Kursa kods PārZ3068
Kredītpunkti 3
Zinātnes nozareCitas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas
Zinātnes apakšnozarePārtikas produktu kvalitātes
Kopējais stundu skaits kursā81
Lekciju stundu skaits8
Laboratorijas darbu stundu skaits24
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits49
Kursa apstiprinājuma datums15.10.2014
Atbildīgā struktūrvienībaPārtikas institūts
Mg. sc. ing.
PārZ2019, Mājsaimniecības tehnika
PārZ2040, Uzturs I
PārZ2042, Uzturs II
PārZ3067, Uzturs III
Studiju kursā „Ēdienu gatavošanas tehnoloģija” studenti iegūst teorētiskas zināšanas par galveno ēdienu grupu pilnu tehnoloģisko procesu. Sākot ar izejvielu pirmapstrādi, masas zudumiem, pusfabrikātiem, ēdienu sagatavošanu un uzturvielu izmaiņām produktos. Laboratorijas darbos gūst ieskatu un iemaņas galveno ēdienu grupu ēdienu gatavošanā, novērtēšanā, pasniegšanā.
• Zināšanas: ir pamatzināšanas par ēdienu grupu pamattehnoloģiju, fizikāli ķīmiskām izmaiņām produktos pirmapstrādes un siltapstrādes laikā.
• Prasmes: atbilstoši tehnoloģijām, prot pagatavot dažādu grupu ēdienus, pielietojot atbilstošus mehāniskos un siltapstrādes veidus.
• Kompetence: spēj izvērtēt un izskaidrot uzturvielu nozīmi uzturā, higiēnas prasību ievērošanā un ēdienu gatavošanas tehnoloģijā. Spēj izmantot zināšanas un prasmes mācību situācijās, profesionālajā un personīgajā attīstībā. Spēj organizēt un vadīt ēdienu gatavošanas tehnoloģijas tēmas vispārīgās izglītības iestādēs mājturības un tehnoloģijas mācību priekšmetā.
1 Ēdienu gatavošanas tehnoloģiskais process.
2 Ēdienu gatavošanai paredzēto produktu kvalitātes novērtējums, pirmapstrāde, pusfabrikātu sagatavošana.
3 Dārzeņu ēdieni.
4 Dārzeņu ēdienu (biezeņu, cepto ēd.) gatavošana, piena un krējuma mērču, olu- sviesta mērču gatavošana.
5 Putraimu un pākšaugu ēdieni.
6 Graudu produktu ēdienu gatavošana, svaigu dārzeņu salātu gatavošana.
7 Miltu un pastu ēdieni.
8 Miltu, pastu ēdienu gatavošana, saldo ēdienu gatavošana: želejas, uzpūteņi, krēmi.
9 Olu un biezpiena ēdieni.
10 Olu un biezpiena ēdienu gatavošana, saldo mērču gatavošana.
11 Zupas. Buljoni. Dzidrās zupas, piena zupas.
12 Zupu: dzidro, auksto, piena zupu gatavošana.
13 Zupas. Nedzidrās. Biezeņzupas.
14 Zupu gatavošana: nedzidrās, biezeņa un krēmzupas.
15 Mērces: aukstās, karstās.
16 Auksto ēdienu gatavošana: sviestmaizes, salāti, aukstie gaļas ēdieni.
Studentam jāpiedalās lekcijās, sekmīgi jānostrādā laboratorijas darbi, sekmīgi jāuzraksta visi pārbaudes darbi.
1. Kozule V. Uzturs. 2. daļa, mācību palīglīdzeklis, Ozolnieki: LLKC, 2000. 153 lpp.
2. Kozule V. Ēdināšanas darba organizācija skolās un pirmskolas izglītības iestādēs: rokasgrāmata. 2. daļa. Rīga: VRMC, 2007. 113 lpp.
3. Skudra G., Kozule V. Rokasgrāmata pavāriem. Jelgava: LLU, 2007. 178 lpp.
4. Zariņš Z., Neimane L. Uztura mācība. Rīga: Rasa ABC, 2002. 415 lpp.
1. Arduser L., Brown D.R. The Professional Caters Handbook. Published by Atlantic Publishing Group, 2006. p 624 p.
2. Miške I., Brutāne D. Dzīvības elementi: veselīga uztura rokasgrāmata. Rīga: Nordik, 2004. 270 lpp.
3. Эгертон-Томас. Ресторанный бизнес: Как открыть и успешно управлять рестораном. [tiešsaiste]. Москва: РКонсульт, 2004. 256 с. Pieejams 1999.g.: http://tourlib.net/books_tourism/egerton1.htm skatīts 30.10.2014.
Obligātais kurss TF profesionālās augstākās izglītības bakalaura studiju programmas „Mājas vide izglītībā” pilna un nepilna laika studijās.