Kursa kods PārZP032
Kredītpunkti 12
Zinātnes nozarePārtikas zinātne (nav zn)
Kopējais stundu skaits kursā324
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits324
Kursa apstiprinājuma datums13.04.2021
Atbildīgā struktūrvienībaPārtikas institūts
Dr. sc. ing.
Studenti iegūst zināšanas un praktiskas iemaņas darbam noteiktā ražošanas iecirknī, apgūst ražoto produktu tehnoloģiskos procesus, iepazīstas ar kvalitātes tehnoķīmiskās un mikrobioloģiskās kontroles principiem kvalitātes vadības un loģistikas sistēmām. Iegūst praktisko pieredzi iepriekš iegūtajām teorētiskajām zināšanām.
Pēc studiju kursa apgūšanas studenti iegūs:
1. zināšanas par kvalitātes vadības un loģistikas sistēmām konkrētā pārtikas uzņēmumā – prakses aizstāvēšana.
2. prasmes spēt patstāvīgi veikt uzņēmumā uzticētos darba pienākumus, apkopot prakses laikā iegūto informāciju – prakses atskaites sagatavošana.
3. kompetenci spēt analizēt un skaidrot kvalitātes vadības sistēmas un kritisko kontroles punktu izvēles nepieciešamību uzņēmumā, loģistikas sistēmas darbību – prakses atskaites sagatavošana.
1. Vispārīga informācija par uzņēmumu un tā produktiem.
2. Izejvielu, pusfabrikātu un gatavo produktu kvalitātes kontrole, kontroles periodiskums, nosakāmie rādītāji.
3. Izejvielu izplatīšanas organizēšana.
4. Kvalitātes vadības sistēma. HACCP ieviešanas posmi uzņēmumā, tā uzraudzība.
5. Darba organizācijas raksturojums uzņēmumā. Racionalitātes pārvaldība noliktavas un noliktavu ēkās uzņēmumā.
6. Saražotās produkcijas pārdošanas veidi - vairumtirgotāji, aģenti, vadītāji, specializētie vairumtirgotāji.
7. Transporta loģistika un apkalpošanas līmenis uzņēmumā. Produktu tirgus raksturojums. Konkurence.
8. Uzņēmumi un izmaksas, peļņa un zaudējumi. Praktikanta secinājumi un ieteikumi. Prakses atskaites noformēšana.
Izieta instruktāža par darba drošību. Nokārtota sanitārā grāmatiņa. Pēc prakses nostrādāšanas jāuzraksta un jāaizstāv prakses atskaite, par ko tiek iegūta ieskaite.
Studējošam atbilstoši prakses programmai ir jāspēj organizēt savu darbu prakses laikā, iegūstot nepieciešamo informāciju un pieredzi izvēlētajā pārtikas ražošanas uzņēmumā.
Prakses laikā ir jāapgūst prakses programmā ietvertie jautājumi, apzinīgi jāizpilda prakses laikā uzdotie pienākumi, par ko students iegūst atsauksmi no prakses vietas. Pēc prakses nostrādāšanas jāuzraksta un jāaizstāv prakses atskaite, par ko tiek iegūta ieskaite.
1. Uzņēmumā esošā pieejamā informācija un dati par tehnoloģisko procesu, iekārtām un oficiālie finansu pārskati.
Obligāta prakse otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas „Pārtikas produktu tehnoloģija” pilna laika studentiem.