Kursa kods LauZB021
Kredītpunkti 5
Zinātnes nozareLauksaimniecības zinātne (nav zn)
Kopējais stundu skaits kursā120
Lekciju stundu skaits22
Semināru un praktisko darbu stundu skaits22
Laboratorijas darbu stundu skaits12
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits79
Kursa apstiprinājuma datums30.01.2024
Atbildīgā struktūrvienībaAugsnes un augu zinātņu institūts
Mg. agr.
Dr. agr.
Biol1001, Botānika
Biol3008, Mikrobioloģija
Biol3014, Augu fizioloģija I
Ekon2130, Ekonomikas teorija
VadZ4079, Klientu attiecību vadība
LauZ3148 [GLAU3148] Dārzkopības produkcijas ražošana III
Daiļdārzkopības saimnieciskā un estētiskā nozīme. Dekoratīvo augu klasifikācija. Tehnoloģijas augu pavairošanā un audzēšanā. Stādaudzētavu veidi, specializācijas izvēle, struktūra, teritorijas organizācija, audzēšanas procesa mehanizācija un automatizācija. Garšaugu, ārstniecības augu, ēdamo ziedu, netradicionālo dārzeņu, kultivējamo sēņu bioloģiskās īpatnības, ekoloģiskās prasības un audzēšanas metodes. Saimniekošanas tehnoloģiskais risinājums, risku analīze un efektivitātes novērtējums. Augu sortiments, tā izvēles pamatprincipi. Apstādījumu projekta saturs un uzdevumi, tāmes sastādīšanas pamatprincipi. Dārza ierīkošanas un kopšanas pamatprincipi.
Pārzina dekoratīvo augu, garšaugu un ārstniecības augu, ēdamo ziedu, netradicionālo dārzeņu un kultivējamo sēņu klasifikāciju, pavairošanas veidus, audzēšanas tehnoloģijas un ražošanas resursus – 1. un 3. kontroldarbs, praktiskie darbi un laboratorijas darbs
Prot praktiski pielietot un analizēt informāciju par stādaudzēšanas nozares aktualitātēm, aprēķināt nepieciešamos resursus, analizēt netradicionālās saimniekošanas efektivitāti – 1. un 2. kontroldarbs, patstāvīgie un praktiskie darbi.
Ir kompetenti dekoratīvo un netradicionālo augu audzēšanas teorētiskajos un praktiskajos aspektos, spēj izvērtēt tirgus situāciju un izvēlēties piemērotāko specializācijas virzienu konkrētā saimniecībā/uzņēmumā – 3. kontroldarbs, patstāvīgie un praktiskie darbi
1. Stādaudzēšanas nozares raksturojums, ražošanas resursu raksturojums. Dekoratīvo augu klasifikācija un raksturojums. 4 h (lekcijas)
2. Dekoratīvo augu pavairošanas veidu raksturojums, īpatnības. Ģeneratīvā un veģetatīvā pavairošana. 10 h (lekcijas, laboratorijas darbs)
3. Dekoratīvo augu audzēšanas tehnoloģijas, to raksturojums, salīdzinājums, novērtējums.
Stādu audzēšanas tehnoloģiskais process. Stādu audzēšanas veidi: kailsakņu stādi (audzēšana atklātā laukā), stādu audzēšana ar slēgto sakņu sistēmu (konteinerstādu veidi). 4 h (lekcijas)
1. kontroldarbs – nozares raksturojums, ražošanas resursi, augu pavairošanas metodes 1 h
4. Stādaudzētavu veidi un specializācija. Stādaudzētavu struktūra, organizācija, aprīkojums (mehanizācija, automatizācija). 4 h (lekcijas)
5. Normatīvie akti dekoratīvo augu stādu audzēšanā. Augu pases. Augu šķirņu aizsardzība. 1 h (lekcija)
6. Dekoratīvo augu dzimtu raksturojums, augu sortiments un to izvēles pamatprincipi. 6 h (lekcijas un praktiskais darbs)
7. Ekoloģiskie faktori - abiotiskie, edafiskie, orogrāfiskie (reljefa), to iedalījums un nozīme augu augšanā un attīstībā. Dekoratīvo augu kopšana. 7 h (lekcijas, praktiskais darbs)
2. kontroldarbs – ekoloģiski faktori, audzēšanas tehnoloģijas, stādaudzētavu struktūra un organizācija, 1 h
8. Netradicionālās saimniekošanas virzieni, to konkurētspējas vērtējums, attīstības iespējas. Ražošanas resursi. 4 h (lekcijas)
9. Garšaugu un ārstniecības augu, ēdamo ziedu, netradicionālo dārzeņu, kultivējamo sēņu produkcijas ražošana un saimnieciski ekonomiskā nozīme. 4 h (lekcijas un praktiskais darbs)
10. Garšaugu, ārstniecības augu, ēdamo ziedu un netradicionālo dārzeņu audzēšanas izmaksu un realizācijas cenas aprēķini. 4 h (lekcija)
11. Kultivējamo sēņu audzēšanas riski, audzēšanas tehnoloģijas. 5 h (lekcijas, patstāvīgais un laboratorijas darbs).
3. kontroldarbs – garšaugi, ārstniecības augi, ēdamie ziedi, kultivējamās sēnes 1 h
Patstāvīgo, praktisko un laboratorijas darbu tematika:
Stādaudzēšanas nozares analīze
Augu pavairošana
Dekoratīvo augu dzimtu raksturojums, augu sortiments
Augu audzēšanas izmaksu un realizācijas cenu aprēķins
Netradicionālo kultūraugu audzēšanas risku analīze
Nepilna laika neklātienes studijās:
Tiek īstenotas visas tēmas, kas norādītas pilna laika klātienei, bet kontaktstundu skaits ir 1/2 no norādīto stundu skaita
Mutiskais eksāmens.
Gala vērtējums ir vidējā atzīme, ko veido:
- vidējā aritmētiskā atzīme no 3 kontroldarbiem
- eksāmena atzīme.
Visiem patstāvīgajiem un praktiskajiem darbiem jābūt izstrādātiem, aizstāvētiem un ieskaitītiem.
Kontroldarbiem jābūt sekmīgi nokārtotiem.
Akumulējošo vērtējumu iegūst tad, ja izpildīti visi nosacījumi un vidējā atzīme ir virs 6.5.
Ja vidējā atzīme ir zem 6.5, jākārto eksāmens.
Patstāvīgo darbu izstrāde - pēc dotā uzdevuma, izmantojot papildmateriālus (nozares literatūru, zinātnisko literatūru un citus informācijas avotus).
Patstāvīgie un praktiskie darbi tiek izstrādāti un publiski prezentēti.
Laboratorijas darbs par augu pavairošanu – izstrādā grupā pēc dotā uzdevuma, pamatojumam izmanto informācijas avotus un zinātnisko literatūru, apkopotos rezultātus publiski prezentē.
Patstāvīgos, praktiskos un laboratorijas darbus – vērtē ar atzīmi vai ieskaitīts/neieskaitīts.
Mutiskais eksāmens – vērtē ar atzīmi
1. Container Nursery Production and Business Management Manual (2014). Newman J.P. technical edit., California: University of California, Division of Agriculture and Natural Resourses, 345 p.
2. Mauriņš A., Zvirgzds A. (2006). Dendroloģija. Rīga: LU Apgāds. 448 lpp.
3. Plant Propagation: Principles and Practices (1997). Ed. by Hartman H.T., Kester D.F., Davies F.T. et al. 6th ed. Geneve.-New Yersry. 770 p.
4. Krüssman G. (1997). Die Baumschule. Berlin: Parey Buchverlag. 982 S.
5. Entrepreneurship in Rural Areas through the Production and Exploitation of Medicinal and Aromatic Plants (2018). Ed. By Bobit D. M., Ciufu M., Ghinea V., Līcīte L. et al. Jelgava: LLU, 255 p.
6. Medicinal and aromatic plants. Agricultural, commercial, ecological, legal, pharmacological and social aspects (2006). R. J. Bogers, L. E. Craker, D. Lange (eds.). 312 p.
7. Žukauska I. Netradicionālā dārzkopība. Studiju materiāls. Jelgava: LLU, 2008. 123 lpp.
1. Vaivare M., Lūkina B., Kučere A. (2006). Labas higiēnas prakses vadlīnijas kaltētu garšaugu, tējas un ārstniecības augu pirmapstrādei, pārstrādei un realizācijai bioloģiskajā lauksaimniecībā. Rīga: Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija. 31 lpp.
2. Lesoe T. (1998). Sēnes. Rokasgrāmata. Rīga: Apgāds Zvaigzne ABC, 304 lpp.
3. Latvijā audzējamu kultūraugu audzēšanas vadlīnijas – stādaudzētavās audzējamie dekoratīvie kokaugi, augļi koki un krūmi (2015). 13.pielikums ZM 12.11.2015. rīkojumam Nr. 167
4. Best Management Practices for climate Friendly Nurseries (2011). Oregon Association of Nureseries, Oregon Environmental Council, Oregon State University, Advantage IQ. 64 p. pieejams: http://www.climatefriendlynurseries.org
5. Gailīte M., Klovāne I. (2018). Siltumnīcas. Rīga: Latvijas Mediji, 226 lpp.
Interneta resursi.
Nozares žurnāli:
Dārzs un drava,
Dārza pasaule,
Landscape architecture.
Profesionālā bakalaura studiju programma “Lauksaimniecība”, kvalifikācija “Lauksaimnieciskās ražošanas vadītājs”.