Statuss(Aktīvs) | Izdruka | Arhīvs(0) | Studiju plāns Vecais plāns | Kursu katalogs | Vēsture |
Kursa nosaukums | Organiskā ķīmija |
Kursa kods | Ķīmi2012 |
Zinātnes nozare | Ķīmija |
Zinātnes apakšnozare | Organiskā ķīmija |
Kredītpunkti (ECTS) | 6.75 |
Kopējais stundu skaits kursā | 182.25 |
Lekciju stundu skaits | 36 |
Laboratorijas darbu stundu skaits | 36 |
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits | 108 |
Kursa apstiprinājuma datums | 13/04/2021 |
Atbildīgā struktūrvienība | Pārtikas institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr.chem., prof. (Emeritus) Viesturs Kreicbergs |
|
Priekšzināšanas | |
Ķīmi2016, Neorganiskā un analītiskā ķīmija I |
|
Aizstātais(-ie) kurss(-i) | |
ĶīmiB008 [GKIMB008] Organiskā ķīmija |
|
Kursa anotācija | |
Studiju kursā „Organiskās ķīmija” studenti iegūst zināšanas par pārtikā izplatīto organisko savienojumu – spirtu, fenolu, aldehīdu, ketonu, amīnu, karbonskābju un polifunkcionālo savienojumu uzbūvi, īpašībām un izplatību dabas un pārtikas produktos; pārtikas produktu pamatkomponenti - proteīni, ogļhidrāti un lipīdi ir komplicētas dabas vielas. Tās var būt gan vielas ar vairākām funkcionālajām grupām, gan salikti, gan polimēri savienojumi; apgūstot savienojumu ķīmisko īpašību pierādīšanu. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
Pēc kursa studijām studentam būs:
padziļinātas zināšanas par pārtikas produktus veidojošo karbonskābju, hidroksiskābju, aminoskābju, tauku, ogļhidrātu un proteīnu uzbūvi un īpašībām, kā arī organisko savienojumu noteikšanas un attīrīšanas metodēm – lekcijas un kontroldarbi; prasmes noteikt un attīrīt atsevišķus organiskos savienojumus – laboratorijas darbi; kompetence – spēja patstāvīgi iegūtās zināšanas un prasmes izmantot dažādu procesu skaidrošanai, saistībā ar organiskām vielām – patstāvīgie un laboratorijas darbi. |
|
Kursa saturs(kalendārs) | |
1.Ievads organiskajā ķīmijā. Ogļūdeņražu uzbūve un īpašības. Ievads laboratorijas darbos. (Lekcija – 2h, Laboratorijas darbi – 4h).
2.Hidroksilgrupu saturoši savienojumi. 1. kontroldarbs - ogļūdeņražu uzbūve un īpašības. (Lekcija – 2h, Laboratorijas darbi – 4h). 3.Karbonilgrupu un aminogrupu saturoši savienojumi. (Lekcija – 2h, laboratorijas darbi – 2h). 4.Karbonskābes un esteri. 2. kontroldarbs – Hidroksilgrupu, karbonilgrupu un aminogrupu saturoši savienojumi (Lekcija – 2h, Laboratorijas darbs – 4h). 5.Hidroksiskābes (Lekcija – 2h, Laboratorijas darbs – 2h). 6.Optiskā izomērija. Optiskā izomērija (Lekcija – 2h, Laboratorijas darbs – 2h). 7.Lipīdi, taukskābes. 3. kontroldarbs – Karbonskābes, esteri un hidroksiskābes. (Lekcija – 2h, Laboratorijas darbs – 4h) 8.Tauki un eļļas. Polārie lipīdu steriņi. (Lekcija – 4h, Laboratorijas darbi – 4h) 9.Monosaharīdi. Disaharīdi. 4. kontroldarbs – Lipīdi, taukskābes, tauki un eļļas. (Lekcija – 4h, Laboratorijas darbi – 4h) 10.Polisaharīdi. 5. kontroldarbs – Monosaharīdi un disaharīdi. (Lekcija – 2h, Laboratorijas darbs – 2h) 11.Nukleīnskābes. (Lekcija – 2h) 12.Aminoskābes. Hidroksiskābbju īpašības. 6. Kontroldarbs – polisaharīdi un nukleīnskābes. (Lekcija – 4h, Laboratorijas darbs – 2h). 13.Proteīni (Lekcija – 3h). 14.Kopsavilkums par lipīdiem, ogļhidrātiem un proteīniem pārtikā. 7. kontroldarbs – Aminoskābes un proteīni. Laboratorijas darbu protokolu aizstāvēšana (Lekcija – 3h, Laboratorijas darbs – 2h). |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Eksāmenu var kārtot, ja:
•izstrādāti un aizstāvēti visi laboratorijas darbi (50%) •sekmīgi (vismaz 4 balles) uzrakstīti visi kontroldarbi (50%). |
|
Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums | |
1.Studējošais patstāvīgi sagatavojas septiņiem kontroldarbiem, risinot uzdevumus. 2.Studējošais patstāvīgi sagatavo septiņus laboratorijas darbu protokolus un pēc darba izstrādes, tos pabeidz, lai to aizstāvētu. | |
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji | |
Eksāmenu var kārtot tad, kad sekmīgi (vismaz 4 balles) uzrakstīti septiņi kontroldarbi un aizstāvēti visi laboratorijas darbi. Ja kontroldarbu vidējā atzīme ir 8 balles un augstāk, tad studentam ir iespējams saņemt akumulējošā eksāmena vērtējumu. | |
Obligātā literatūra | |
Baltess V. Pārtikas ķīmija. - Rīga: Latvijas Universitāte, 1998. - 478 lpp.
Kreicbergs V. Organiskās un pārtikas ķīmijas pamati. Mācību līdzeklis. – Rīga: Drukātava, 2008. - 228 lpp. Kūka M. Organisko savienojumu nomenklatūra. Mācību līdzeklis. – Rīga: Drukātava, 2007. - 72 lpp. I. Meirovics. Organiskā ķīmija. - R: Zvaigzne 1992. - 526 lpp. |
|
Papildliteratūra | |
Belitz H.-D., W. Grosch, Scheiberle P. Lehrbuch der Lebenmittelchemie, 6. Aufgabe. Berlin etc: Springer – Verlag, 2008. - 1118 S.
Bülle J., Hüttermann A. Das Basiswissen der organischen Chemie. Stuttgart, New York: Georg Thieme, 2000. - 466 p. Clayden J., Greeves N., Warren S., WothersP. Organic Chemistry. New York: OXFORD, 2007. - 1512 p. König B., Butenschön H. Organische Chemie: Kurz und Bündig für die Bachelor – Prüfung. Weinheim: WILEY-VCH, 2007. - 445 S. McMurry J. Organic Chemistry, 7th Editition. – Belmont: Thomson Learning, Inc., 2008 - 1191 p. Sorrell T.N. Organic Chemistry, 2nd Edition. Califfornia: University Science Books, 2006. 988 p. Valters R. Organiskā ķīmija (pamatkurss), - Rīga , RTU izdevniecība, 2007. - 187 lpp. Vollhardt K.P.C., Shore N.E. Organic Chemistry: Structure and Funktion, 5th Editition. – New York: W.H. Freeman and Company, 2006. - 1254 p Под ред. Ивина Б.А. и Пиотровского Л.Б. Opганическая химия: в вопросах и ответах. Caнкт-Петербург: Наука, 2002. - 510 c. |
|
Periodika un citi informācijas avoti | |
1. Food Science and Technology International.[tiešsaiste]. eISSN: 1532-1738. ISSN: 1082-0132. [skatīts 07.12..2011.] Pieejams Sage datubāzē: http:// http://fst.sagepub.com/ 2. Food Quality and Preference. [tiešsaiste]. Published by Elsevier Science. ISSN: 0950-3293. [skatīts 24.05.2011.] Pieejams Science Direct datubāzē: http://www.sciencedirect.com/science/journal/09503293 | |
Piezīmes | |
Obligāts kurss otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas „Pārtikas produktu tehnoloģija” nepilna laika studentiem. |