Kursa nosaukums | Komercdarbība pārtikas rūpniecībā |
Kursa kods | Ekon6002 |
Zinātnes nozare | Ekonomika un uzņēmējdarbība |
Zinātnes apakšnozare | Tirgzinība |
Kredītpunkti (ECTS) | 3 |
Kopējais stundu skaits kursā | 81 |
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits | 81 |
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Studenti padziļina zināšanas pārtikas rūpniecības komercdarbībā: pārtikas ražošanas būtība, tehnoloģiskais cikls un vide; pārtikas ražošanas izejvielas; pārtikas preces, cenas un tirgus; starptautiskā tirdzniecība; pārtikas rūpniecības uzņēmumi, to darbība un attīstības stratēģija. | |
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Pārtikas ražošanas nozīme un prblēmas pasaulē un Latvijā.
2 Pārtikas ražošanas uzņēmējdarbības vide un tiesiskā bāze. 3 Pārtikas ražošanas būtība, tehnoloģiskais cikls un tā struktūra. 4 Lauksaimniecības loma un nozīme pārtikas ražošanā. 5 Pārtikas ražošanas produktivitāte un ekonomiskā efektivitāte. 6 Pārtikas ražošanas izejvielas un to tirgus. 7 Pārtikas preces, pārtikas preču tirgus un to cenas. 8 Starptautiskā tirdzniecība un iekšējā tirgus aizsardzība. 9 Pārtikas rūpniecības uzņēmumi. 10 Pārtikas rūpniecības uzņēmumu saimnieciskā darbība. 11 Pārtikas rūpniecības uzņēmumu preču attīstības politika. 12 Peļņas un ienesīguma noteicošie faktori un to izmantošana. 13 Maksātspējas likviditātes un refinēšanas nodrošināšana. 14 Pārtikas rūpniecības uzņēmumu ārējā ekonomiskā darbība. 15 Pārtikas rūpniecības uzņēmumu saimnieciskās darbības analīze. 16 Pārtikas rūpniecības uzņēmumu attīstības stratēģijas un taktikas noteikšana. |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Eksāmena vērtējums pie komisijas nav zemāks par 4 ballēm. Studiju priekšmets ietilpst maģistrantūras studiju programmas izvēles priekšmetu blokā un tā apguvei nav paredzētās auditoriju stundas. | |
Obligātā literatūra | |
1. M.Treisijs. Lauksaimniecība un pārtika tirgus ekonomikā. Rīga, LVAEI, 1996.
2. V.Beļčikovs, V.Praude. Mārketings. Rīga, Zvaigzne ABC, 1994. 3. A.Vedļa. Uzņēmējdarbības kurss. Rīga, 2000. |
|
Papildliteratūra | |
1. LR uzņēmējdarbību un komercdarbību regulējošie likumi. 2. Й.Ворст., П.Ревентлой Экономика фирмы. Москва. ЦИиМ, 1998. | |
Periodika un citi informācijas avoti | |
1. Dienas bizness 2. Kapitāls | |
Piezīmes | |
Priekšmets iekļauts EF maģistrantūras studiju programmas apakšprogr. Uzņēmējdarbība un vadīšana izvēles priekšmetu blokā. Students apgūst patstāvīgi ievērojot priekšmeta atbilstību akad. darba tēmai. |