Kursa kods PārZ3101
Kredītpunkti 9
Zinātnes nozarePārtikas zinātne (nav zn)
Kopējais stundu skaits kursā243
Lekciju stundu skaits32
Semināru un praktisko darbu stundu skaits16
Laboratorijas darbu stundu skaits48
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits147
Kursa apstiprinājuma datums20.06.2023
Atbildīgā struktūrvienībaPārtikas institūts
Ph.D.
Studiju kursa ietvaros studenti iegūst zināšanas par izejvielu pirmapstrādi, starpproduktu un ēdienu gatavošanu, pielietojot dažādus tehnoloģiskos risinājumus. Praktiskajos darbos studenti apgūst tehnoloģiskās dokumentācijas izstrādi, kas ir pamats kvalitatīva ēdināšanas pakalpojuma sniegšanai, savukārt laboratorijas darbi sniedz praktisku pieredzi dažādu ēdienu gatavošanā.
Pārzina profesionālo terminoloģiju – kontroldarbi, praktiskie darbi, laboratorijas darbi. Pārzina uzturvielu strukturālās izmaiņas pārtikas produktos ēdienu gatavošanas laikā – kontroldarbi, laboratorijas darbi. Pārzina ēdienu gatavošanas tehnoloģiju – kontroldarbi. Spēj gatavot ēdienus, pielietojot dažādus tehnoloģiskos risinājumus – laboratorijas darbi. Spēj izstrādāt tehnoloģisko dokumentāciju, atbilstoši tiesiskajam regulējumam – mājas darbs, laboratorijas darbi. Spēj patstāvīgi izstrādāt attiecīga ēdināšanas pakalpojuma nodrošināšanai tehnoloģisko dokumentāciju – patstāvīgais darbs.
1. Ievadlekcija. Jēdzieni. Ēdināšanas pakalpojums Latvijā. Tehnoloģiskā dokumentācija (tehnoloģiskā karte) – 10 h (2 h lekcija (L), 8 h praktiskais darbs (PrD)
2. Tehnoloģisko paņēmienu raksturojums. Izejvielu pirmapstrāde. Tehnoloģiskās kartes izstrāde – 16 h (8 h L, 8 h PrD)
3. Uzturvielu strukturālās izmaiņas pārtikas produktos (izejvielas) to pārstrādes laikā – 8 h (2 h L, 6 h – laboratorijas darbs (LbD)
1.kontroldarbs – ēdienu gatavošanas tehnoloģiskie risinājumi, izejvielu pirmapstrāde
4. Zupas, to gatavošanas tehnoloģiskās īpatnības – 8 h (2 h L; 6 h LbD)
5. Mērces, to iedalījums un gatavošana - 5 h (2 h L; 3 h LbD)
6. Dārzeņu ēdieni - 5 h (2 h L; 3 h LbD)
2.kontroldarbs – zupas, mērces, dārzeņu ēdieni
7. Graudaugu pārstrādes produktu ēdienu gatavošanas tehnoloģiskie risinājumi - 5 h (2 h L; 3 h LbD)
8. Olu ēdieni. Biezpiena ēdieni - 4 h (1 h L; 3 h LbD)
3.kontroldarbs – graudaugu pārstrādes produktu ēdieni, olu ēdieni, biezpiena ēdieni
9. Saldēdienu iedalījums, to gatavošana - 8 h (2 h L; 6 h LbD)
10. Zivju ēdieni, to gatavošanas tehnoloģiskās īpatnības. Jūras produkti uzturā – 9 h (3 h L; 6 h LbD)
4.kontroldarbs – saldie ēdieni, zivju ēdieni
11. Gaļas ēdienu gatavošanas tehnoloģija - 13 h (4 h L; 9 h LbD)
12. Aukstās uzkodas, aukstie ēdieni. Karstās uzkodas - 5 h (2 h L; 3 h LbD)
5.kontroldarbs – gaļas ēdieni, aukstās uzkodas, aukstie ēdieni, karstās uzkodas
Nepilna laika neklātienes studijās:
Tiek īstenotas visas tēmas, kas norādītas pilna laika klātienei, bet kontaktstundu skaits ir 1/2 no norādīto stundu skaita.
• sekmīgi uzrakstīti 5 kontroldarbi
• izstrādāts mājas darbs
• izstrādāts patstāvīgais darbs
• izstrādāti 16 laboratorijas darbi un iesniegtas atskaites par attiecīgā laboratorijas darba tematiku
Mājas darbā izstrādā diviem ēdieniem (vienam, kura gatavošanā nepielieto siltapstrādi, otru - kura gatavošanā izmanto siltapstrādi) tehnoloģisko karti, kur ēdienu receptūru izstrādā uz diviem dažādiem ēdienu iznākumiem.
Patstāvīgais darbs ir vienots ar studiju kursa Medi2004 Uztura zinības patstāvīgo darbu „Vienas dienas sabalansētas kompleksās ēdienkartes detalizēta izstrāde”, kur ēdienkartē iekļautajiem ēdieniem izstrādā tehnoloģisko dokumentāciju (iesniedz elektroniskā veidā.).
Eksāmens sastāv no diviem uzdevumiem: zināšanu pārbaudes tests (50 jautājumi) un, pēc dotajiem lielumiem, izstrādā tehnoloģisko karti. Eksāmens notiek rakstiskā formātā.
Ja semestra laikā veikto pārbaudījumu akumulējošais vērtējums 10 ballu skalā ir 8 (ļoti labi), tad eksāmens nav jākārto. Akumulējošo vērtējumu (100 % sistēmā) veido kontroldarbu vērtējumi (70%), mājas darba vērtējums (10%), patstāvīgā darba vērtējums (20%), laboratorijas darbi ar vērtējumu - ieskaitīts.
Kontroldarbi iegūst sekmīgu vērtējumu (4 balles), ja puse (50%) to satura ir atbildēts pareizi. Mājas darbu, patstāvīgo darbu un laboratorijas darbu atskaites novērtē pēc izpildes kvalitātes atbilstības prasībām, kuras nosaka mācībspēks.
1. Gavriļenko E. Ēdienu gatavošanas tehnoloģija. Rīga: Bizensa augstskola Turība, 2006. 195 lpp.
2. Morozovs A. Pārtikas ķīmija: mācību materiāls. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2008. 207 lpp.
3. Rokasgrāmata pavāriem: metodiskais materiāls. Autoru kolektīvs: G. Skudra ... u.c. Jelgava: LLU, 2007. 176 lpp.
4. Walker John R. The restaurant: from concept to operation. Seventh edition. Hoboken, New Jersey: Wiley, 2014. 492 p.
1. Ēdināšanas uzņēmumu vadītāja rokasgrāmata. Redaktore I. Millere. Jelgava: LLU, 2017. 254 lp. 1 tiešsaistes resurss. E-grāmata (PDF). [Tiešsaiste] [Skatīts 07.09.2023.] Pieejams: http://llufb.llu.lv/LLUgramatas/PTF/Edinasanas_uzn_vad_rokasgramata.pdf
2. Kursīte J. Virtuves vārdene. Rīga: Rundas, 2012. 992 lpp. Scanlon N. L. Catering management. New Jersey: Wiley, 2013. 262 p.
1. Labas higiēnas prakses vadlīnijas atklāta tipa ēdināšanas uzņēmumiem. 2015. [Tiešsaiste] [Skatīts 07.09.2023.]
Pieejams: https://www.zm.gov.lv/partika/statiskas-lapas/partikas-higiena?nid=650#jump
2. International Journal of Gastronomy and Food Science ISSN: 1878-450X [Tiešsaiste] [Skatīts 07.09.2023.] Pieejams: https://www.sciencedirect.com/journal/international-journal-of-gastronomy-and-food-science
Obligāts kurss pirmā cikla profesionālās augstākās izglītības bakalaura studiju programmā Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbība