Latviešu Krievu Angļu Vācu Franču
Statuss(Aktīvs) Izdruka Arhīvs(0) Studiju plāns Vecais plāns Kursu katalogs Vēsture

Kursa nosaukums Pārtikas ķīmija I
Kursa kods Ķīmi2022
Zinātnes nozare Ķīmija
Kredītpunkti (ECTS) 3.75
Kopējais stundu skaits kursā 101.25
Lekciju stundu skaits 16
Laboratorijas darbu stundu skaits 24
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 60
Kursa apstiprinājuma datums 24/02/2021
Atbildīgā struktūrvienība Pārtikas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. sc. ing., asoc. prof. Ingmārs Cinkmanis

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Studiju kursā tiek raksturota pārtikas produktu uzbūve un īpašības. Organiskās ķīmijas pamati aplūko proteīnu, ogļhidrātu un lipīdu uzbūvi un ķīmiskās īpašības.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Padziļinātas zināšanas par pārtikas produktus veidojošiem lipīdiem, ogļhidrātu un proteīnu uzbūvi un ķīmiskām īpašībām -kontroldarbi;
prasmes patstāvīgi izmantot iegūtās teorētiskās zināšanas par lipīdiem, ogļhidrātiem un proteīniem citos studiju kursos;
spēj izmantot apgūtos teorētiskos pamatus un prasmes, veikt profesionālu un pētniecisku darbību - laboratorijas darbi, semināri;
kompetence – spēj patstāvīgi iegūt, atlasīt un analizēt informāciju par lipīdiem, ogļhidrātiem un proteīniem konkrētos pārtikas produktos; spēj izmantot informāciju, pieņemt un pamatot lēmumus un risināt profesionālas un zinātniskas problēmas - kolokvijs.
Kursa saturs(kalendārs)
1. Lekcija: Ievads, ogļūdeņraži
2. Lekcija: Spirti un fenoli / Seminārs (spirti un fenoli) – 2h / I kontroldarbs
3. Lekcija: Amīni, aldehīdi un ketoni / /1.Lab. darbs: spirtu, fenolu, aldehīdu un amīnu īpašības - 2h
4. Lekcija: Karbonskābes / Seminārs (karbonskābes) – 2h / II kontroldarbs
5. Lekcija: Hidroksiskābes un esteri / 2.Lab. darbs: esteru, karbonskābju un hidroksiskābju īpašības – 2h
6. Lekcija: Lipīdi un taukskābes / Seminārs (lipīdi un taukskābes) – 2h / III kontroldarbs
7. Lekcija: Tauki un eļļas / 3. Lab. darbs: Lipīdu īpašības – 2h
8. Lekcija: Polārie lipīdi / Seminārs (tauki un eļļas, polārie lipīdi) – 2h
9. Lekcija: Monosaharīdi I / Seminārs (monosaharīdi) – 2h / IV kontroldarbs
10. Lekcija: Monosaharīdi II / 4. Lab. darbs: Monosaharīdu īpašības – 2h
11. Lekcija: Disaharīdi I / 5. Lab. darbs: Disaharīdu īpašības – 2h
12. Lekcija: Disaharīdi II / Seminārs (disaharīdi) – 2h
13. Lekcija: Polisaharīdi / 6. Lab. darbs: Polisaharīdu īpašības – 2h / V kontroldarbs
14. Lekcija: Aminoskābes
15. Lekcija: Olbaltumvielas / VI kontroldarbs 16. Lekcija: pārskats par pārtikas produktu pamatkomponentiem.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Eksāmens 1. semestrī pilna un 2. semestrī nepilna studiju laika programmā, ja ieskaitīti 6 kontroldarbi un visi laboratorijas darbi.
Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums
Laboratorijas darbu protokolu sagatavošana – ķīmisko reakciju, novērojumu, secinājumu un eksperimenta gaitas apkopošana un sistematizēšana.
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji
Jābūt sekmīgi uzrakstītiem visiem kontroldarbiem, t.i., ne zemāks vērtējums kā 4 balles. Jābūt noformētiem un ieskaitītiem visiem laboratorijas darbu protokoliem. Ja sekmīgi uzrakstīto kontroldarbu akumulētā atzīme ir ne zemāka kā 7 (labi) un ir ieskaitīti visi laboratorijas darbi, tad eksāmens nav jākārto.
Obligātā literatūra
1. Kreicbergs V. Organiskās un pārtikas ķīmijas pamati. Mācību līdzeklis. Jelgava: LLU, Rīga: Drukātava, 2008. 228 lpp.
2. Kūka M. Ogļhidrāti. Mācību līdzeklis organiskajā ķīmijā. Jelgava: LLU; Rīga: Drukātava, 2007. 58 lpp. 3. Kūka M. Lipīdi. Mācību līdzeklis organiskajā ķīmijā. Jelgava: LLU; Rīga: Drukātava, 2007. 46 lpp.
Papildliteratūra
1. McMurry J. Organic chemistry with biological applications. 3rd ed. Stamford: Cengage Learning, 2015. 1224 p.
2. Sorrell T.N. Organic Chemistry. 2nd Edition. Califfornia: University Science Books, 2006. 988 p. 3. König B., Butenschön H. Organische Chemie: Kurz und Bündig für die Bachelor – Prüfung. Weinheim: WILEY-VCH, 2007. 445 S.
Periodika un citi informācijas avoti
1. Food Science and Technology International. Published by Sage Publications. ISSN (printed): 1082-0132. ISSN (electronic): 1532-1738. 2. Food Quality and Preference. Published by Elsevier Science. ISSN: 0950-3293. Pilni teksti Science Direct datubāzē.
Piezīmes
Studiju kurss iekļauts profesionālās augstākās izglītības bakalaura studiju programmas "Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbība" obligātajā daļā pilna un nepilna laika studijās