Kursa nosaukums | Fizikālā un koloidālā ķīmija I |
Kursa kods | Ķīmi3001 |
Zinātnes nozare | Ķīmija |
Zinātnes apakšnozare | Fizikālā ķīmija |
Kredītpunkti (ECTS) | 6 |
Kopējais stundu skaits kursā | 162 |
Lekciju stundu skaits | 16 |
Laboratorijas darbu stundu skaits | 48 |
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits | 98 |
Kursa apstiprinājuma datums | 12/10/2011 |
Atbildīgā struktūrvienība | Zemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr.chem., Pēteris Kūka |
|
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Studiju kursā "Fizikālā un koloidālā ķīmija I" ietver ķīmisko termodinamiku, fāžu līdzsvaru, dažādu procesu teorētiskos pamatus un likumsakarības, īsto šķīdumu īpašības, ķīmisko kinētiku, elektroķīmiju. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
Zināšanas: par fizikālās un koloidālās ķīmijas likumsakarībām, parādībām un procesiem un to saistību ar pārtikas zinātni un pārtikas tehnoloģiju;
prasmes: spēja izmantot apgūtos teorētiskos pamatus un prasmes, veikt profesionālu, pētniecisku un inovatīvu darbību, spēja risināt problēmas un diskutēt ar pārtikas rūpniecības speciālistiem; kompetence: spēja patstāvīgi iegūt, atlasīt, analizēt un izmantot informāciju, pieņemt un pamatot lēmumus un risināt sarežģītas profesionālas un zinātniskas problēmas. |
|
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Ķīmiskās termodinamikas pamatjēdzieni/Darba drošība fizikālās ķīmijas laboratorijā.
2 Termoķīmija. Entalpija/Vielas šķīšanas siltuma noteikšana. 3 Entropija. Sistēmas brīvā un saistītā enerģija/Vielas hidratācijas siltuma noteikšana. 4 Gibsa fāžu likums/Ūdens stāvokļa diagramma/1. kontroldarbs par ķīmisko termodinamiku. 5 Termiskā analīze. Kušanas diagrammas/Termiskā analīze. 6 Vielu šķīdība/Divu šķidrumu ierobežotā šķīdība. 7 Ebulioskopija un krioskopija/Piena kvalitātes noteikšana pēc tā sasalšanas temperatūras. 8 Difūzija un osmoze šķīdumos/Konduktometriskā titrēšana. 9 Destilācija un rektifikācija/Ūdens sastāva fotometriska noteikšana. 10 pH un pOH jēdzieni. Buferšķīdumi/Buferšķīdumu īpašības. 11 Trīskomponentu sistēmas, ekstrakcija/2. kontroldarbs par šķīdumu īpašībām. 12 Šķīdumu elektrovadītspēja/Elektrolītu šķīdumu īpašību pētīšana pēc to elektrovadītspējas mērījumiem. 13 Galvanisko elementu klasifikācija/Galvanisko elementu EDS un elektrodu potenciālu noteikšana. 14 Elektrolīze. Metālu elektroķīmiskā korozija/Šķīdumu pH potenciometriska noteikšana. 15 Ķīmisko reakciju ātrums. Katalīze un katalizatori/Ķīmiskā kinētika un katalīze. 16 Fotoķīmiskās reakcijas. Saliktās reakcijas/Ieskaite. |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Jābūt nostrādātiem visiem laboratorijas darbiem, jābūt noformētiem visiem laboratorijas darbu protokoliem, jābūt atbildētai teorijai par visiem laboratorijas darbiem, jābūt uzrakstītiem abiem kontroldarbiem.
Studenti laboratorijas darbus veic pēc rotācijas principa. Pārbaudes veids - ieskaite. |
|
Obligātā literatūra | |
1. Alksnis U., Kļaviņš Z., Kūka P., Ruplis A. Fizikālā un koloidālā ķīmija. Rīga: Zvaigzne, 1990. 424 lpp.
2. Atkins P. W. Physikalische Chemie. Weinheim etc.: VCH, 1996. 1106 p. 3. Engel T., Reid P. Physical Chemistry. San Francisco etc.: Pearson Education, Inc., 2006. 1061 p. 4. Kūka P., Dūma M. Fizikālā ķīmija. Metodiskie norādījumi un laboratorijas darbu apraksti. Jelgava: LLU, 2008. 101 lpp. |
|
Papildliteratūra | |
1. Shultz J. M. Chemistry for Engineers. Boston etc.: Houghton Mifflin Company, 2007. 522 p.
2. Walstra P. Physical Chemistry of Foods. New York etc.: Marcel Dekker, Inc., 2003. 807 p. 3. Wedler G. Lehrbuch der Physikalischen Chemie. Weinheim etc.: Wiley - VCH, 1997. 1070 p. |
|
Periodika un citi informācijas avoti | |
1. Food Quality and Preference Published by Elsevier Science. ISSN: 0950-3293. Pilni teksti Science Direct datubāzē. 2. Food Science and Technology International. Published by Sage Publications. ISSN (printed): 1082-0132. ISSN (electronic): 1532-1738. | |
Piezīmes | |
Studiju kurss iekļauts PTF akadēmiskās izglītības bakalaura studiju programmas "Pārtikas zinības" obligātajā daļā. |