Kursa nosaukums | Bioķīmija |
Kursa kods | Ķīmi4005 |
Zinātnes nozare | Ķīmija |
Zinātnes apakšnozare | #Bioķīmija |
Kredītpunkti (ECTS) | 6.75 |
Kopējais stundu skaits kursā | 182.25 |
Lekciju stundu skaits | 32 |
Laboratorijas darbu stundu skaits | 48 |
Kursa apstiprinājuma datums | 30/08/2011 |
Atbildīgā struktūrvienība | Zemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr. sc. ing., doc. Velga Miķelsone |
|
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Bioķīmija pēta dzīvo organismu ķīmisko sastāvu un vielu maiņas procesu ķīmiskās norises. Bioķīmijas kursā aplūko atsevišķu barības sastāvdaļu bioķīmiskās pārvērtības, galveno uzsvaru liekot uz kopsakarību apzināšanu starp visiem vielu maiņu procesiem un to regulēšanu organismā. Šo procesu norises un regulācijas izpratne veido nepieciešamo zināšanu bāzi pārtikas zinātnes speciālistu profesionālai darbībai. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
Zināšanas.Spēj parādīt ar bioķīmiju saistītiem jautājumiem raksturīgās pamata un specializētās zināšanas un šo zināšanu kritisku izpratni, kā arī bioķīmijas svarīgāko jēdzienu un likumsakarību izpratni. Izpratne par zinātniski pētnieciskā darba pamatiem.
Prasmes.Spēj izmantot bioķīmijas teorētiskos pamatus, veikt inovatīvu un pētniecisku darbību jaunu pārtikas produktu izstrādē un analīzē, formulēt un analītiski aprakstīt informāciju, problēmas un risinājumus ar pārtikas zinātnes nozares saistītajām profesijām bioķīmijas jomā, tos izskaidrot un argumentēti diskutēt par tiem. Zinātniski pētnieciskā darba iemaņas. Kompetence.Spēj patstāvīgi iegūt un analizēt informāciju un to izmantot, pieņemt lēmumus un risināt problēmas bioķīmijas jomā pārtikas zinātnes nozares saistītajās profesijās. Izvērtēt savas profesionālās darbības ietekmi uz vidi un sabiedrību un, izmantojot bioķīmijas zināšanas, piedalīties pārtikas zinātnes nozares zinātniski pētnieciskās un profesionālās jomas attīstībā. |
|
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Vienkāršās olbaltumvielas jeb proteīni.-Aminoskābju hromatogrāfiska noteikšana.
2 Nukleīnskābes. Saliktās olbaltumvielas.-Muskuļaudu olbaltumvielu sadalīšana frakcijās. 3 Enzīmi.-Saliktās olbaltumvielas - nukleoproteīni. 4 Vielu maiņas etapi. Bioloģiskā oksidēšanās.-Oksireduktāzes. 5 Ogļhidrātu vielu maiņa. 1. daļa.- Amilāze. 6 Ogļhidrātu vielu maiņa. 2. daļa.-Laktozes noteikšana pienā. 7 Lipīdu vielu maiņa. 1. daļa.-Peroksīdskaitļa noteikšana taukos 8 Lipīdu vielu maiņa. 2. daļa.-Ketonvielu kvantitatīva noteikšana urīnā. 9 Olbaltumvielu maiņa. 1. daļa.-Kuņģa sula. Olbaltumvielu sagremošana ar pepsīnu un tripsīnu. 10 Olbaltumvielu maiņa. 2. daļa.-Kazeinogēna izdalīšana no piena. 11 Ūdens loma un maiņa organismā.-Urīnskābe. Urīnviela. Adrenalīns. 12 Minerālvielu maiņa.-C vitamīna kvantitatīva noteikšana. 13 Vielu maiņas hormonālā regulācija. - Zinātniskais darbs. 14 Ūdenī šķīstošie vitamīni.-Zinātniskais darbs. 15 Taukos šķīstošie vitamīni. - Zinātniskais darbs. 16 Vielu maiņas kopsakarības. - Zinātniskais darbs |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Jābūt ieskaitītiem 11 kontroldarbiem, nostrādātiem un aizstāvētiem 12 laboratorijas darbiem, izpildītam patstāvīgajam darbam "Vitamīni un to loma organismā", izstrādātam un aizstāvētam zinātniskajam darbam un nokārtotam eksāmenam. | |
Obligātā literatūra | |
1. Wade L.G.Ir. Organic Chemistry, 6th Edition. – Upper Saddle River: Pearson Education, Inc., 2006. 1262 lpp.
2. Garrett R.H., Grisham C.M. Biochemistry, 3th Edition. - Saunders College Publishing, Inc., 2005. 3. Horton H.R., Moran L.A., Scrimgeour K.G., Perry M.D., Rawn J.D. Principles of Biochemistry, 4th Edition. – Upper Saddle River: Pearson Education, Inc., 2006. 4. Miķelsone V. Bioķīmija. Mācību līdzeklis.- Jelgava: LLU, Rīga: Drukātava, 2008 197 lpp. |
|
Papildliteratūra | |
1. Kūka M. Ogļhidrāti. Mācību līdzeklis organiskajā ķīmijā.- Jelgava: LLU, Rīga: Drukātava, 2007. 58 lpp.
2. Kūka M. Lipīdi. Mācību līdzeklis organiskajā ķīmijā.- Jelgava: LLU, Rīga: Drukātava, 2007. 46 lpp. 3. Cēdere D., Logins J.Organiskā ķīmija ar ievirzi bioķīmijā. Rīga: Zvaigzne ABC, 1996. 385 lpp. |
|
Periodika un citi informācijas avoti | |
1. The International Journal of Biotechnology & Biochemistry The International Journal of Biotechnology & Biochemistry. Published by Research India Publications. ISSN: 0973-2691. Pieejams arī: http://www.ripublication.com/ijbb.htm 2. The Journal of Physiology and Biochemistry Journal of Physiology and Biochemistry. Published by Springer. ISSN (printed): 1138-7548. ISSN (electronic): 1877-8755 | |
Piezīmes | |
Kurss iekļauts PTF Pārtikas zinību studiju programmas obligātajā daļā. |