Latviešu Krievu Angļu Vācu Franču
Statuss(Aktīvs) Izdruka Arhīvs(0) Studiju plāns Vecais plāns Kursu katalogs Vēsture

Kursa nosaukums Pārtikas higiēna
Kursa kods VeteD009
Zinātnes nozare Veterinārmedicīna zinātne
Kredītpunkti (ECTS) 9
Kopējais stundu skaits kursā 243
Lekciju stundu skaits 72
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 171
Kursa apstiprinājuma datums 18/04/2018
Atbildīgā struktūrvienība Pārtikas un vides higiēnas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. med. vet., prof. Aivars Bērziņš

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Doktoranti apgūst dažādu dzīvnieku valsts izcelsmes produktu kvalitātes un to nekaitīguma noteikšanas metodes. Studē pārtikas mikrobioloģiju, dažādas pārtikas infekcijas. Doktoranti iepazīstas ar šo mikroorganismu īpašībām, noteikšanas iespējām pārtikas produktos, kā arī ar šo mikroorganismu apriti un kontroles pasākumiem visā pārtikas ķēdē. Studiju kursa laikā apgūst laboratoriskās izmeklēšanas metodes, kuras plaši tiek izmantotas pārtikas mikrobioloģijā. Iepazīstas ar pārtikas izraisītu saslimšanu epidemioloģiskās izmeklēšanas pamatiem.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
• Zināšanas un izpratne par pārtikas higiēnas pamatjautājumiem un par dzīvnieku izcelsmes pārtikas nekaitīguma prasībām, kā arī pārtikas piesārņojuma cēloņiem un to novēršanas principiem un iespējām – promocijas eksāmens;
•Prasmes izvēlēties pārtikas apritē iesaistīto uzņēmumu pārbaužu veidu un pārtikas izmeklēšanas metodes, noņemt paraugus laboratoriskajai testēšanai un izvērtēt iegūtos rezultātus, argumentēti pamatot specifisku, pārtikai piemērojamo higiēnas prasību nepieciešamību, kā arī diskutēt par pārtikas higiēnas pamatjautājumiem ar speciālistiem un nespeciālistiem un sniegt padomus kvalitatīvas un nekaitīgas pārtikas ieguvei – atbildes uz promocijas komisijas uzdotajiem jautājumiem; •Kompetences izvēloties atbilstošas izmeklēšanas metodes, izvērtēt pārtikas aprites posma un pārtikas produkta atbilstību izvirzītajām higiēnas prasībām, kā arī pieņemt lēmumu, par pārtikas produkta nekaitīgumu un piemērotību cilvēku patēriņam – zinātniskās literatūras pētījumi.
Kursa saturs(kalendārs)
1.Veterinārārsta loma pārtikas kontrolē.
2.Gaļas higiēna un gaļas produktu aprites kontrole.
3.Gaļas mikrobioloģiskais piesārņojums, bojāšanās veidi, zoonozes.
4.Piena higiēna un piena produktu aprites kontrole.
5.Piena un piena produktu mikrobioloģija, bojāšanās veidi, zoonozes.
6.Zivju un zvejas produktu higiēna un aprites kontrole.
7.Zivju mikrobioloģiskais piesārņojums, bojāšanās veidi, zoonozes.
8. Olu aprites kontrole, mikrobioloģiskais piesārņojums, zoonozes.
9.Bišu medus kvalitātes kritēriji un aprites noteikumi, piesārņojums.
10.Dzeramais ūdens. Dzeramā ūdens higiēna, piesārņojuma veidi un to kontrole.
11.Pārtikas produktu paraugi. Pārtikas paraugu ņemšanas plāni. Pārtikas paraugu noņemšana.
12.Kvalitatīvās un kvantitatīvās metodes pārtikas mikrobioloģijā. Indikatormikroorganismi.
13.Patogēno mikroorganismu (zoonožu ierosinātāju) aprite pārtikas ķēdē.
14.Ūdens, apkārtējā vide kā toksikoinfekciju un toksikožu avots.
15.Pārtikas izraisītās toksikozes. 16.Vīrusu un prionu ierosinātās pārtikas infekcijas.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Pastāvīgas zinātniskās literatūras studijas saskaņā ar studiju kursa programmu. Sekmīgi nokārtots promocijas eksāmens, sniegtas atbildes uz promocijas eksamenācijas komisijas jautājumiem.
Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums
Pastāvīgas zinātniskās studijas, kuras ietvaros studentam jāveic padziļināta literatūras analīze saskaņā ar studiju kursa programmu.
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji
Studentu prasmes tiek vērtētas atbilstoši promocijas eksāmenu tēmu uzdoto uzdevumu noteiktajai kārtībai.
Promocijas eksāmens un atbildes uz uzdotajiem jautājumiem tiek vērtēti atbilstoši LLU Studiju nolikumā norādītājiem 10 ballu sistēmas skalas kritērijiem. Eksāmens tiek organizēts mutiski ar 3 jautājumiem, uz kuru pamata tiek organizēta zinātniskā diskusija par studiju kursa programmā iekļautajām tēmām.
Obligātā literatūra
1. Forsythe S.J., Hayes P.R. Food Hygiene, microbiology and HACCP. 3d ed. Gaithersburg (Maryland) : Aspen Publications, 1998. 449 p. Pieejams: http://www.free-ebooks.com/author/P.R.-Hayes,-S.J.-Forsythe
2. Lelieveld H.L.M., Mostert M.A. Handbook of hygiene control in the food industry. Cambridge : Woodhead publishing limited, 2005. 720 p. Pieejams: http://firatozel.files.wordpress.com/2011/08/handbook_of_hygiene_control_in_the_food_industry.pdf 3.Ninios T, Lunden J, Korkeala H, Fredriksson-Ahomaa M. Meat Inspection and Control in the Slaughterhouse. Wiley-Blackwell, 2014. 728 p.
Papildliteratūra
1. Nikolajeva V. Pārtikas mikrobioloģija. 2.izdevums. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2011. 127 lpp.
2. Jay J.M. Modern food microbiology. 6th ed. An Aspen Publication, 2000. 625 p. 3.FAO (Food and Agriculture Organization Of The United Nations). Risk-based food inspection manual. FAO, Rome, 2008. 92 p. 2. EFSA Journal. EFSA. ISSN 1831 – 4732
Periodika un citi informācijas avoti
1. International Journal of Food Microbiology. Published by Elsevier Science. ISSN 0168-1605. Pieejams http://www.sciencedirect.com/science/journal/01681605
2. Food Control. Published by Elsevier Science. ISSN 0956-7135. Pieejams: http://www.sciencedirect.com/science/journal/09567135 3. Journal of Food Protection. International Association for Food Protection. ISSN 0362-028X 4. Meat Science. Published by Elsevier Science. ISSN: 0309-1740. Pieejams LLU tīklā: http://www.sciencedirect.com/science/journal/03091740
Piezīmes
Obligātais kurss Promocijas studijām doktorantūras programmai Veterinārmedicīnas specialitātē, Pārtikas higiēnas apakšnozarē.