Kursa kods CinžB002
Kredītpunkti 4
Zinātnes nozareCitas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas
Zinātnes apakšnozarePārtikas produktu kvalitātes
Kopējais stundu skaits kursā81
Lekciju stundu skaits22
Semināru un praktisko darbu stundu skaits22
Laboratorijas darbu stundu skaits0
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits64
Kursa apstiprinājuma datums30.01.2024
Atbildīgā struktūrvienībaPārtikas institūts
Dr. sc. ing.
Profesionālais maģistra grāds visaptverošajā kvalitāte vadībā
PārZ1013, Likumdošana pārtikas nozarē
PārZ1014, Higiēnas prasības uzņēmumā
PārZ1015 [GPAR1015] Kvalitātes sistēmas
Studiju kursa mērķis ir nodrošināt iespējas studentiem apgūst zināšanas par kvalitātes kontroles, nodrošināšanas un pārvaldības sistēmām pārtikas ražošanas uzņēmumos, kā arī šo sistēmu nozīmi kvalitatīvu produkta ražošanā. Studiju kurss iepazīstina ar pārtikas drošības sistēmas teorētisko pamatu, iemāca gūtās zināšanas pielietot riska analīzes veikšanā pārtikas produktu ražošanas procesos.
Zināšanas un kritiska izpratne par kvalitātes sistēmu veidiem, – 1.kontroldarbs.
Pārzina pārtikas drošības pārvaldības sistēmu un tās nozīmi nekaitīguma nodrošināšanā produkta ražošanas procesā – 2.kontroldarbs.
Pārzina kvalitātes sistēmu ieviešanas metodes un to efektivitātes novērtēšanas procedūras – 3.kontroldarbs.
Prot formulēt problēmas un rast risinājumus, tos izskaidot un argumentēt, diskutēt par kvalitātes kontroles un pārvaldības sistēmām – 1., 2. un 3. praktiskais darbs.
Prot izmantot iegūtās zināšanas veicot riska analīzi dažādu pārtikas produktu ražošanas procesos, analītiski aprakstīt informāciju, problēmas un risinājumus pārtikas kvalitātes pārvaldībā ražošanā - 4., 5. un 6. praktiskais darbs.
Kompetence spēt iegūtās teorētiskas zināšanas un praktiskās prasmes izmantot pieņemot lēmumus un risinot problēmas efektīvas kvalitātes sistēmas izvēlē inovatīvu produktu izstrādē un ieviešanā uzņēmumā – 1. un 2. mājas darbs.
Pilna laika klātienes studijās:
1. Kvalitātes pārvaldības terminoloģija, kvalitātes vadības metožu un sistēmu vēsturiskā attīstība.(L1h,)
2. Kvalitātes vadības pamatprincipi. ISO 9000 saimes standarti.(L1h;Pr1h)
1. kontroldarbs “Kvalitātes vadības sistēmu veidi, priekšrocības”
3. GFSI atzīti Pārtikas nekaitīguma / drošības pārvaldības sistēmu standarti(L1h)
Atbilstošas pārtikas nekaitīguma sistēmas sertifikācijas izvēles pamatojums uzņēmumā
4. HACCP (pārtikas drošības sistēma) ieviešana un uzturēšana.(L2h;Pr2h)
2. kontroldarbs HACCP sistēmas ieviešanas secība.
5. Pārtikas drošības/nekaitīguma sistēmas dokumentācija.(L1h;Pr2h)
1. praktiskais darbs “ Instrukcijas izstrāde”.
6. Labas higiēnas un labas ražošanas prakses ieviešana, uzturēšana, nozīmīgums. (L2h;Pr2h)
2. praktiskais darbs: “Priekšnosacījumu programmas izstrāde”.
7. Pārtikas nekaitīguma sistēmas (HACCP) ieviešanas soļi/posmi. (L1h;Pr2h)
3. kontroldarbs “Priekšnosacījumu programmu pamatnosacījumi”.
8. HACCP ieviešanas un uzturēšanas 7 principi pārtikas ražošanas uzņēmumā. (L2h;Pr1h)
9. Procesu vadība kvalitātes pārvaldības sistēmā. .(L1h;Pr1h)
3. praktiskais darbs “Procesa etapu plūsmas diagramma inovatīva produkta izstrādei un ieviešanai ražošanā”.
10. Apdraudējumu veidi ražošanas procesu soļos.(L1h)
11. Pārtikas piesārņojumu ietekmējošie faktori. (L1h)
12. Risku analīze. Priekšnosacījumu un darbības priekšnosacījumu programmas. Kritisko kontroles punktu noteikšanas metodes. .(L1h;Pr2h)
4. praktiskais darbs “Apdraudējumu veidi un risku analīze kāda procesa soļos”.
13. Nekaitīguma prasībām neatbilstošs produkts. Cēloņu analīze. Korektīvās un preventīvās darbības. .(L1h;Pr 2h)
5. praktiskais darbs “Izsekojamības pamatprincipi. Dokumentācija. Masas bilance”.
14. Nekaitīguma prasībām neatbilstoša produkta Izņemšana. Atsaukšana. .(L1h;Pr1h)
6. praktiskais darbs “Korektīvo un preventīvo darbību pieraksti, to uzturēšana”.
15. Viena no GFSI atzīta Pārtikas nekaitīguma standarta (piemēram, BRCGS) jaunākās versijas prasību skaidrojums. .(L1h;Pr1h)
16. Iekšējie auditi un inspekcijas. Ārējie auditi. .(L1h;Pr1h)
4. kontroldarbs. “Iekšējā audita gada plāns Pārtikas nekaitīguma standarta (piemēram, BRCGS) prasību uzturēšanā pārtikas ražošanas uzņēmumā”.
17. Rīcība ar Neatbilstībām iekšējos auditos un neatbilstībām Ārējos auditos. .(L1h;Pr2h)
1. Mājas darbs “HACCP sistēmas ieviešanas plāns jaunam pārtikas ražošanas uzņēmumam”.
18. Kvalitātes sistēmas vadītājs. Pakļautība, Pienākumi. Atbildība. .(L1h;Pr1h)
7. praktiskais darbs “Iekšējo auditu un inspekciju gada plāna sastādīšana, ievērtējot iepriekš konstatētās neatbilstības”.
19. Kvalitātes sistēmu ieviešanas novērtējums. .(L1h;Pr1h)
2. mājas darbs: “Kvalitātes sistēmas ieviešanas principiālā shēma un dokumentācija”.
Studija kursa gala vērtējums sastāv no:
ieskaites ar atzīmi, kuru veido tests par studiju kursā apgūto teorētisko vielu (25%);
izstrādātiem un ieskaitītiem 6 praktiskiem darbiem (25%);
ieskaitītiem 3 kontroldarbiem (25%);
izstrādātiem, prezentētiem un ieskaitītiem 2 mājas darbiem (25%).
1. mājas darbs. Pārtikas drošības pārvaldības sistēmai nepieciešamās dokumentācijas paketes izstrāde (iesniedz elektroniskā veidā, ne vairāk kā 30lpp), studenti prezentē paveikto un piedalās diskusijā.
2.Mājas darbs. Kvalitātes vadības sistēmas ieviešanai pārtikas ražošanas uzņēmumā nepieciešamās dokumentācijas izstrāde (iesniedz elektroniskā veidā ne vairāk kā 30lpp), studenti prezentē paveikto un piedalās diskusijā.
Studiju kursa ieskaites ar atzīmi vērtējums ir atkarīgs no ieskaites testa un studiju kursa kontroldarbu, praktisko un mājas darbu akumulatīvā vērtējuma.
Students sekmīgu atzīmi par kontroldarba vai ieskaites testu var iegūt, ja vismaz 50% testa jautājumu atbildēti pareizi.
Ieskaiti ar atzīmi aprēķina kā vidējo aritmētisko no ieskaites testa un vidējās semestra atzīmes, kuru aprēķina kā vidējo aritmētisko no studiju kursā kārtoto kontroldarbu, praktisko un mājas darbu atzīmēm.
1.Theuvsen L. (ed.) Quality Management in Food Chains. Wageningen Academic Publishers 2007. 509.p.
2.Schmidt R. H. Food Safety handbook. Hoboken, New Jersey, 2003. 850.p
3. Kvalitātes pārvaldības sistēmas. Pamatprincipi un terminu vārdnīca: LVS EN ISO 9000:2015
4. Blija A. Pārtikas un uztrura kvalitāte un drošums, Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2007. 104 lpp.
5. Vasiļevska D. Kvalitātes nodrošināšanas vadība, Rīga: Juridiskā koledža, 2007. 234 lpp.
6. Zygon Baltic Consulting, Kvalitātes vadības sistēma. Rīga, Apgāds Biznesa partneri, 2022, 111 lpp.
7. Pildavs J.Kvalitātes vadīšanas teorijas pamati, Kamene, 2004, 56 lpp
1.Quality systems and standards for a competitive edge. J. Luis Guasch..[et.al]. Wasington, D.C.: World Bank c2007,289 p.
2. Kvalitātes pārvaldības sistēmas. Prasības: LVS EN ISO 9001 : 2015
3. Ioannis S.A. HACCP and ISO 22000: Aplication to Foods of Animal Origin, Chichester, U.K.,Ames Iowa: Wiley – Blackwell, 2009.549 p.
4. Forands I. Stratēģija.Kvalitāte, Rīga, Latvijas izglītības fonds, 2000, 253 lpp.
1. Nozaru labas higiēnas un labas ražošanas prakses vadīnijas. Pieejamas https://www.z.gov.lv/partika
2. International Journal of Food Safety, Nutrition and Public Health, [tiešsaiste] [skatīts 04.01.2024]. Pieejams : https://www.inderscienceonline.com
3. Journal of Food Quality. Pieejams: : https://onlinelibrary.wiley.com .Pieejams datu bāzē Wiley Online Libray LLU tīklā kā arī izmantojot LLU IS lietotājkontu https://onlinelibrary.wiley.com/journal/17454557ISSN (electronic) : 1745 - 4557
Obligātais studiju kurss LPTF studentiem akadēmiskās bakalaura studiju programmai "Pārtikas kvalitāte un inovācijas" pilna laika studijās.