Statuss(Aktīvs) | Izdruka | Arhīvs(0) | Studiju plāns Vecais plāns | Kursu katalogs | Vēsture |
Kursa nosaukums | Fizikālā un koloidālā ķīmija I |
Kursa kods | ĶīmiB002 |
Zinātnes nozare | Ķīmija |
Zinātnes apakšnozare | Fizikālā ķīmija |
Kredītpunkti (ECTS) | 5 |
Kopējais stundu skaits kursā | 135 |
Lekciju stundu skaits | 20 |
Semināru un praktisko darbu stundu skaits | 12 |
Laboratorijas darbu stundu skaits | 24 |
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits | 79 |
Kursa apstiprinājuma datums | 28/11/2023 |
Atbildīgā struktūrvienība | Pārtikas institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr. sc. ing., doc. Fredijs Dimiņš |
|
Priekšzināšanas | |
Ķīmi2016, Neorganiskā un analītiskā ķīmija I ĶīmiB003, Neorganiskā un analītiskā ķīmija II |
|
Aizstātais(-ie) kurss(-i) | |
Ķīmi2004 [GKIM2004] Fizikālā un koloidālā ķīmija I |
|
Kursa anotācija | |
Studenti iepazīstas ar “Fizikālās ķīmijas” teorētiskajiem pamatiem, fizikāli – ķīmiskajām analīžu metodēm un to izmantošanas iespējām produktu kvalitātes novērtēšanā un izstrādē. Apgūst iegūto datu izmantošanu dažādos aprēķinos un iegūto rezultātu analīzi. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
Studenti spēj parādīt teorētiskās zināšanas un izpratni par termodinamikas likumsakarībām, šķīdumu veidiem un to īpašībām, fizikālās un koloidālās ķīmijas likumsakarībām, parādībām un procesiem un to saistību ar pārtikas zinātni un pārtikas tehnoloģiju, izmantojot apgūtos teorijas pamatus – lekcijas un kontroldarbi.
Ieguvuši prasmes praktisko aprēķinu veikšanā, pārzin šķīdumu koncentrāciju izteiksmes veidus un spēj patstāvīgi veikt praktiskus aprēķinus, kā arī izteikt secinājumus par ķīmisko procesu norises iespējamību - laboratorijas darbi un laboratorijas darbu aizstāvēšana. Kompetence apgūto teorētisko zināšanu un prasmju izmantošanā, lai plānotu dažādu fizikāli – ķīmisko analīžu metožu pielietošanu pārtikas rūpniecībā, pārtikas produktu izstrādē, rezultātu analīzē un secinājumu veikšanā – laboratorijas darbu aizstāvēšana un praktiskie darbi. |
|
Kursa saturs(kalendārs) | |
Pilna laika klātienes studijās:
1.Ķīmiskās termodinamikas pamatjēdzieni (Lekcija – 2h). Darba drošības noteikumi fizikālās un koloidālās ķīmijas laboratorijās. Prasības un noteikumi laboratorijas darbu izstrādē (Laboratorijas darbs – 2h). Reakcijas siltuma praktiska un teorētiska noteikšana (Laboratorijas darbs – 4h) 2. Kontroldarbs nr.1 “Ķīmiskā termodinamika” (Lekcija – 1h). 3. Gibsa fāžu likums. Ūdens stāvokļa diagramma (Lekcija – 2h). Termiskā analīze (Laboratorijas darbs – 3h) 4. Šķīdumu vispārīgs raksturojums (Lekcija – 1h). 5. Vielu šķīdība. Ebulioskopija un krioskopija (Lekcija – 2h). Divu šķidrumu ierobežotā šķīdība (Laboratorijas darbs – 3h) Piena kvalitātes noteikšana pēc tā sasalšanas temperatūras (Laboratorijas darbs – 4h). 6. Difūzija un osmoze (Lekcija – 1h). 7. Kontroldarbs nr.2 “šķīdumu sastāva izteiksmes veidi. Ebuloskopija un krioskopija (Lekcija – 2h). 8. Destilācija un rektifikācija (Lekcija – 1h). 9. Ūdens sastāva spektrofotometriska novērtēšana (Lekcija – 2h). 10. Buferšķīdumi, pH un pOH. (Laboratorijas darbs – 3h). 11. Šķīdumu potenciometriska titrēšana. (Laboratorijas darbs – 3h). 12. Šķīdumu elektrovadītspēja. Elektrolītu šķīdumu pētīšana pēc to elektrovadītspējas mērījumiem (Laboratorijas darbs – 4h). 13. Konduktometriskā titrēšana (Laboratorijas darbs – 3h) 14. Metālu elektroķīmiskā korozija (Lekcija – 2h). Galvanisko elementu klasifikācija. Galvanisko elementu EDS un elektrodu potenciālu noteikšana (Laboratorijas darbs – 4h) 15. Ķīmisko reakciju ātrums. Katalīze un katalizatori (Lekcija – 2h). Ķīmiskā kinētika un katalīze. (Laboratorijas darbs – 3h). 16. Fotoķīmiskās reakcijas un to likumi. (Lekcija – 1h) 17. Sadalījuma likums un ekstrakcija (Lekcija – 1h) |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Ieskaiti var iegūt izpildot sekojošus kritērijus:
•sekmīgi (vismaz 4 balles) uzrakstīti divi kontroldarbi •nostrādāti un sekmīgi (vismaz 4 balles) aizstāvēti visi laboratorijas darbi |
|
Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums | |
Patstāvīga sagatavošanās kontroldarbiem. Laboratorijas darbu protokolu noformēšana un gatavošanās laboratorijas darbu aizstāvēšanai. Iegūto rezultātu matemātiskā apstrāde. Secinājumu veikšana, izmantojot iegūtos laboratorijas darbu rezultātus. | |
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji | |
Studiju kursa kopējo vērtējumu ar ieskaiti veido uzrakstīto kontroldarbu, laboratorijas darbu aizstāvēšanas un laboratorijas darbu protokolu vērtējumi. Laboratorijas darbu aizstāvēšana ir zināšanu pārbaude, kur mācībspēks pārrunā ar studentu teorētiskos jautājumus, kas saistīti ar attiecīgo laboratorijas darbu. Studentu atbildes uz mācībspēka jautājumiem tiek vērtētas ar atzīmi. Katra no iepriekšminētajām kursa aktivitātēm veido noteiktu procentu daļu no kopējās atzīmes:
•sekmīgi uzrakstīti kontroldarbi – 30% ; •aizstāvēti laboratorijas darbi –50% ; •laboratorijas darbu protokolu sagatavošana (aprēķini, secinājumi) 20%. Studentam par katru kursa aktivitāti ir jāiegūst sekmīgs vērtējums (vismaz 4 balles). Kursa gala vērtējums (ieskaite) tiek izlikts, ja izpildīti visi iepriekšminētie nosacījumi. |
|
Obligātā literatūra | |
1. F.Dimiņš. Lekciju materiāli fizikālajā ķīmijā PTF studentiem. E-studiju materiāls, pieejams konkrētajā -studiju kursā, 2019.
2.Kolasinski, Kurt W. Physical Chemistry: how chemistry works. Chichester, West Sussex : Wiley, 2017, 726 p. 3.Engel T., Reid P. Physical Chemistry. San Francisco etc.: Pearson Education, Inc., 2014. 1040 p. 4.Kūka P., Dūma M. Fizikālā ķīmija. Metodiskie norādījumi un laboratorijas darbu apraksti. Jelgava: LLU, 2008, 101 lpp. 5.Atkins P. W. Physikalische Chemie. Weinheim etc.: VCH, 1996. 1106 p. 6.Alksnis U., Kļaviņš Z., Kūka P., Ruplis A. Fizikālā un koloidālā ķīmija. Rīga: Zvaigzne, 1990, 424 lpp. |
|
Papildliteratūra | |
1. Shultz J.M. Chemistry for Engineers. Boston etc.: Houghton Mifflin Company, 2007. 522 p. 2. Wedler G. Lehrbuch der Physikalischen Chemie. Weinheim etc.: Wiley - VCH, 1997. 1070 p. 3. Walstra P. Physical Chemistry of Foods. New York etc.:Marcel Dekker Inc., 2003. 807 p. | |
Periodika un citi informācijas avoti | |
1. Food Science and Technology International Published by Sage Publications. ISSN (printed): 1082-0132. ISSN (electronic): 1532-1738. 2. Food Quality and Preference Published by Elsevier Science. ISSN: 0950-3293. Pilni teksti Science Direct datubāzē | |
Piezīmes | |
Obligāts kurss otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas „Pārtikas produktu tehnoloģija” studentiem. |