Statuss(Neaktīvs) | Izdruka | Arhīvs(0) | Studiju plāns Vecais plāns | Kursu katalogs | Vēsture |
Kursa nosaukums | Organiskā ķīmija I |
Kursa kods | Ķīmi1011 |
Zinātnes nozare | Ķīmija |
Zinātnes apakšnozare | Organiskā ķīmija |
Kredītpunkti (ECTS) | 4.5 |
Kopējais stundu skaits kursā | 121.5 |
Lekciju stundu skaits | 24 |
Laboratorijas darbu stundu skaits | 24 |
Kursa apstiprinājuma datums | 12/10/2011 |
Atbildīgā struktūrvienība | Zemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr.chem., prof. (Emeritus) Viesturs Kreicbergs |
|
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Organiskās ķīmijas kursā raksturo tās organisko savienojumu funkcionālās grupas, kuras ir sastopamas dabas un pārtikas produktos – hidroksilgrupu, karbonilgrupu, karboksilgrupu un aminogrupu. Pārtikas produktu pamatkomponenti - proteīni, ogļhidrāti un lipīdi ir komplicētas dabas vielas. Organiskās ķīmijas studiju kursā izzina un apgūt šo savienojumu uzbūves principus un īpašības. Aplūkoti arī citi būtiskākie dabas produkti, kuri nosaka pārtikas garšu, smaržu, bioloģisko un enerģētisko vērtību. Studiju kursā apskata nozīmīgākās pārtikas piedevas. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
Padziļinātas zināšanas par pārtikas produktus veidojošo organisko savienojumu un dabas vielu uzbūvi un īpašībām, kā arī organisko savienojumu noteikšanas, attīrīšanas un sintēzes metodēm.
prasmes patstāvīgi izmantot iegūtās zināšanas bioķīmijas kursā un citos studiju kursos. Bez tam, iegūtas prasmes noteikt, attīrīt un sintezēt atsevišķus organiskos savienojumus. kompetence – spēju patstāvīgi iegūt, atlasīt, analizēt un vispārināt informāciju par organiskajiem savienojumiem un dabas vielām konkrētos pārtikas produktos. |
|
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Ievads organiskajā ķīmijā / l.d. Ievads laboratorijas darbos
2 Ogļūdeņražu uzbūve / l.d. Alkēnu īpašības 3 Ogļūdeņražu īpašības / l.d. Cis, trans izomērija. 4 Monofunkcionālie savienojumi / l.d. Arēnu īpašības 5 Vienvērtīgie un daudzvērtīgie spirti / l.d. Halogēnalkānu īpašības 6 Vienvērtīgie un daudzvērtīgie fenoli / l.d. Spirtu īpašības 7 Karbonilgrupu saturošu savienojumu uzbūve / l.d. Fenolu īpašības 8 Karbonilgrupu saturošu savienojumu īpašības / l.d. Aldehīdu īpašības 9 Aminogrupu saturošie savienojumi / l.d. Ketonu īpašības 10 Karbonskābes / l.d. Amīnu īpašības 11 Karbonskābju atvasinājumi / l.d. Monokarbonskābju īpašības 12 Esteri / l.d. Dikarbonskābju īpašības 13 Polifunkcionāli savienojumi / l.d. Karbonskābju atvasinājumu īpašības 14 Hidroksiskābes un oksoskābes / l.d. Esteru īpašības 15 Optiski aktīvu savienojumu uzbūve / l.d. Hidroksiskābju īpašības 16 Aminoskābes / l.d. Optiskā izomērija |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Ieskaite 3.semestrī pilna laika studentiem, ja ieskaitīti 7 kontroldarbi un laboratorijas darbi. | |
Obligātā literatūra | |
1. Kreicbergs V. Organiskās un pārtikas ķīmijas pamati. Mācību līdzeklis. Jelgava: LLU, 2008. 228 lpp.
2. Kūka M. Organisko savienojumu nomenklatūra. Mācību līdzeklis. Jelgava: LLU, 2008. 72 lpp. 3. Valters R. Organiskā ķīmija (pamatkurss), - Rīga , RTU izdevniecība, 2007. 187 lpp. 4. Baltess V. Pārtikas ķīmija. Rīga: Latvijas Universitāte, 1998. 478 lpp. |
|
Papildliteratūra | |
1. McMurry J. Organic Chemistry, 7th Editition. – Belmont: Thomson Learning, Inc., 2008. 1191 p.
2. Sorrell T.N. Organic Chemistry, 2nd Edition. Califfornia: University Science Books, 2006. 988 p. 3. Vollhardt K.P.C., Shore N.E. Organic Chemistry: Structure and Function, 5th Editition. New York: W.H. Freeman and Company, 2006. 1254 p |
|
Piezīmes | |
Obligāts kurss PTF Pārtikas zinību akadēmiskās izglītības bakalaura studiju programmā. |