Statuss(Aktīvs) | Izdruka | Arhīvs(0) | Studiju plāns Vecais plāns | Kursu katalogs | Vēsture |
Kursa nosaukums | Pārtikas ķīmija I |
Kursa kods | Ķīmi2022 |
Zinātnes nozare | Ķīmija |
Kredītpunkti (ECTS) | 3.75 |
Kopējais stundu skaits kursā | 101.25 |
Lekciju stundu skaits | 16 |
Laboratorijas darbu stundu skaits | 24 |
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits | 60 |
Kursa apstiprinājuma datums | 24/02/2021 |
Atbildīgā struktūrvienība | Pārtikas institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr. sc. ing., asoc. prof. Ingmārs Cinkmanis |
|
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Studiju kursā tiek raksturota pārtikas produktu uzbūve un īpašības. Organiskās ķīmijas pamati aplūko proteīnu, ogļhidrātu un lipīdu uzbūvi un ķīmiskās īpašības. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
Padziļinātas zināšanas par pārtikas produktus veidojošiem lipīdiem, ogļhidrātu un proteīnu uzbūvi un ķīmiskām īpašībām -kontroldarbi; prasmes patstāvīgi izmantot iegūtās teorētiskās zināšanas par lipīdiem, ogļhidrātiem un proteīniem citos studiju kursos; spēj izmantot apgūtos teorētiskos pamatus un prasmes, veikt profesionālu un pētniecisku darbību - laboratorijas darbi, semināri; kompetence – spēj patstāvīgi iegūt, atlasīt un analizēt informāciju par lipīdiem, ogļhidrātiem un proteīniem konkrētos pārtikas produktos; spēj izmantot informāciju, pieņemt un pamatot lēmumus un risināt profesionālas un zinātniskas problēmas - kolokvijs. |
|
Kursa saturs(kalendārs) | |
1. Lekcija: Ievads, ogļūdeņraži
2. Lekcija: Spirti un fenoli / Seminārs (spirti un fenoli) – 2h / I kontroldarbs 3. Lekcija: Amīni, aldehīdi un ketoni / /1.Lab. darbs: spirtu, fenolu, aldehīdu un amīnu īpašības - 2h 4. Lekcija: Karbonskābes / Seminārs (karbonskābes) – 2h / II kontroldarbs 5. Lekcija: Hidroksiskābes un esteri / 2.Lab. darbs: esteru, karbonskābju un hidroksiskābju īpašības – 2h 6. Lekcija: Lipīdi un taukskābes / Seminārs (lipīdi un taukskābes) – 2h / III kontroldarbs 7. Lekcija: Tauki un eļļas / 3. Lab. darbs: Lipīdu īpašības – 2h 8. Lekcija: Polārie lipīdi / Seminārs (tauki un eļļas, polārie lipīdi) – 2h 9. Lekcija: Monosaharīdi I / Seminārs (monosaharīdi) – 2h / IV kontroldarbs 10. Lekcija: Monosaharīdi II / 4. Lab. darbs: Monosaharīdu īpašības – 2h 11. Lekcija: Disaharīdi I / 5. Lab. darbs: Disaharīdu īpašības – 2h 12. Lekcija: Disaharīdi II / Seminārs (disaharīdi) – 2h 13. Lekcija: Polisaharīdi / 6. Lab. darbs: Polisaharīdu īpašības – 2h / V kontroldarbs 14. Lekcija: Aminoskābes 15. Lekcija: Olbaltumvielas / VI kontroldarbs 16. Lekcija: pārskats par pārtikas produktu pamatkomponentiem. |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Eksāmens 1. semestrī pilna un 2. semestrī nepilna studiju laika programmā, ja ieskaitīti 6 kontroldarbi un visi laboratorijas darbi. | |
Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums | |
Laboratorijas darbu protokolu sagatavošana – ķīmisko reakciju, novērojumu, secinājumu un eksperimenta gaitas apkopošana un sistematizēšana. | |
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji | |
Jābūt sekmīgi uzrakstītiem visiem kontroldarbiem, t.i., ne zemāks vērtējums kā 4 balles. Jābūt noformētiem un ieskaitītiem visiem laboratorijas darbu protokoliem. Ja sekmīgi uzrakstīto kontroldarbu akumulētā atzīme ir ne zemāka kā 7 (labi) un ir ieskaitīti visi laboratorijas darbi, tad eksāmens nav jākārto. | |
Obligātā literatūra | |
1. Kreicbergs V. Organiskās un pārtikas ķīmijas pamati. Mācību līdzeklis. Jelgava: LLU, Rīga: Drukātava, 2008. 228 lpp.
2. Kūka M. Ogļhidrāti. Mācību līdzeklis organiskajā ķīmijā. Jelgava: LLU; Rīga: Drukātava, 2007. 58 lpp. 3. Kūka M. Lipīdi. Mācību līdzeklis organiskajā ķīmijā. Jelgava: LLU; Rīga: Drukātava, 2007. 46 lpp. |
|
Papildliteratūra | |
1. McMurry J. Organic chemistry with biological applications. 3rd ed. Stamford: Cengage Learning, 2015. 1224 p.
2. Sorrell T.N. Organic Chemistry. 2nd Edition. Califfornia: University Science Books, 2006. 988 p. 3. König B., Butenschön H. Organische Chemie: Kurz und Bündig für die Bachelor – Prüfung. Weinheim: WILEY-VCH, 2007. 445 S. |
|
Periodika un citi informācijas avoti | |
1. Food Science and Technology International. Published by Sage Publications. ISSN (printed): 1082-0132. ISSN (electronic): 1532-1738. 2. Food Quality and Preference. Published by Elsevier Science. ISSN: 0950-3293. Pilni teksti Science Direct datubāzē. | |
Piezīmes | |
Studiju kurss iekļauts profesionālās augstākās izglītības bakalaura studiju programmas "Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbība" obligātajā daļā pilna un nepilna laika studijās |