Excel
Kursa nosaukums Dabas vielu ķīmija pārtikas produktu sistēmās
Kursa kods Ķīmi4002
Zinātnes nozare Ķīmija
Zinātnes apakšnozare Organiskā ķīmija
Kredītpunkti (ECTS) 6
Kopējais stundu skaits kursā 162
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 162
 
Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Tiek aplūkotas dzīvnieku un augu valsts produktu uzbūves sastāvdaļas un mainības principi, tos iegūstot, pārstrādājot un uzglabājot. Pārtikas produktu bioloģisko uzturvērtību veidojošie faktori, kā arī kā arī sensoro īpašību veidotāji (ēteriskās eļļas, karotinoīdi, augu fenoli un alkoloīdi) dažādās pārtikas produktu sistēmās.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Olu uzbūve un ķīmiskais sastāvs. Olu uzglabāšana un pārstrāde. Olu produkti.
2 Piena uzbūve un ķīmiskais sastāvs. Biezpiena uzbūve un ķīmiskais sastāvs. Biezpiena uzglabāšana.
3 Krējuma uzbūve un ķīmiskais sastāvs. Sviesta uzbūve un ķīmiskais sastāvs.
4 Gaļas muskuļaudu uzbūve un ķīmiskais sastāvs. Gaļas muskuļaudu nogatavināšana.
5 Gaļas izstrādājumu uzbūve un ķīmiskais sastāvs. Pārtikas piedevas gaļas izstrādājumos.
6 Zivju uzbūve un ķīmiskais sastāvs.
7 Rafinētu un nerafinētu eļļu uzbūve un ķīmiskais sastāvs. Eļļu oksidēšanās un antioksidanti.
8 Graudaugu un to pārstrādes produktu uzbūve un ķīmiskais sastāvs.
9 Maizes uzbūve un ķīmiskais sastāvs. Pārtikas piedevas maizes izstrādājumos.
10 Pākšaugu uzbūve un ķīmiskais sastāvs.
11 Dārzeņu uzbūve un ķīmiskais sastāvs. Pārtikas piedevas dārzeņu produktos.
12 Augļu uzbūve un ķīmiskais sastāvs. Augļu sensorās īpašību veidojošie savienojumi.
13 Saharozes iegūšana. Dabīgās, mākslīgās un sintētiskās saldvielas pārtikā. Medus.
14 Kafijas, tējas un kakao izejvielu uzbūves un ķīmiskā sastāva raksturojums. Alkoloīdi pārtikā.
15 Pārtikas garšvielu uzbūves un ķīmiskā sastāva raksturojums. To sensoro īpašību veidojošie savienojumi. 16 Alkoholisko dzērienu uzbūve un ķīmiskais sastāvs.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Nodarbību plānojums blokos. Uzstāšanās semināros ar ziņojumiem saskaņā ar augstāk minēto tematiku 2. semestrī. Sagatavot un publiski aizstāvēt vienu zinātnisko referātu par augu, otru - par dzīvnieku valsts produktiem 3.semestrī. Ja zinātnisko referātu novērtējums ir "ļoti labi" un augstāks, tad maģistrants automātiksi iegūst eksāmena novēŗtējumu. Pārējie kārto eksāmenu.
Obligātā literatūra
1. Belitz H.-D., Grosch W. Lehrbuch der Lebenmittelchemie - Springer Verlag, 1992. - 966 s.
2. Food chemistry / edited by Owen R. Fennema. – Marcel Dekker, Inc. 1996. - 1067 p.
3. Baltess М. Pārtikas ķīmija. (tulkojums) - Latvijas Universitāte, Rīga, LU, 1998 - 478 lpp. 4. Пищевая химия / под редакцией А. П. Нечаева. - Санкт-Петербург, ГИОРД, 2001. - 581 стр.
Papildliteratūra
1. Lineback D.L., Inglett G.E. Food Carbohydrates. – AVI, Westport, CT, 1982.
2. Hill R.D. & Muncu L. New Approaches to Research on Cereal Carbohydrates. – Elsevier Science Publishers, New York, 1985. 3. Aspinall G.O. The Polysaccharides. – Academic Press, New York, Vol. I, II, III, (1982, 1983, 1985).
Periodika un citi informācijas avoti
1. Food Technologie 2. Lebensmitteltechnik
Piezīmes
Studiju priekšmets ir obligāts PTF pārtikas zinātnes maģistrantūras studentiem 2. un 3.semestrī, un ir studiju bloka "DABAS VIELAS PĀRTIKAS PRODUKTU SISTĒMĀS" sastāvdaļa.