Kursa kods LauZ4274

Kredītpunkti 6

Dzīvnieku ēdināšana II

Zinātnes nozareLauksaimniecības zinātne (nav zn)

Kopējais stundu skaits kursā162

Lekciju stundu skaits32

Semināru un praktisko darbu stundu skaits32

Studenta patstāvīgā darba stundu skaits98

Kursa apstiprinājuma datums17.09.2019

Atbildīgā struktūrvienībaDzīvnieku zinātņu institūts

Kursa izstrādātājs

author lekt.

Elita Aplociņa

Mg. agr.

Priekšzināšanas

LauZ3183, Dzīvnieku ēdināšana I

Vete2022, Dzīvnieku fizioloģija

Kursa anotācija

Studenti iepazīstas ar dzīvnieku barības līdzekļu zootehniskās un ekonomiskās novērtēšanas aspektiem. Studenti iegūst zināšanas par barības vielu nozīmi dzīvnieku uzturē, produkcijas ražošanā un veselības nodrošināšanā. Studenti apgūst piena un gaļas liellopu, aitu un kazu barības devu optimizācijas principus dažāda vecuma, dzimuma un produktivitātes dzīvniekiem rentablas produkcijas, reprodukcijas un ilgmūžības nodrošināšanai.

Kursa rezultāti un to vērtēšana

Pēc kursa studijām studentam būs:
•zināšanas par barības līdzekļu un vielu nozīmi dzīvnieku uzturē, produkcijas ražošanā un veselības nodrošināšanā – 1., 2. praktisko darbu kontroldarbs; 1., 2. lekciju kontroldarbs;
•prasmes barības devu optimizācijā piena un gaļas liellopiem, aitām un kazām – praktiskie darbi;
•kompetences rentablas lopkopības produkcijas ražošanas nodrošināšanā – izpildīti kontroldarbi un sekmīgi aizstāvēti praktiskie darbi.

Kursa saturs(kalendārs)

1. Dzīvnieku ēdināšanas nozīme. Barības līdzekļu ķīmiskais sastāvs pēc Weende un van Soest’a analīžu shēmām.4h
2. Galveno barības vielu (sausna, ūdens, proteīns) nozīme atgremotājdzīvnieku ēdināšanā. Barības vielu sagremojamības un enerģijas noteikšanas metodes.4h
3. Galveno barības vielu (tauki, ogļhidrāti) nozīme atgremotājdzīvnieku ēdināšanā. Vielmaiņas aprēķināšana pēc N un C bilances.4h
4. Minerālvielu un vitamīnu nozīme dzīvnieku ēdināšanā.4h
5. Zāles lopbarības nozīme atgremotājdzīvnieku ēdināšanā. Barības līdzekļu enerģētiskā vērtība.4h
6. Pilnvērtīgā barība. Jauno enerģijas vērtēšanas sistēmu attīstība, NEL aprēķināšana.4h
7. Barības līdzekļu proteīna sastāva novērtēšana atgremotājdzīvniekiem.4h
1. praktisko darbu kontroldarbs. Enerģija un sagremojamība.
8. Minerālbarība. Barības līdzekļu novērtēšana pēc minerālvielu satura.4h
1. lekciju kontroldarbs. Barības vielas un barības līdzekļi.
9. Slaucamo un cietstāvošo govju ēdināšanas pamatprincipi. Barības maisījumu sastādīšana. 4h
10. Slaucamo govju ēdināšana. Barības devas sastādīšana slaucamām govīm.4h
11. Piena kvalitāti ietekmējošo faktoru analīze. Barības devas sastādīšana govju ganāmpulkam ar datorprogrammas palīdzību.4h
2. praktisko darbu kontroldarbs. Minerālvielu nozīme. Barības maisījumi.
12. Teļu ēdināšana. Ēdināšanas shēmas sastādīšana teļiem līdz 6 mēn. vecumam.4h
13. Jaunlopu ēdināšana. Barības devas sastādīšana jaunlopiem.4h
14. Gaļas liellopu ēdināšana. Barības devas sastādīšana gaļas liellopiem un zīdītājgovīm.4h
15. Aitu ēdināšana. Barības devas sastādīšana aitām.4h
16. Piena un gaļas kazu ēdināšana. Barības devas sastādīšana slaucamām kazām.
4h
2. lekciju kontroldarbs. Liellopu, aitu un kazu ēdināšana.

Prasības kredītpunktu iegūšanai

Sekmīgi izpildīti un aizstāvēti praktisko darbu uzdevumi. Sekmīgi nokārtoti kontroldarbi un eksāmens.

Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums

Katra praktiskā darba laikā studenti saņem individuālus uzdevumus, kurus nepieciešams izpildīt un aizstāvēt.

Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji

Studiju kursā paredzēti 2 kontroldarbi par lekciju tēmām un 2 kontroldarbi par praktisko darbu tēmām, rakstisks eksāmens. Gala vērtējumu sastāda 30% no praktisko darbu kontroldarbiem, 30% no lekciju kontroldarbiem, 40% no eksāmena atzīmes.

Obligātā literatūra

1. McDonald P., Edwards R.A., Greenhalgh J.F.D. etc. Animal nutrition. Edinburgh, 2011. 692 p. [tiešsaiste] [skatīts 24.09.2019.] Pieejams: http://gohardanehco.com/wp-content/uploads/2014/02/Animal-Nutrition.pdf

Papildliteratūra

1. Hadjipanayiotou M., Economides S. and Hadjsdemetriou D. The chemical composition of feedstuffs commonly used in ruminant diets. 1983. [Online] [viewed 02.09.2019.] [tiešsaiste] [skatīts 24.09.2019.] Pieejams:
http://news.ari.gov.cy/publications/mr9-hadjipanayiotou.pdf
2. NRC. Nutrient requirements of small ruminants: sheep, goats, cervids and New World camelids. National Academy Presss, 2006. 362 p.
3. NRC. Nutrient requirements of dairy cattle. 7th Revised Edition, National Academy Presss, 2001. 381 p. [tiešsaiste] [skatīts 24.09.2019.] Pieejams: https://profsite.um.ac.ir/~kalidari/software/NRC/HELP/NRC%202001.pdf

Periodika un citi informācijas avoti

1. Journal of Agricultural Science https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-agricultural-science/open-access
2. Journal of Animal Nutrition. https://www.sciencedirect.com/journal/animal-nutrition

Piezīmes

Studiju kurss Lauksaimniecības fakultātes akadēmiskās izglītības bakalaura studiju programmā "Ilgtspējīga lauksaimniecība" specializācija „Ilgtspējīga dzīvnieku produkcijas ražošana”