Excel
Kursa nosaukums Viesnīcu un ēdināšanas uzņēmumu vadība
Kursa kods Ekon3062
Zinātnes nozare Ekonomika un uzņēmējdarbība
Kredītpunkti (ECTS) 6
Kopējais stundu skaits kursā 162
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 162
 
Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Priekšmeta studēšanas mērķis ir sniegt zināšanas par tūrisma tirgu, izmaksu veidiem, apriti, ienākumu veidošanos, kalkulāciju metodēm un optimālās cenas noteikšanu viesmīlības nozares uzņēmumos. Studentiem ir iespēja apgūt plānošanu un budžetēšanu, ieguldījumu veidus lēmumu pieņemšanu un ienesīguma analīzi.
Kursa saturs(kalendārs)
1Ievads. Tūrisma tirgus politika, definīcijas, atšķirības, mārketinga mērķi.
2Tūrisma marketinga pamatelementi. Tirgus pētījumu metodes,tirgus segmenti, tūrisma piedāvājus un pieprasījums.
3 Tūrisma produkts, produkta dzīves cikls.Cenu politika, veidi, elastīgums,cenu diferenciācija.
4 Izplatīšana, reklāma tūrisma. Kontroldarbs. Viesnīcu finansu pārraudzība - ievads, finanšu un c.pārskatu veidi
5 Izmaksa, izmaksu aprite viesmīlības nozares uzņēmā.Uzņēmuma stabilitātes, noslogojuma, vērtību raksturlielumi.
6 Ienākumu veidošanās,viesnīcu paklpojumu cenu kalkulācijas metodes BEP punkta noteikšana, analīze.
7 Perioda noslēguma izvērtējums. Finansu rādītāji, kas raksturo izmitināšanu.
8 Kontroldarbs. Ēdināšanas uzņēmumu finansu pārraudzība- ievads.
9 Mainīgo, fiksēto izmaksu posteņi ēdināšanas uzņēmumā,kalkulācija, izmaksu seguma aprēķins.
10 Ēdiena cenas kalkulācija. Ēdiena pašizmaksa , cenas veidošanās, kontrole.
11 Ēdienkartes revīzija. Ēdienu analīze ēdienkartē. Plānošana un budžeta izstrāde. Ieguldījumi.
12 Peļņas ietekmes faktoru analīze. Produktu izlietojuma optimizācija.
13 Kontroldarbs. Ēdināšanas uzņēmumu un viesnīcu vadība - ievads.
14 Viesmīlības uzņēmumu attīstības tendences. Personāla struktūra, darbinieku darba apraksti.
15 Vadības krīžu analīze.Lēmumu pieņemšana. Kvalitātes stili, servisa ķēdes. 16 Kontroldarbs. Kursa darba izstrādāšana, aizstāvēšana.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Eksāmenu ir tiesības kārtot studentiem, kas nokārtojuši visus kontroldarbus, patstāvīgos darbus un aizstāvējuši kurs darbu.
Obligātā literatūra
1. Edgar E Schaetzing "Food and Beverage Management" 1985 g.
2. Jon P., Lockwood A., 1998.g. "The Management of Hotel operations" 3. K.G.Hofs "Biznesa ekonomika"J.Rozes apgāds 2002.g.
Papildliteratūra
1. Holovejs Dž.K. "Tūrisma bizness", Rīga, J. Rozes apgāds 1999.g., 368 lpp.
2. M. Platace "Viesu uzņemšanas dienesta pamatprincipi", Turība, 2000.g. 3. учебник "Гостинечний и туристический бизнес" Москва, 1999.г.б 352 lpp.
Periodika un citi informācijas avoti
1. Žurnāls "Kapitāls"
2. Laikraksts"Dienas Bizness" 3. Žurnāls"Gastromāns"
Piezīmes
Priekšmets iekļauts PTF Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbības profesionālās bakalaura nepilna laika studiju programmas obligātajā daļā 9. semestrī.