Excel
Kursa nosaukums Praktiskā enzīmoloģija
Kursa kods Ķīmi4003
Zinātnes nozare Ķīmija
Zinātnes apakšnozare #Bioķīmija
Kredītpunkti (ECTS) 2.25
Kopējais stundu skaits kursā 60.75
 
Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Programmas apguve sniedz nepieciešamās zināšanas par pārtikas izejvielās esošo, gan tiem pievienoto fermentu struktūru hierarhiju, darbības mehānismiem, kinētiku, aktivitātes kontroli, imobilizāciju. Fermentu izmantošana vienkāršo pārtikas kvalitātes kontroli gan ražošanas apstākļos gan inspekcijai. Programmā sniedz zināšanas par fermentu izmantošanu dabas aizsardzības pasākumu realizācijā.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Fermentu uzbūve. Multifermentu kompleksi un to starpmolekulārā organizācija
2 Fermentu katalīzes teorētiskie pamati. Fermentu inaktivācija un kontrole
3 Fermentu izdalīšanas un attīrīšanas metodes. Fermentu imobilizācijas metodes pārtikas ražošanai
4 Fermentu stabilizācija un reaktivācija. Imobilizēto fermentu pielietošanas apskats
5 DNS rekombinācijas tehnoloģija un gēnu inženierija enzimoloģijā
6 Fermenti un veselība/ Uzturvērtība/ Strīdīgie pārtikas jautājumi
7 Fermenti apkārtējās vides aizsardzībā. Fermenti pārtikas analīzē 8 Fermenti kā pārtikas izejviela, pārstrādes līdzeklis vai tās sastāvdaļa. Pārtikas modificēšana ar fermentiem
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Nodarbību plānojums blokos. Uzstāšanās semināros ar īsiem ziņojumiem saskaņā ar augstāk minēto tematiku 2.semestrī. Zinātniskā referāta praktiskajā enzimoloģijā, kas saistīts ar maģistra darba zinātnisko tēmu sagatavošana un publisku aizstāvēšana 3.semestrī, ieskaite.
Obligātā literatūra
1. Wong D.W.S. Food Enzymes. New-York, Chapman&Hall, 1995, 390 p
2. , Belitz, H.-D., Grosch W. Lehrbuch der Lebensmittelchemie. - Springer-Verlag, 1992, 966 s
3. Franzke C. . Lehrbuch der Lebensmittelchemie. -Akademie-Verlag, 1990, 322s 4. Baltess V. . Pārtikas ķīmija. - Latvijas Universitāte, 1998, 478 lpp
Papildliteratūra
1. Walker J.M. The anguage of Biotechnology: a Dictonary of Terms. Washington,American Chemical Society, 1995,296 p
2. Enzymes in the Envionment: Ecology and applications. Ed byBurns R.G>3. Downstream Processing and Bioseparation: Recovery and Purificationof Biological Products. Ed. by Sikdar K. Washington,American Chemical Society 1990, VIII, 312 p 4. Food Safety assesment. Ed by AmstrongD.J. Washington, Amrican Chemical Society,1992, IX, 478 p.
Periodika un citi informācijas avoti
1. Agricultural and Food Science in Finland
2. Food Technologie
3. Lebensmitteltecnik 4. Пищевая промышленность
Piezīmes
Priekšmets iekļauts PTF pārtikas tehnoloģijas maģistru studiju programmas obligātajā daļā, 2. un 3. semestrī blokos studiju programmas "DABAS VIELAS PĀRTIKAS PRODUKTU SISTĒMĀS" ietvaros.