Kursa kods PārZM003
Kredītpunkti 5
Zinātnes nozarePārtikas zinātne (nav zn)
Kopējais stundu skaits kursā120
Lekciju stundu skaits12
Semināru un praktisko darbu stundu skaits28
Laboratorijas darbu stundu skaits0
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits95
Kursa apstiprinājuma datums28.11.2023
Atbildīgā struktūrvienībaPārtikas institūts
Dr. sc. ing.
PārZ5012 [GPAR5012] Perspektīvi risinājumi pārtikas iepakojumam
Students iegūst zināšanas par pārtikas produktu iepakošana kā ražošanas procesa sastāvdaļu – iepakošanas materiāli un tehnoloģijas. Izlietotā iepakojuma pārstrāde (recycling). Reciklāta perspektīvs lietojums jauna iepakojuma ražošanai pārtikas rūpniecības vajadzībām. Pārbaudes metodes: iepakojuma saderība ar pārtikas produktiem, salīdzinājums ar materiāliem no jaunām izejvielām. Jaunu iepakošanas materiālu attīstības tendences, to ekonomiskie aspekti. Aktīvā un inteliģentā iepakojuma veidi un uzdevumi, vispārīgs raksturojums. Galvenās iepakojuma problēmas nākotnē. Iepakojuma optimizēšana. Likumdošanas problēmas attiecībā uz jaunievedumiem pārtikas iepakojumam. „Zaļais” (biodegradējamais /dabai draudzīgais) iepakojums pārtikas nozarē. Iepakojums no bioloģiskas izcelsmes izejvielām, tā perspektīvas ieviešanai pārtikas rūpniecībā. Jauno iepakošanas materiālu ekonomiskais novērtējums. Iedzīvotāju attieksme pret jauninājumiem iepakošanā.
1. Zināšanas un izpratne par iepakojuma materiāliem, to funkcionalitāti, lietošanas ērtumu, kā arī iepakojuma materiālu saderību ar dažādiem produktiem. Iegūtas zināšanas par iepakojuma materiāliem (konvencionālajiem un biodegradējamiem) un progresīvajām iepakošanas tehnoloģijām (tradicionālajām un inovatīvajām), kas bieži limitē iepakojuma formu izveidi. Spēj izskaidrot iepakojuma nozares jēdzienus un likumsakarības – praktiskie darbi/ semināri; 1. un 2. kontroldarbs
2. Prasmes orientēties iepakojuma / iesaiņojuma veidos, formu izgatavošanas procesos un iepakošanas tehnoloģiju realizācijā. Izstrādāt un analizēt produktu iepakojumu risinājumus atbilstoši prasībām. Analizēt iepakošanas nozares tehnoloģijas, sekot jauno tehnoloģiju attīstībai un tendencēm. Lietot iepakojuma nozares standartus un tehniskos noteikumus. Pārzināt iepakošanas nozares kvalitātes sistēmas, prast tās pielietot darbā. Pārzināt un lietot nozares terminoloģiju. Interpretēt pētījumos iegūtos rezultātus, formulēt secinājumus, veidot kopsavilkumus. Veikt produkta estētisko, materiāltehnisko, funkcionālo un ekonomisko analīzi. Strādāt patstāvīgi vai darba grupā – praktiskie darbi/ semināri; 3. kontroldarbs.
3. Kompetence: Spēj radoši un patstāvīgi veikt izpēti produktu iepakojuma ideju attīstīšanai, izpētot gala lietotāja vajadzības un tirgu. Spēja radīt – jaunu, funkcionālu, racionāli, lētāk izgatavojamu, viegli un ērti lietojamu, estētiski augstvērtīgu iepakojumu. Spēja orientēties un pārzināt iepakojuma nozarē lietotos materiālus, analizēt to pilnveidošanas un attīstības tendences, prast tos pielietot darbā. – 4. kontroldarbs; mājas darbi, praktiskie darbi
1. Iepakojuma dizains kā viens no tirgus virzītājspēkiem. Darbs grupās. 1h – lekcija; 2h – praktiskais darbs/seminars.
2. Jaunākie iepakojuma materiāli, to raksturojums. Diskusija. 1h – lekcija; 3h – praktiskais darbs/seminars. 1.kontroldarbs: Iepakojums, tā kā mārketinga elements.
3. Iepakojuma formas, to raksturojums. To veidošana. Darbs grupās. 1h – lekcija; 3h – praktiskais darbs/seminars.
4. Iepakojuma konstrukcijas. Etiķete – tās nozīme izvēloties produktu. Darbs grupās. 1h – lekcija; 3h – praktiskais darbs/seminars. 2.kontroldarbs: Iepakojums, tā raksturojums.
5. Vienslāņa materiāli un lamināti, to ilgtspēja un pārstrādājamība, saderība ar pārtikas produktiem. 1h lekcija.
6. Iepakojuma tehnoloģijas gaisa un izmainītā vidē. 1h lekcija. 4h praktiskais darbs/seminārs.
3.kontroldarbs: Analizēt iepakojumu atbilstoši uzstādītajiem kritērijiem.
7. Inovācijas iepakojumā. Diskusija. Kritiska pieeja tās analizējot. 3h praktiskais darbs/seminārs.
8. Aktīvais, inteliģentais un digitālais iepakojums. 2h – lekcijas.
9. Biodegradējamais iepakojums. 1h lekcija.
10. Iepakojuma apdrukas veidi (fleksogrāfija, ofsets, sietspiede, dobspiede, follijspiede, reljefspiede., u.c.). 1h lekcija. 2h praktiskais darbs/seminārs
11. Iepakojuma funkcionalitāte un saderība ar produktiem. Darbs grupās. Diskusija. 4h praktiskais darbs/seminārs.
12. Transportiepakojums un loģistika. 1h lekcija.
13.Iepakojuma optimizācija, pārstrādes iespējas. Diskusija. 1h lekcija; 4h – praktiskais darbs/seminārs. 4.kontroldarbs: Optimizēt izvēlēto iepakojumu risinājumus.
Eksāmens ar atzīmi, kur vērtējumu veido:
1. Jābūt iesniegtam patstāvīgā darba referātam, uz kuru pamatojoties students kārto eksāmenu (veido 60% no vērtējuma).
2. Jābūt sekmīgi uzrakstītiem visiem četriem kontroldarbiem, nostrādātiem visiem praktiskajiem darbiem un jābūt ieskaitītiem visiem semināriem, kā arī jābūt ieskaitītiem mājas darbiem (veido 40% no vērtējuma).
Visiem kontroldarbiem, semināriem, mājas darbiem jābūt ieskaitītiem, lai varētu aizstāvēt referātu.
1. mājas darbs. Veikt 30 respondentu anketēšanu, lai noskaidrotu viņu zināšanas un viedokli par iepakojumu. (iesniedz elektroniskā veidā anketu apkopojumu).
2. mājas darbs. Studenta izvēlēta produkta iepakojuma dizaina prototipa izveide (prototips, un tā apraksts – apjoms vismaz 4 lpp, iesniedz elektroniskā veidā).
3. mājas darbs. Iepakojuma pārstrādes, apjoma samazināšanas/ optimizēšanas iespējas (apjoms vismaz 4 lpp, iesniedz elektroniskā veidā.).
Eksāmens ar atzīmi, kur vērtējumu veido:
1. Patstāvīgā darba referāts, uz kuru pamatojoties students kārto ieskaiti (veido 60% no vērtējuma).
2. Sekmīgi uzrakstīti visi četri kontroldarbi (veido 20% no vērtējuma).
3. Nostrādāti visi praktiskie darbi un ieskaitīti visi semināri, kā arī ieskaitīti mājas darbi (veido 20% no vērtējuma).
1. Iepakojuma dizains – iepakojuma pārstrādei. Starptautiskās rekomendācijas aprites iepakojuma dizainam. 2023. [tiešsaiste]. [Skatīts 25.11.2023.] . Pieejams: https://worldpackaging.org/Uploads/2023-04/ResourcePDF53_1681451834.pdf
2. Dukaļska L., Muižniece-Brasava S. Progresīvās iepakojuma tehnoloģijas pārtikas industrijā. Jelgava, LLU, 2012. 192 lpp. Ir LLU FB 30 eks.
3. Dukaļska L., Muižniece-Brasava S. Biodegradējamie iepakošanas materiāli pārtikas industrijā. Jelgava: LLU, 2008. 104 lpp. Ir LLU FB 205 eks.
4. Robertson G.L. Food Packaging: Principles and Practice. Third Edition. CRC Press, 2012. 733 p. (in English). Nav LLU FB. Ir LNB.
5. Singh P., Wani A.A., Langowski H.C. Food Packaging Materials: Testing & Quality Assurance. 1st Edition. CRC Press, 2017. 344 p. (in English).
1. Ahvenainen R. Novel Food Packaging Techniques. 1st Edition. Woodhead Publishing, 2003. 400 p. (in English).
2. Arvanitoyannis I. Modified Atmosphere and Active Packaging Technologies. 1st Edition. CRC Press. 2016. 826 p. (in English).
3. Kerry J., Butler P. Smart Packaging Technologies for Fast Moving Consumer Goods 1st Edition. Wiley, 2008. 356 p. (in English).
1. The magazine Tara i upakovka [tiešsaiste]. [Skatīts 10.12.2018.] . Pieejams: http://www.magpack.ru/en/win/soderj.html
2. Bioplastic Magazine [tiešsaiste]. [Skatīts 10.12.2018.] . Pieejams: https://www.bioplasticsmagazine.com/en/index.php
3. The European Organization for Packaging and the Environment [tiešsaiste]. [Skatīts 10.12.2018.]. Pieejams: https://europen-packaging.eu/about-us.html
Obligātais studiju kurss PTF maģistratūras studiju programmas "Pārtikas zinātne" studentiem.