Kursa kods LauZB011

Kredītpunkti 9

Dārzkopība

Zinātnes nozareLauksaimniecības zinātne (nav zn)

Kopējais stundu skaits kursā96

Lekciju stundu skaits40

Semināru un praktisko darbu stundu skaits36

Laboratorijas darbu stundu skaits20

Studenta patstāvīgā darba stundu skaits147

Kursa apstiprinājuma datums30.01.2024

Atbildīgā struktūrvienībaAugsnes un augu zinātņu institūts

Kursa izstrādātāji

author asoc. prof.

Kaspars Kampuss

Dr. agr.

author doc.

Ilze Grāvīte

Dr. agr.

author asoc. prof.

Dace Siliņa

Dr. agr.

author pasn.

Irina Sivicka

Ph.D.

Aizstātais kurss

LauZ3188 [GLAU3188] Dārzkopība

Kursa anotācija

Studiju kursa mērķis ir sniegt studentiem zināšanas par dārzaugu daudzveidību, to ekoloģiskajām prasībām, audzēšanas īpatnībām, pavairošanas metožu daudzveidību un stādu audzēšanu, kā arī kvalitatīvas produkcijas ieguves priekšnoteikumiem. Studenti iepazīstas ar šiem jautājumiem gan teorētiski, gan praktiski. Laboratorijas un praktiskajos darbos studenti iegūst padziļinātu izpratni par dārzaugiem un attīsta praktiskas iemaņas dārzaugu pavairošanā, audzēšanā, kopšanā un kvalitātes vērtēšanā.

Kursa rezultāti un to vērtēšana

1. Studenti pārzina dārzaugu klasifikāciju, pavairošanas metodes, stādu audzēšanas organizāciju, tehnoloģiju daudzveidību un to realizācijas nosacījumus – 1. kontroldarbs
2. Studenti pārzina dārzaugu daudzveidību, uzbūvi un ekoloģiskās prasības, dārza ierīkošanu un kopšanu, ražas kopšanu, novākšanu un uzglabāšanu – 2., 3. un 4. kontroldarbs
3. Studenti pārzina dekoratīvo augu daudzveidību, ekoloģiskās prasības, apstādījumu projektēšanu, ierīkošanu un kopšanu – 5. kontroldarbs
4. Prot pazīt dārzaugus, patstāvīgi veikt galvenās darba operācijas dārzaugu pavairošanā un stādu izaudzēšanā, stādījumu ierīkošanā, kopšanā, ražas novākšanā un ražas kvalitātes vērtēšanā – laboratorijas un praktiskie darbi
5. Ir kompetents patstāvīgi studēt un apkopot informāciju, plānot ilgtspējīgu dārzaugu ražošanu, sagatavot prezentācijas, kā arī pamatot savus lēmumus un argumentēt viedokli – patstāvīgais darbs

Kursa saturs(kalendārs)

I Ievads (4 h)
1.Dārzkopības vieta lauksaimniecības produkcijas ražošanas sistēmā, tās tautsaimnieciskā nozīme, aktualitātes un perspektīvas Augļu un dārzeņu nozīme pilnvērtīgā uzturā ¬– 1 h
2.Normatīvie akti, kas saistoši dārzkopībā - 1 h
3.Dārzaugu klasifikācija, sistemātika – 2 h
II Dārzaugu pavairošana (14 h)
4.Dārzaugu ģeneratīvas un veģetatīvas pavairošanas metodes – 1 h.
5.Viengadīgu un daudzgadīgu dārzaugu ģeneratīvās pavairošanas tehnoloģijas – 3 h
6.Dārzaugu veģetatīvas pavairošanas metodes iesakņojot - 3 h
7.Dārzaugu pavairošana potējot – 3 h
8.Stādu audzēšanas veidi: kailsakņu stādi, stādi ar slēgto sakņu sistēmu. Stādu audzēšanas tehnoloģiskais process. Stādaudzētavu veidi. Kokaudzētavu struktūra, pavairojamā materiāla izvēle – 2 h.
9.Noteikumi par augļaugu pavairojamo materiālu. Sertificēts un standartmateriāls. Augu pases – 1 h .
1. Kontroldarbs. Ievads Dārzkopībā, dārzaugu pavairošana
III Augļkopība (16 h)
10.Augļaugu daudzveidība – 2 h
11.Augļaugu uzbūves īpatnību ietekme uz dārza kopšanu, ražošanu un mūžu - 1 h
12.Augļaugu veģetācijas un miera periodu īpatnības, to ietekme uz ražošanu un ziemcietību - 1 h
13.Augļaugu ražas veidošanās un ražas kopšana. Ražošanas periodiskums – 1 h
14.Augļaugu šķirnes – 1 h
15.Augļu ražas kvalitātes analīze. Kvalitatīvas ražas iegūšana – 2 h
16.Augļu un ogu dārzu vietas izvēles nosacījumi, dārzu sistēmas un ierīkošanas tehnoloģiskie procesi -2 h
17.Augsnes un augu kopšana dārzā, vainagu veidošanas īpatnības atkarībā no dārzaugu sugas, potcelma, augu vecuma un dārza veida - 4 h
18.Augļu un ogu ražas novākšana un uzglabāšana - 1 h.
2. Kontroldarbs. Augļkopība
IV Dārzeņkopība (16 h)
19.Dārzeņu daudzveidība, morfoloģiskās un bioloģiskās īpatnības, un ekoloģiskās prasības – 2 h
20.Dārzeņkopībā izmantojamie resursi un to efektivitāti ietekmējošie faktori – 1 h
21.Dārzeņu ražošanas specializācija un to ietekmējošie faktori – 1 h
22.Dārzeņu dēstu audzēšanas aspekti – 3 h
23.Dārzeņu audzēšana atklāta lauka un segto platību apstākļos – 6 h
24.Dārzeņu uzglabāšanas īpatnības un tehnoloģijas – 2 h
3. Kontroldarbs. Dārzeņkopība
V Netradicionālā dārzkopība (14 h)
25.Netradicionālās saimniekošanas virzieni, to konkurētspējas vērtējums, attīstības iespējas 1 h
26.Garšaugu un ārstniecības augu dažādība, to produkcijas ražošana – 4 h
27.Ēdamo ziedu produkcijas ražošana -1 h
28.Netradicionālo dārzeņu produkcijas ražošana – 1 h
29.Kultivēto sēņu ražošana: šampinjoni, šitakē, austersēnes, trifeles – 2 h
30.Netradicionālo augļaugu dažādība, to audzēšanas un izmantošanas īpatnības – 4 h
4. Kontroldarbs. Netradicionālā dārzkopība
VI Krāšņumaugi un to izmantošana (14 h)
31.Dekoratīvo augu dažādība. Dekoratīvo augu introdukcija -2 h
32.Dekoratīvo augu stādu izaudzēšanas un realizācijas īpatnības – 1 h
33.Konkrētās apstādījumu vietai raksturīgo ekoloģisko faktoru nozīme augu izvēlē – 1 h
34.Kokaugu sortiments un dekorativitātes vērtējums - 3 h
35.Apstādījumu teritorijas organizācija. Apstādījumu darbu plānošana. Apstādījumu projekts - 4 h
36.Apstādījumu ierīkošana un kopšana 2 h
5. Kontroldarbs. Krāšņumaugi un to izmantošana
Seminārs par patstāvīgo darbu – prezentācijas par konkrētu dārzaugu audzēšanu, izvēloties sev interesējošo dārzkopības virzienu – 2 h.


Izbraukuma nodarbības dārzkopības uzņēmumos, iepazīstoties ar to pieredzi ilgstpējīgā dārzkopības produkcijas ražošanā, uzglabāšanā un mārketingā, kā arī nostiprinot auditoriju un laboratoriju nodarbībās iegūtās zināšanas un gūstot pamata praktiskās iemaņas dārzkopības darbos - 16 h.

Prasības kredītpunktu iegūšanai

Eksāmens.
Pie eksāmena tiek pielaisti studenti, kas ieguvuši sekmīgu vērtējumu kontroldarbos, ir izstrādāti un ieskaitīti praktiskie un laboratorijas darbi un sekmīgi prezentēts patstāvīgais darbs.

Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums

Individuālais darbs - projekts „Ilgtspējīga ... (konkrēta dārzaugu suga) ražošana”, ietverot profesionālās un zinātniskās literatūras apskatu, plantācijas/stādījumu ierīkošanas projektu (ieskaitot teritorijas plānu), veicamo kopšanas darbu aprakstu, iegūstamās produkcijas potenciālo apjomu un realizācijas virzienus. Darbu iesniedz rakstiski un prezentē studentu grupai seminārā.

Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji

Eksāmena gala vērtējums ir vidējā atzīme no eksāmena vērtējuma un semestra laikā rakstītajiem kontroldarbiem un individuālā darba atzīmes
Iespējams iegūt akumulējošo eksāmena vērtējumu kā aritmētisko vidējo atzīmi no semestra laikā rakstītajiem kontroldarbiem un individuālā darba atzīmes, ja to vērtējums ir ne zemāks par 7.

Laboratorijas, praktisko un individuālā darba uzdevumu novērtē saskaņā ar laboratorijas, praktiskā un individuālā darba uzdevumā noteikto vērtēšanas kārtību.

Obligātā literatūra

1. Temperate and subtropical fruit production (2006). D. I. Jackson, N. E. Looney (ed.). 2nd edition. UK: CABI Publishing, 332 p.
2. Janick P., Janick J., Paull, Robert E. The Encyclopedia of Fruit & Nuts. Edited by J. Janick and R.E. Paull. Wallingford, UK; Cambridge, MA: CAB International, 2008. 954 p.
3. Modern technology in vegetable production. Ed. by P. Hazra. Pitam Pura, New Delhi: New India Publishing Agency, 2011. 413 p.
4. Handbook of vegetable science and technology: production, composition, storage, and processing. Ed. by D. K. Salunkhe, S.S. Kadam. New York etc.: Marcel Dekker CRC Press, 1998. 721 p.
5. Brickell C. RHS Encyclopedia of Plants and Flowers. Great Britain: Dorling Kindersley, 2010. 744 p.
6. Container Nursery Production and Business Management Manual. J. P. Newman, technical editor. Oakland, California: University of California Division of Agriculture and Natural Resources, 2014. 345 p.
7. Hartmann and Kester’s Plant Propagation: Principles and Practices, 9th Edition (2017). Fred T. Davies, Jr., Robert L. Geneve, and Sandra B. Wilson. Pearson Education, Inc., New York, 1004 p.
8. Augļkopība. Red. L. Ikase. Dobeles novads: LV Augļkopības institūts, 2015. 544 lpp.
9. Dembovskis A., Drudze I. Gailīte M. u.c. Dārzeņkopība: lauka dārzeņu audzēšana: rokasgrāmata. Pūre : Pūres Dārzkopības izmēģinājumu stacija, 2007. 284 lpp.
10. Apstādījumu veidotāju ceļvedis. Rīga, 2006 (izmantojami arī citu gadu izdevumi)
11. Palmšēna I. Koki un krūmi: dārzkopja enciklopēdija. Rīga: Jumava, 2006. 237 lpp.

12. Mauriņš A., Zvirgzds A. Dendroloģija. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2006. 452 lpp.

Papildliteratūra

1. Westwood M. K. Temperate-Zone Pomology. Physiology and Culture. 3rd ed. Portland: Timber Press, 1993. 535 p.
2. Valero D., Serrano M. Postharvest biology and technology for preserving fruit quality [elektroniskais resurss]. Daniel Valero and Maria Serrano. Boca Raton, Fla.: Taylor & Francis Group, 2010. 287 p. [tiešsaiste] Pieejams: https://www.taylorfrancis.com/books/9780429093333
3. Gough B. An encyclopedia of small fruit [elektroniskais resurss]. Bob Gough. Binghamton, N.Y.: Haworth Food & Agricultural Products Press, 2007. 161 p. [tiešsaiste] Pieejams: https://www.taylorfrancis.com/books/9780429114915
4. Rosa L. A., Alvarez-Parrilla E., González-Aguilar G A. Fruit and vegetable phytochemical: chemistry, nutritional value and stability. Ames, Iowa, Wiley-Blackwell, 2010. 367 p.
5. Postharvest: The physiology and handling of fruit, vegetables and ornamentals. 5th edition. By R.Wills, 2007. 252 p.
6. Royal Horticultural Society Encyclopedia of Garden Design. Editor-in-Chief; C. Young. Great Britain: Dorling Kindersley, 2009. 360 p.
7. Gailītis M.,Gailīte M. Augļu un dārzeņu kvalitātes novērtēšanas rokasgrāmata valsts inspektoriem. Rīga : Rigana, 2002. 96 lpp.
8. Plīse E. Dārzeņu kaitēkļi. Ozolnieki: LLKC, 2004. 98 lpp.
9. Latvijas ieteicamo krāšņumaugu sortiments: lakstaugi un rozes. Atb. red. S. Ieviņa. Rīga: Zinātne, 1991. 231 lpp.
10. Skrīvele M., Ikase L. 2013. Latvijas ābeles. Rīga: Jumava, 136 lpp.
11. Kārkliņš J., Skrīvele M., Kaufmane E., Ikase L. 2007. Plūmju šķirnes. LVAI, Dobele, 204 lpp.
12. Kārkliņš J. 2004. Bumbieru šķirnes. Dobele, 299 lpp.
13. Ruisa S., Kaufmane E. 2008. Ķiršu, aprikožu un persiku šķirnes. Latvijas Pomoloģija, Izd. Latvijas Valsts Augļkopības institūts, 216 lpp.
14. Strautiņa S., Kalniņa I. 2019. Avenes un to audzēšana. Rīga: Jumava
15. Strautiņa S., Kaufmane E. 2011. Dobeles ceriņi. Rīga: Jumava, 96.lpp.
16. Skrīvele M., Rubauskis E., Strautiņa S. 2011. Augļu koku un ogulāju veidošana. Rīga: Zvaigzne ABC, 96.lpp.

17. Vēsturiskie dārzi. Šķirņu katalogs. Kviklys D., Gelvonauskiene D., Karkleliene R., Juškevičiene D., Dambrauskiene E., Uselis N., Lanauskas J., Ikase L., Lepse L., Kaufmane E., Feldmane D., Dēķena Dz., Zeipiņa S. Babtai: Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centras filialas Sodininkystės ir daržininkystės institutas, 2019. 175 p. - brīvpieejas informācijas avots: http://fruittechcentre.eu/sites/default/files/2019-03/skirnu_katalogs_elektroniska_versija_HG.pdf

Periodika un citi informācijas avoti

Scientific articles in journals, conference proceedings, monographs etc., for example,
Acta Horticulturae. ISSN: 0567-7572
Journal of Tree Fruit Production. ISSN 1540-8590
Zinātniski praktisko konferenču “Līdzsvarota Lauksaimniecība” rakstu krājumi (brīvpieejas): http://www.lf.llu.lv/lv/lidzsvarota-lauksaimnieciba
“Profesionālā Dārzkopība” - e-žurnāls (brīvpieejas): http://fruittechcentre.eu/lv/profesionala-darzkopiba

Piezīmes

Ierobežotas izvēles kurss akadēmiskā bakalaura studiju programmas "Ilgtspējīga lauksaimniecība" specializācijas virzienam Ilgtspējīga augu produkcijas ražošana