Latviešu Krievu Angļu Vācu Franču
Statuss(Aktīvs) Izdruka Arhīvs(0) Studiju plāns Vecais plāns Kursu katalogs Vēsture

Kursa nosaukums Pārtikas bioķīmija
Kursa kods Ķīmi3021
Zinātnes nozare Ķīmija
Kredītpunkti (ECTS) 3
Kopējais stundu skaits kursā 81
Lekciju stundu skaits 16
Laboratorijas darbu stundu skaits 16
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 49
Kursa apstiprinājuma datums 20/04/2023
Atbildīgā struktūrvienība Pārtikas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. sc. ing., asoc. prof. Ingmārs Cinkmanis
Mg. chem., pasn. Sanita Vucāne

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Kursa mērķis - tiek raksturoti vispārīgie vielmaiņas principi cilvēka organismā, uzturvielu sadalīšana un uzsūkšana gremošanas procesā, ūdens, vitamīnu un minerālvielu nozīme pārtikā, galveno uzsvaru liekot uz kopsakarību apzināšanu starp visiem vielu maiņu procesiem un to regulēšanu organismā.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Padziļināti zina par pārtikas produktus veidojošiem lipīdiem, ogļhidrātu un proteīnu uzbūvi un īpašībām un par bioķīmisko procesu norisi un regulāciju cilvēka organismā - kontroldarbi; prot patstāvīgi izmantot iegūtās teorētiskās zināšanas par lipīdiem, ogļhidrātiem, proteīniem un to metabolismu cilvēka organismā citos studiju kursos; spēj izmantot apgūtos teorētiskos pamatus un prasmes, veikt profesionālu un pētniecisku darbību – laboratorijas darbi; kompetence – spēj patstāvīgi iegūt, atlasīt un analizēt informāciju par lipīdiem, ogļhidrātiem, proteīniem un to metabolismu konkrētos pārtikas produktos; spēj izmantot informāciju, pieņemt un pamatot lēmumus un risināt profesionālas un zinātniskas problēmas - kolokvijs.
Kursa saturs(kalendārs)
1.Lekcija: Pārtikas bioķīmijas pamati un nozīme ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbībā.
2.Lekcija: Ūdens nozīme pārtikas produktos un tās ietekme uz pārtikas kvalitāti / 1. Lab.darbs: Pārtikas produktu ūdens noteikšana un salīdzināšana - 2h.
3.Lekcija: Pārtikas proteīni: struktūra, funkcija un uzturvērtība I.
4.Lekcija: Pārtikas proteīni: struktūra, funkcija un uzturvērtība II / 2. Lab.darbs: Proteīnu enzimatiskā hidrolīze - 2h.
5.Lekcija: Pārtikas ogļhidrāti: struktūra, funkcija un uzturvērtība I.
6.Lekcija: Pārtikas ogļhidrāti: struktūra, funkcija un uzturvērtība II / 1.kontroldarbs / 3.Lab. darbs: Laktozes noteikšana pienā - 2h.
7.Lekcija: Pārtikas lipīdi: struktūra, funkcija un uzturvērtība I.
8.Lekcija: Pārtikas lipīdi: struktūra, funkcija un uzturvērtība II / 4. Lab. darbs: Pankreasa lipāzes un žults īpašības - 2h.
9.Lekcija: Vitamīni un minerālvielas: nozīme un avoti pārtikā I.
10.Lekcija: Vitamīni un minerālvielas: nozīme un avoti pārtikā II / 2.kontroldarbs / 5. Lab. darbs: C vitamīna noteikšana - 2h.
11.Lekcija: Pārtikas enzīmi: funkcija un to ietekme uz pārtikas kvalitāti.
12.Lekcija: Pārtikas fermentācijas procesi un to ietekme uz pārtikas kvalitāti / 6. Lab. darbs: Amilāzes iedarbība uz cieti. Enzīmu substrātu specifiskums - 2h.
13.Lekcija: Antioksidanti pārtikā: nozīme un avoti.
14.Lekcija: Pārtikas piedevas: funkcija, izmantošana un ietekme uz pārtikas kvalitāti / 7. Lab. darbs: Rauga nukleoproteīdu hidrolīze un produktu analīze - 2h
15.Lekcija: Dispersās sistēmas pārtikā.
16.Lekcija: Pārtikas apstrādes metodes un to ietekme uz pārtikas bioķīmiju / 3.kontroldarbs / 8.Lab. darbs: Audu elpošanas intensitātes novērtēšana - 2h
Nepilna laika klātiene: Tiek īstenotas visas tēmas, kas norādītas pilna laika klātienei, bet kontaktstundu skaits ir ½ no norādīto stundu skaita.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Izpildīti 8 laboratorijas darbi, sekmīgi nokārtota ieskaite ar atzīmi ne mazāka par 4.
Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums
Laboratorijas darbu protokolu sagatavošana – ķīmisko reakciju, novērojumu, secinājumu un eksperimenta gaitas apkopošana un sistematizēšana.
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji
Jābūt sekmīgi uzrakstītiem visiem kontroldarbiem, ne zemāks vērtējums kā 4 balles. Jābūt noformētiem un ieskaitītiem visiem laboratorijas darbu protokoliem. Nokārtota ieskaite ar atzīmi.
Obligātā literatūra
1. Miķelsone, V. Bioķīmija: mācību līdzeklis. Jelgava: LLU, 2008. 197 lpp.
2.Morozovs A., Jākobsone I., Mekšs P. Pārtikas ķīmija. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2008. 208 lpp.
2. Garrett R.H., Grisham C.M. Biochemistry. Australia etc.: Thomson Books/Cole, 2005, p.1086-1169.
4. Danielle Gallegos , Mark L Wahlqvist. Food and Nutrition Sustainable food and health systems. Routledge, 2020, 752 p.
Papildliteratūra
1. Fry M. Essential Biochemistry for Medicine. Oxford: Wiley-Blackwell, 2010. 308 p.
2. Handbook of Biochemistry and Molecular Biology, 4th Edition. Edited by Rogur L. Lundblad and Fiona M . MacDonald. CRC Press 2010, eBook ISBN: 978-1-4200-0869-2. Pieejams LLU FB datubāze CRCnetBase : http://www.crcnetbase.com/isbn/978-0-8493-9168-2 3. Lipoic Acid. Energy Production, Antioxidant Activity and Health Effects. Edited by M.S.Patel and L.Pack. CRC Press 2008, eBook ISBN: 978-1-4200-4539-0 Pieejams LLU FB datubāze CRCnetBase http://www.crcnetbase.com/doi/book/10.1201/9781420045390
Periodika un citi informācijas avoti
1.Journal of Food Biochemistry, Wiley Periodicals, LLC, ISSN:1745-4514. 2.Food Chemistry, Elsevier Ltd., ISSN 18737072, 03088146.
Piezīmes
Obligāts kurss profesionālā bakalaura studiju programmā Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbība