| Statuss(Aktīvs) | Izdruka | Arhīvs(0) | Studiju plāns Vecais plāns | Kursu katalogs | Vēsture |
| Kursa nosaukums | Organiskā ķīmija II |
| Kursa kods | Ķīmi2006 |
| Zinātnes nozare | Ķīmija |
| Zinātnes apakšnozare | Organiskā ķīmija |
| Kredītpunkti (ECTS) | 4.5 |
| Kopējais stundu skaits kursā | 121.5 |
| Lekciju stundu skaits | 32 |
| Laboratorijas darbu stundu skaits | 32 |
| Studenta patstāvīgā darba stundu skaits | 56 |
| Kursa apstiprinājuma datums | 30/03/2021 |
| Atbildīgā struktūrvienība | Pārtikas institūts |
| Kursa izstrādātājs(-i) | |
| Dr.chem., prof. (Emeritus) Viesturs Kreicbergs |
|
| Priekšzināšanas | |
| Ķīmi1010, Organiskā ķīmija I |
|
| Aizstātais(-ie) kurss(-i) | |
| ĶīmiB007 [GKIMB007] Organiskā ķīmija II |
|
| Kursa anotācija | |
| Studiju kursā „Organiskās ķīmija II” iegūst zināšanas par pārtikas galveno sastāvdaļu – lipīdu, ogļhidrātu, nukleīnskābju un proteīnu uzbūvi, īpašībām un izplatību dabas un pārtikas produktos. Laboratorijas darbos tiek apgūtas dabas vielu īpašību pierādīšana un ķīmisko savienojumu izdalīšanas un attīrīšanas metodes. | |
| Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
| Pēc kursa studijām studentam būs:
padziļinātas zināšanas par pārtikas produktus veidojošo savienojumu lipīdu, ogļhidrātu, nukleīnskābju, proteīnu uzbūvi un īpašībām – lekcijas un kontroldarbi; prasmes pārbaudīt lipīdu, ogļhidrātu īpašības, izdalīšanas un attīrīšanas metodes - laboratorijas darbi; kompetence spēja patstāvīgi iegūtās zināšanas un prasmes izmantot dažādu procesu skaidrošanai, saistībā ar organiskām un dabas vielām – patstāvīgie un laboratorijas darbi. |
|
| Kursa saturs(kalendārs) | |
| 1. Lipīdi un taukskābes. Darba drošības tehnika organiskās ķīmijas laboratorijā un ievads laboratorijas darbos. (Lekcija – 2h, Laboratorijas darbs – 2h). Sagatavot laboratorijas darba protokolu. (Patstāvīgais darbs – 4h).
2. Tauki un eļļas. Taukskābju un tauku eļļu īpašības (Lekcija – 2h, Laboratorijas darbs – 2h). Gatavoties 1. kontroldarbam. (Patstāvīgais darbs – 4h). 3. Polārie lipīdi un sterīni. 1. kontroldarbs - Taukskābes, tauki un eļļas – (Lekcija – 2h, Laboratorijas darbs – 2h). Sagatavot laboratorijas darba protokolu. (Patstāvīgais darbs – 3h). 4. Monosaharīdi. Monosaharīdu struktūrformulas. (Lekcija – 2h, Laboratorijas darbs – 2h). Sagatavot laboratorijas darba protokolu. (Patstāvīgais darbs – 4h). 5. Monosaharīdu atvasinājumi. Monosaharīdu īpašības (Lekcija – 2h, Laboratorijas darbs – 2h). Gatavoties 2. kontroldarbam. (Patstāvīgais darbs – 4h) 6. Disaharīdi. 2. kontroldarbs – Polārie lipīdi un sterini. (Lekcija – 2h, Laboratorijas darbs – 2h). Sagatavot laboratorijas darba protokolu. (Patstāvīgais darbs – 4h). 7. Glikozīdi. Disaharīdu īpašības. (Lekcija – 2h, Laboratorijas darbs – 2h). Gatavoties 3. kontroldarbam. (Patstāvīgais darbs – 4h) 8. Rezerves polisaharīdi. 3. kontroldarbs Monosaharīdi. (Lekcija – 2h, Laboratorijas darbs – 2h). Sagatavot laboratorijas darba protokolu. (Patstāvīgais darbs – 4h). 9. Struktūr polisaharīdi. Polisaharīdu īpašības (Lekcija – 2h, Laboratorijas darbs – 2h). Gatavoties 4. kontroldarbam. (Patstāvīgais darbs – 4h) 10. Pieclocekļu heterocikliskie savienojumi. 4. kontroldarbs – Disaharīdi. (Lekcija – 2h, Laboratorijas darbs – 2h). Sagatavot laboratorijas darba protokolu. (Patstāvīgais darbs – 3h). 11. Sešlocekļu heterocikliskie savienojumi. Kristalizācija. (Lekcija – 2h, Laboratorijas darbs – 2h). Gatavoties 5. kontroldarbam. (Patstāvīgais darbs – 4h). 12. Nukleīnskābes. 5. kontroldarbs –Polisaharīdi. (Lekcija – 2h, Laboratorijas darbs – 2h). Sagatavot laboratorijas darba protokolu. (Patstāvīgais darbs – 3h). 13. Aminoskābes. Ekstrakcija. (Lekcija – 2h, Laboratorijas darbs – 2h). Gatavoties 6. kontroldarbam. (Patstāvīgais darbs – 4h) 14.Polipeptīdi. 6. kontroldarbs – Heterocikli un nukleīnskābes. (Lekcija – 2h, Laboratorijas darbs – 2h). Sagatavot laboratorijas darba protokolu. (Patstāvīgais darbs – 3h). 15. Proteīni. Destilācija. (Lekcija – 2h, Laboratorijas darbs – 2h). Gatavoties 7. kontroldarbam. (Patstāvīgais darbs – 4h) 16. Kopsavilkums par lipīdiem, ogļhidrātiem un proteīniem pārtikā. 7. kontroldarbs - Aminoskābes un proteīni (Lekcija – 2h, Laboratorijas darbs – 2h). |
|
| Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
| Nokārtots rakstiskais eksāmens | |
| Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums | |
| Studentam, atbilstoši izvirzītājām prasībām, jāsagatavo laboratorijas darbu protokoli un jārisina mājas darbu uzdevumi pirms kontroldarbiem. | |
| Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji | |
| Lai students varētu kārtot eksāmenu, visiem kontroldarbiem un laboratorijas darbiem jābūt ieskaitītiem. Eksāmens ir nokārtots sekmīgi (vismaz 4 balles), ja iegūti vismaz 40% no kopējiem punktiem. | |
| Obligātā literatūra | |
| Baltess V. Pārtikas ķīmija. - Rīga: Latvijas Universitāte, 1998. - 478 lpp.
Kreicbergs V. Organiskās un pārtikas ķīmijas pamati. Mācību līdzeklis. – Rīga: Drukātava, 2008. - 228 lpp. Kūka M. Organisko savienojumu nomenklatūra. Mācību līdzeklis. – Rīga: Drukātava, 2007. - 72 lpp. Kūka M. Ogļhidrāti. Mācību līdzeklis organiskajā ķīmijā. – Rīga: Drukātava, 2007. - 58 lpp. Kūka M. Lipīdi. Mācību līdzeklis organiskajā ķīmijā. – Rīga: Drukātava, 2007. - 46 lpp I. Meirovics. Organiskā ķīmija. - R: Zvaigzne 1992. - 526 lpp. |
|
| Papildliteratūra | |
| Belitz H.-D., W. Grosch, Scheiberle P. Lehrbuch der Lebenmittelchemie, 6. Aufgabe. Berlin etc: Springer – Verlag, 2008. - 1118 S.
Bülle J., Hüttermann A. Das Basiswissen der organischen Chemie. Stuttgart, New York: Georg Thieme, 2000. - 466 p. Clayden J., Greeves N., Warren S., WothersP. Organic Chemistry. New York: OXFORD, 2007. - 1512 p. König B., Butenschön H. Organische Chemie: Kurz und Bündig für die Bachelor – Prüfung. Weinheim: WILEY-VCH, 2007. - 445 S. McMurry J. Organic Chemistry, 7th Editition. – Belmont: Thomson Learning, Inc., 2008 - 1191 p. Sorrell T.N. Organic Chemistry, 2nd Edition. Califfornia: University Science Books, 2006. 988 p. Valters R. Organiskā ķīmija (pamatkurss), - Rīga , RTU izdevniecība, 2007. - 187 lpp. Vollhardt K.P.C., Shore N.E. Organic Chemistry: Structure and Funktion, 5th Editition. – New York: W.H. Freeman and Company, 2006. - 1254 p Под ред. Ивина Б.А. и Пиотровского Л.Б. Opганическая химия: в вопросах и ответах. Caнкт-Петербург: Наука, 2002. - 510 c. |
|
| Piezīmes | |
| Obligāts kurss otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmā „Pārtikas produktu tehnoloģija” pilna laika studijās. | |