Excel
Kursa nosaukums Bioķīmija
Kursa kods Ķīmi4008
Zinātnes nozare Ķīmija
Zinātnes apakšnozare #Bioķīmija
Kredītpunkti (ECTS) 7.5
Kopējais stundu skaits kursā 202.5
Lekciju stundu skaits 32
Laboratorijas darbu stundu skaits 48
Kursa apstiprinājuma datums 16/02/2016
Atbildīgā struktūrvienība Zemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. sc. ing., doc. Velga Miķelsone

Priekšzināšanas
Ķīmi1002, Neorganiskā ķīmija
Ķīmi1011, Organiskā ķīmija I
Ķīmi2001, Analītiskā ķīmija
Ķīmi2007, Organiskā ķīmija II
Ķīmi3001, Fizikālā un koloidālā ķīmija I
Ķīmi4001, Fizikālā un koloidālā ķīmija II
Kursa anotācija
Bioķīmija pēta dzīvo organismu ķīmisko sastāvu un vielu maiņas procesu ķīmiskās norises. Bioķīmijas kursā aplūko atsevišķu barības sastāvdaļu bioķīmiskās pārvērtības, galveno uzsvaru liekot uz kopsakarību apzināšanu starp visiem vielu maiņu procesiem un to regulēšanu organismā. Šo procesu norises un regulācijas izpratne veido nepieciešamo zināšanu bāzi pārtikas zinātnes speciālistu profesionālai darbībai.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
• Zināšanas. Spēj parādīt ar bioķīmiju saistītiem jautājumiem raksturīgās pamata un specializētās zināšanas un šo zināšanu kritisku izpratni, kā arī bioķīmijas svarīgāko jēdzienu un likumsakarību izpratni. Izpratne par zinātniski pētnieciskā darba pamatiem.
• Prasmes. Spēj izmantot bioķīmijas teorētiskos pamatus, veikt inovatīvu un pētniecisku darbību jaunu pārtikas produktu izstrādē un analīzē, formulēt un analītiski aprakstīt informāciju, problēmas un risinājumus ar pārtikas zinātnes nozares saistītajām profesijām bioķīmijas jomā, tos izskaidrot un argumentēti diskutēt par tiem. Zinātniski pētnieciskā darba iemaņas. • Kompetence. Spēj patstāvīgi iegūt un analizēt informāciju un to izmantot, pieņemt lēmumus un risināt problēmas bioķīmijas jomā pārtikas zinātnes nozares saistītajās profesijās. Izvērtēt savas profesionālās darbības ietekmi uz vidi un sabiedrību un, izmantojot bioķīmijas zināšanas, piedalīties pārtikas zinātnes nozares zinātniski pētnieciskās un profesionālās jomas attīstībā.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Vienkāršās olbaltumvielas jeb proteīni.-Aminoskābju hromatogrāfiska noteikšana.
2 Nukleīnskābes. Saliktās olbaltumvielas.-Muskuļaudu olbaltumvielu sadalīšana frakcijās.
3 Enzīmi.-Saliktās olbaltumvielas - nukleoproteīni.
4 Vielu maiņas etapi. Bioloģiskā oksidēšanās.-Oksireduktāzes.
5 Ogļhidrātu vielu maiņa. 1. daļa.- Amilāze.
6 Ogļhidrātu vielu maiņa. 2. daļa.-Laktozes noteikšana pienā.
7 Lipīdu vielu maiņa. 1. daļa.-Peroksīdskaitļa noteikšana taukos
8 Lipīdu vielu maiņa. 2. daļa.-Ketonvielu kvantitatīva noteikšana urīnā.
9 Olbaltumvielu maiņa. 1. daļa.-Kuņģa sula. Olbaltumvielu sagremošana ar pepsīnu un tripsīnu.
10 Olbaltumvielu maiņa. 2. daļa.-Kazeinogena izdalīšana no piena.
11 Ūdens loma un maiņa organismā.-Urīnskābe. Urīnviela. Adrenalīns.
12 Minerālvielu maiņa.-C vitamīna kvantitatīva noteikšana.
13 Vielu maiņas hormonālā regulācija. - Zinātniskais darbs.
14 Vielu maiņas kopsakarības. -Zinātniskais darbs.
15 Zinātniskais darbs. 16 Zinātniskais darbs
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Jābūt ieskaitītiem 11 kontroldarbiem, nostrādātiem un aizstāvētiem 12 laboratorijas darbiem, izstrādātam un aizstāvētam zinātniskajam darbam un nokārtotam eksāmenam.
Obligātā literatūra
1. King M. W. Integrative Medical Biochemistry. Indiana University School of Medicine and Center for Regenerative Biology and Medicine. Indiana: Terre Haute, 2014. 1871 p.
2. Harper's Illustrated Biochemistry. R. K.Murray, D. A.Bender, K. M. Botham, P. J. Kennely, V. W. Rodwell, P. A. Weil. 29th edition. University of California, San Francisco, 2012. 1125 p.
3. Koolman J., Roehem K.H. Color Atlas of Biochemistry. Thieme, 2004. 467 p., 2005. 476 p. 4. Miķelsone V. Bioķīmija. Mācību līdzeklis. Jelgava: LLU, Rīga: Drukātava, 2008 197 lpp.
Papildliteratūra
1. Kūka M. Ogļhidrāti. Mācību līdzeklis organiskajā ķīmijā. Jelgava: LLU, Rīga: Drukātava, 2007. 58 lpp.
2. Kūka M. Lipīdi. Mācību līdzeklis organiskajā ķīmijā. Jelgava: LLU, Rīga: Drukātava, 2007. 46 lpp. 3. Belitz H.-D., Grosch W., Schieberle P. Food Chemistry. Berlin etc.: Springer – Verlag, 2009. 1070 lpp.
Periodika un citi informācijas avoti
1. The Journal of Physiology and Biochemistry. Published by Springer. ISSN (printed): 1138-7548. ISSN (electronic): 1877-8755.
2. The International Journal of Biotechnology & Biochemistry. Published by Research India Publications. ISSN: 0973-2691. Pieejams arī: http://www.ripublication.com/ijbb.htm 3. he International Journal of Biochemistry & Cell Biology. Published by Elsevier Science. ISSN: 1357-2725. Pieejams LLU FB datubāzē ScienceDirect
Piezīmes
Kurss iekļauts PTF Pārtikas zinību studiju programmas obligātajā daļā.