Kursa kods Ķīmi2022
Kredītpunkti 3.75
Zinātnes nozareĶīmija
Kopējais stundu skaits kursā100
Lekciju stundu skaits16
Laboratorijas darbu stundu skaits24
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits60
Kursa apstiprinājuma datums24.02.2021
Atbildīgā struktūrvienībaPārtikas institūts
Dr. sc. ing.
Studiju kursā tiek raksturota pārtikas produktu uzbūve un īpašības. Organiskās ķīmijas pamati aplūko proteīnu, ogļhidrātu un lipīdu uzbūvi un ķīmiskās īpašības.
Padziļinātas zināšanas par pārtikas produktus veidojošiem lipīdiem, ogļhidrātu un proteīnu uzbūvi un ķīmiskām īpašībām -kontroldarbi;
prasmes patstāvīgi izmantot iegūtās teorētiskās zināšanas par lipīdiem, ogļhidrātiem un proteīniem citos studiju kursos;
spēj izmantot apgūtos teorētiskos pamatus un prasmes, veikt profesionālu un pētniecisku darbību - laboratorijas darbi, semināri;
kompetence – spēj patstāvīgi iegūt, atlasīt un analizēt informāciju par lipīdiem, ogļhidrātiem un proteīniem konkrētos pārtikas produktos; spēj izmantot informāciju, pieņemt un pamatot lēmumus un risināt profesionālas un zinātniskas problēmas - kolokvijs.
1. Lekcija: Ievads, ogļūdeņraži
2. Lekcija: Spirti un fenoli / Seminārs (spirti un fenoli) – 2h / I kontroldarbs
3. Lekcija: Amīni, aldehīdi un ketoni / /1.Lab. darbs: spirtu, fenolu, aldehīdu un amīnu īpašības - 2h
4. Lekcija: Karbonskābes / Seminārs (karbonskābes) – 2h / II kontroldarbs
5. Lekcija: Hidroksiskābes un esteri / 2.Lab. darbs: esteru, karbonskābju un hidroksiskābju īpašības – 2h
6. Lekcija: Lipīdi un taukskābes / Seminārs (lipīdi un taukskābes) – 2h / III kontroldarbs
7. Lekcija: Tauki un eļļas / 3. Lab. darbs: Lipīdu īpašības – 2h
8. Lekcija: Polārie lipīdi / Seminārs (tauki un eļļas, polārie lipīdi) – 2h
9. Lekcija: Monosaharīdi I / Seminārs (monosaharīdi) – 2h / IV kontroldarbs
10. Lekcija: Monosaharīdi II / 4. Lab. darbs: Monosaharīdu īpašības – 2h
11. Lekcija: Disaharīdi I / 5. Lab. darbs: Disaharīdu īpašības – 2h
12. Lekcija: Disaharīdi II / Seminārs (disaharīdi) – 2h
13. Lekcija: Polisaharīdi / 6. Lab. darbs: Polisaharīdu īpašības – 2h / V kontroldarbs
14. Lekcija: Aminoskābes
15. Lekcija: Olbaltumvielas / VI kontroldarbs
16. Lekcija: pārskats par pārtikas produktu pamatkomponentiem.
Eksāmens 1. semestrī pilna un 2. semestrī nepilna studiju laika programmā, ja ieskaitīti 6 kontroldarbi un visi laboratorijas darbi.
Laboratorijas darbu protokolu sagatavošana – ķīmisko reakciju, novērojumu, secinājumu un eksperimenta gaitas apkopošana un sistematizēšana.
Jābūt sekmīgi uzrakstītiem visiem kontroldarbiem, t.i., ne zemāks vērtējums kā 4 balles. Jābūt noformētiem un ieskaitītiem visiem laboratorijas darbu protokoliem. Ja sekmīgi uzrakstīto kontroldarbu akumulētā atzīme ir ne zemāka kā 7 (labi) un ir ieskaitīti visi laboratorijas darbi, tad eksāmens nav jākārto.
1. Kreicbergs V. Organiskās un pārtikas ķīmijas pamati. Mācību līdzeklis. Jelgava: LLU, Rīga: Drukātava, 2008. 228 lpp.
2. Kūka M. Ogļhidrāti. Mācību līdzeklis organiskajā ķīmijā. Jelgava: LLU; Rīga: Drukātava, 2007. 58 lpp.
3. Kūka M. Lipīdi. Mācību līdzeklis organiskajā ķīmijā. Jelgava: LLU; Rīga: Drukātava, 2007. 46 lpp.
1. McMurry J. Organic chemistry with biological applications. 3rd ed. Stamford: Cengage Learning, 2015. 1224 p.
2. Sorrell T.N. Organic Chemistry. 2nd Edition. Califfornia: University Science Books, 2006. 988 p.
3. König B., Butenschön H. Organische Chemie: Kurz und Bündig für die Bachelor – Prüfung. Weinheim: WILEY-VCH, 2007. 445 S.
1. Food Science and Technology International. Published by Sage Publications. ISSN (printed): 1082-0132. ISSN (electronic): 1532-1738.
2. Food Quality and Preference. Published by Elsevier Science. ISSN: 0950-3293. Pilni teksti Science Direct datubāzē.
Studiju kurss iekļauts profesionālās augstākās izglītības bakalaura studiju programmas "Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbība" obligātajā daļā pilna un nepilna laika studijās