Kursa nosaukums | Agronomiskā biotehnoloģija |
Kursa kods | Biol6001 |
Zinātnes nozare | Bioloģija |
Zinātnes apakšnozare | #Biotehnoloģija |
Kredītpunkti (ECTS) | 6.75 |
Kopējais stundu skaits kursā | 182.25 |
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Priekšmetā apgūst zināšanas par biotehnoloģiskās metodēm, kuras pielieto lauksaimnieciskās ražošanas pilnveidošanai. Apskata fotosintēzes produktu biotransformācijas iespējas. Augu šūnu un audu kultūras augu mikropavairošanā un produkcijas ieguvei. Gēnu inženierijas sasniegumi un problēmas. Biotehnoloģisko metožu bioenerģētika, perspektīvas un problēmas. | |
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Biotehnoloģijas būtība un tās attīstības vēsture
2 Industriālo un instrumentālo biotehnoloģisko ražošanas metožu priekšrocības un trūkumi 3 Organismu genoms, tā informācijas saturs un izmantošanas iespējas 4 Biotehnoloģiskās metodes organisma genoma mērķtiecīgā izmaiņā. Gēnu inženierija 5 Dažādo organismu grupu vielu un enerģijas maiņas procesu kopējās likumsakarības un atšķirības 6 Vielu un enerģijas maiņas procesu intensitāte un gala produkti atkarībā no vides apstākļiem 7 Anabioze lauksaimnieciskās produkcijas saglabāšanā 8 Fotosintēzes produktu biokonversija 9 Ogļhidrātu problēma augu produkcijā, dzīvnieku barībā, cilvēku uzturā un tās biotehnoloģiskais risinājums. 10 Šūnu un audu kultūras 11 Alternatīvo enerģijas nesēju ieguves biotehnoloģiskās metodes 12 Mikrobioloģiskie preparāti kā biotehnoloģiskās metodes varianti lauksaimnieciskās ražošanas sekmēšanai 13 Preparāti augu minerālās barošanās uzlabošanai, augu aizsardzībā, cīņā pret nezālēm, salnām un citur 14 Biotehnoloģiskās metodes vides saglabāšanā. Biodetekcija 15 Notekūdeņu biotehnoloģiskā attīrīšana. Pesticīdu un dažādu polimeru biodegradācija 16 Biotehnoloģijas tālākās attīstības perspektīvas un problēmas |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Individuālas literaūras studijas, konsultācijas ar priekšmeta vai zinātnisko vadītāju. Eksāmens. | |
Obligātā literatūra | |
1. Carbohydrates in human nutrition: Report of a Joint FAO/WHO Expert Consultation Rome, 14 - 18 April 1997/FAO of United Nations, World Health Organization. - Rome, 1998.
2. Microbial Control of weeds/ ed. by David O. TeBeet.New York; London: Chapman and Hall, 1991. - VIII, 284 p. 3. World agriculture: towards 2010: An FAO study / ed. by Nikos Alexandrotas; FAO of the United nations-Chichester etc., ROme, 1995 - 488 p. 4. Control of crop productivity/ed by C.J. Pearson - Sydney etc.; Academic Press. 1984. - XVII, 315 p. |
|
Papildliteratūra | |
1. Bennett B.A., O'Neill S.D. Horticultural Biotechnology - Wiley, 1990. - 408 p.
2. Klāsens V., Šteinberga V. Mikrobioloģija. - Rīga: Zinātne, 1987. - 191 lpp. 3. Beķers M., Liepiņš, Raipulis J. Biotehnoloģijas horizonti. - Rīga, 1987. - 221 lpp. |
|
Periodika un citi informācijas avoti | |
1. Applied Microbiologu and Biotechnology | |
Piezīmes | |
Lauksaimniecības fakultātes maģistratūras augu biotehnoloģijas virziena obligātais priekšmets. |