Excel
Kursa nosaukums Augu un dzīvnieku bioloģija
Kursa kods Biol1011
Zinātnes nozare Bioloģija
Kredītpunkti (ECTS) 4.5
Kopējais stundu skaits kursā 121.5
Lekciju stundu skaits 32
Laboratorijas darbu stundu skaits 16
Kursa apstiprinājuma datums 27/09/2011
Atbildīgā struktūrvienība Augsnes un augu zinātņu institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. agr., asoc. prof. Lilija Degola
Ph.D., doc. Laila Dubova
Dr. habil. agr., Valdis Klāsens

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Studenti apgūst nozīmīgākos augu, dzīvnieku un mikroorganismu fizioloģiskos procesus. Šūnu uzbūvi un to loma organismā, kā arī nozīmīgāko organisko vielu: ogļhidrātu, tauku, proteīnu, fermentu, nukleīnskābju, bioloģiski aktīvo savienojumu funkcijas un to loma lauksaimniecības produkcijas ražošanas procesā. Minerālvielu funkcijas un nozīme. Vielu uzņemšana un izdalīšana no šūnas. Apgūst nozīmīgākos šūnas vielu un enerģijas maiņas procesus – elpošanu, fotosintēzi. Vides faktoru ietekmi uz šiem procesiem. Mikroorganismu loma lauksaimniecības produkcijas ražošanas procesā.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Studenti iegūst zināšanas par augu, dzīvnieku un mikroorganismu augšanu un attīstību, fizioloģiskajiem procesiem, tos ietekmējošajiem endogenajiem un eksogēnajiem apstākļiem.
Studenti izprot svarīgāko fizioloģiskos procesu nozīmi lauksaimniecības produkcijas ražošanas procesā. Studenti spēj novērtēt limitējošos vides faktorus ietekmi uz kultūraugu, dzīvnieku un mikroorganismu bioloģiskajiem procesiem.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Augu augšana un attīstība. Augu hormoni un augšanas regulācija.
2 Apaugļošanās, sēklu attīstība, sēklu nogatavošanās. Sēklu miera periods.
3 Sēklu dīgšanas procesu fizioloģija. Juvenālais periods.
4 Reproduktīvais periods, tā regulēšanas iespējas. Fotoperiodisms un ziedēšanas procesu fizioloģija.
5 Augu novecošanās, tās regulācija.
6 Augu miera periods, tā regulācijas iespējas.
7 Augu ražas veidošanās fizioloģiskās likumsakarības. Fotosintēze un elpošana sējumos, sējumu produktivitāte.
8 Graudaugu ražas veidošanās fizioloģija.
9 Pākšaugu un eļļas augu ražas veidošanās fizioloģija.
10 Kartupeļu un sakņaugu ražas veidošanās fizioloģija.
11 Zālaugu fizioloģiskās īpatnības. Zaļmasas uzkrāšanās dinamika un kvalitatīvā sastāva izmaiņas dažādās attīstības fāzes.
12 Augļu un ogu ražas veidošanās un nogatavošanās fizioloģija.
13 Dārzeņu ražas veidošanās. Ražas uzglabāšanas fizioloģija.
14 Augu stresa būtība un piemērošanās nelabvēlīgiem vides apstākļiem.
15 Augu ziemošana. Vides faktoru ietekme uz augiem ziemošanas laikā. 16 Slima auga fizioloģija. Augu imunitāte.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Laboratorijas darbu nostrādāšana un atbildēšana. Sekmīgi uzrakstīti kontroldarbi. Eksāmens.
Obligātā literatūra
1. Mauriņa H. Augu fizioloģija. Rīga: Zvaigzne, 1987. 358 lpp.
2. Klāsens V., Šteinberga V. Mikrobioloģija. Rīga: Zvaigzne, 1987. 198 lpp.
3. Brūveris Z., Baumanis S. Lauksaimniecības dzīvnieku morfoloģija un fizioloģija. Rīga: Zvaigzne, 1987. 499 lpp. 4. Biology of Plants. Ed., G. Beckhorn. Worth publishers inc., 1981. 687 p.
Papildliteratūra
1. Сассон А. Биотехнология - свершения и надежды. Mосква: Мир, 1987. 412 с.
2. McDonald P., Edwards R. A., et all. Animal Nutrition. 5th ed. New Yourk, 606 p. 3. Agricultural biotechnology. S.S. Purohit Agrobios (India). 2003. 938 p.
Periodika un citi informācijas avoti
1. Saimnieks LV. Rīga: TEE BIO, 2004- ISSN 1691-1598. 2. AgroTops. Rīga: Aģentūra Agro apgāds. ISSN 1407-5164.
Piezīmes
Kurss iekļauts profesionālās augstākās izglītības programmas "Lauksaimniecība" pilna un nepilna laika uzņēmējdarbības specialitātes studentiem.