Kursa kods PārZB007
Kredītpunkti 5
Zinātnes nozarePārtikas zinātne (nav zn)
Kopējais stundu skaits kursā140
Lekciju stundu skaits16
Semināru un praktisko darbu stundu skaits10
Laboratorijas darbu stundu skaits30
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits79
Kursa apstiprinājuma datums30.01.2024
Atbildīgā struktūrvienībaPārtikas institūts
Dr. sc. ing.
Dr. sc. ing.
PārZ1003, Pārtikas izejvielu bioloģija
Z003596, Organiskā ķīmija II
PārZ3015 [GPAR3015] Graudi, to pārstrāde I
Studiju kursa mērķis - iegūt teorētiskas un praktiskas zināšanas par graudu, to pārstrādes produktu ķīmisko sastāvu, īpašībām, kā arī maizes ražošanas pamatprincipiem un kvalitātes novērtēšanas kritērijiem.
Apgūst graudu pārstrādes produktu un maizes ražošanas pamatus, ražošanas laikā notiekošos fizikālos, bioķīmiskos un mikrobioloģiskos procesus. Iegūst zināšanas par dažādu produktu defektu rašanās cēloņiem un novēršanas iespējām. Laboratorijas darbos studenti iegūst praktiskas iemaņas graudu, miltu un citu izejvielu kvalitātes kontrolē un graudu pārstrādes produktu ražošanā.
Zināšanas un izpratne par graudu ķīmisko sastāvu, to īpašībām, graudu pārstrādes produktu un maizes ražošanas tehnoloģisko procesu un kvalitāti. Spēj skaidrot graudu pārstrādes nozares svarīgākos jēdzienus un likumsakarības – lekcijas, 1.; 2.; 3. 4. kontroldarbs.
Prasmes pārzināt un lietot kvalitātes novērtēšanas metodes graudu pārstrādes procesā un maizes ražošanā. Veikt nepieciešamos aprēķinus maizes ražošanas procesa nodrošināšanai un strādāt patstāvīgi vai darba grupā, veicot maizes kontrolcepienus - patstāvīgais darbs, 8 laboratorijas darbi.
Kompetence spēt radoši un patstāvīgi organizēt graudu pārstrādes produktu un maizes ražošanas tehnoloģisko procesu. Spēja orientēties un pārzināt graudu pārstrādes nozarē lietotās izejvielas, analizēt tehnoloģiskā procesa pilnveidošanas un attīstības tendences. Spēja izstrādāt pārtikas produkta konstruktīvos risinājumus un veikt nepieciešamās korekcijas tehnoloģiskajā procesā – laboratorijas darbi un patstāvīgais darbs.
1. Graudaugi, to veidi, ķīmiskais sastāvs un pielietojums pārtikas nozarē. (Lekcija – 1h)
2. Graudu kvalitāte, to noteikšanas metodes un tehnoloģiskās īpašības. (Lekcija – 2h) Graudu kvalitātes rādītāju noteikšana un analīze (graudu piemaisījumi, tilpummasa, graudu absolūtās masas noteikšana, graudu dīgtspēja un dīgtspars). (Laboratorijas darbs – 3h). Graudu kvalitātes rādītāju noteikšana un analīze (pelnvielas, krišanas skaitlis, lipeklis, mitrums u.c.) (Laboratorijas darbs – 3h). 1. kontroldarbs.
3. Graudu pārstrāde - milti, putraimi, pārslas, makaroni, to ražošanas tehnoloģiskais process. (Lekcija – 2h) Pārslu un miltu maisījumu gatavošana un kvalitātes izvērtējums. (Laboratorijas darbs – 3h)
4. Miltu veidi, kvalitātes rādītāji un cepamīpašības. (Lekcija – 1h) Miltu kvalitātes izvērtējums (pelnvielu, skābuma, lipekļa daudzuma un kvalitātes noteikšana, amilogramma. farinogramma). (Laboratorijas darbs – 4h).
5. Tendences graudu pārstrādes produktu ražošanā. Maize un maizes izstrādājumu veidi. (Lekcija – 1h) Uzturvērtības aprēķini graudu pārstrādes produktiem (Laboratorijas darbs – 2h) 2. kontroldarbs.
6. Maizes ražošanas izejvielas, to raksturojums. Maizes uzlabotāji, nozīme, sastāvs, īpašības. (Lekcija – 1h)
7. Ieraugs, to veidi, nozīme maizes ražošanā. (Lekcija – 1h) Maizes ierauga gatavošana un kvalitātes izvērtējums. (Laboratorijas darbs – 6h)
8. Kviešu maizes ražošanas tehnoloģija – mīcīšana, raudzēšana, mīklas apstrāde (dalīšana, apaļošana, pirmsraudzēšana, veidošana, pēcraudzēšana), cepšana, atdzesēšana, saldēšana. Kviešu maizes ražošanā izmantotās iekārtas. (Lekcija – 3h) Kviešu maizes kontrolcepieni. Iekārtas: mīcītāji, dalītāji, formētāji, krāsnis. (Laboratorijas darbs – 6h).
9. 3. kontroldarbs. Rudzu maizes veidi, to raksturojums. Rudzu mīklu ražošanas tehnoloģija – plaucējums, ieraugs, mīcīšana, raudzēšana, veidošana, dalīšana, pēcraudzēšana, cepšana. (Lekcija – 2h) Rudzu maize - ieraugu un plaucējumu gatavošana, mīklas mīcīšana, cepšana. Rudzu-kviešu maizes cepšana. (Laboratorijas darbs – 6h).
10. Kviešu un rudzu maizes kvalitātes rādītāji, iespējamie defekti un to novēršanas iespējas. (Lekcija – 2h) Maizes kvalitātes novērtēšana un defektu analīze. (Laboratorijas darbs – 4h). 4.kontroldarbs.
11. Patstāvīgā darba par graudu pārstrādes produktu tehnoloģisko un iekārtu shēmu, uzturvērtību un uz etiķetes dotās informācijas analīzes aizstāvēšana (Laboratorijas darbs – 3h).
Nepilna laika neklātienes studijās:
Tiek īstenotas visas tēmas, kas norādītas pilna laika klātienei, bet kontaktstundu skaits ir 1/2 no norādīto stundu skaita
Ieskaite ar atzīmi iegūst, ja:
• ir nostrādāti un aizstāvēti laboratorijas darbi;
• izstrādāts un aizstāvēts patstāvīgais darbs;
• sekmīgi (vismaz 4 balles) uzrakstīti četri kontroldarbi.
Students patstāvīgi izstrādā graudu pārstrādes produkta receptūru, apraksta gatavošanas tehnoloģiju, veic uzturvērtības aprēķinu, izstrādā produkta etiķeti, laboratorijā praktiski sagatavo un novērtē produktu paraugus. Patstāvīgā darba rezultātus apkopo un apraksta – Word dokumenta formā (līdz 10 lpp.) un sagatavo prezentāciju (līdz 10 slaidiem).
Gatavošanās laboratorijas darbu aizstāvēšanai un četru kontroldarbu kārtošanai.
Studiju kursa vērtējums ir atkarīgs no kontroldarbu un patstāvīgā darba akumulatīvā vērtējuma, kā arī nostrādātajiem un aizstāvētajiem laboratorijas darbiem.
Students sekmīgu atzīmi par kontroldarba var iegūt, ja vismaz 50% jautājumu atbildēti un skaidroti pareizi.
Ieskaites atzīmi aprēķina kā vidējo aritmētisko no studiju kursā kārtoto kontroldarbu un patstāvīgo darbu atzīmēm.
1.Kunkulberga D., Segliņš V. Maizes ražošanas tehnoloģija. Latvijas Lauksaimniecības universitāte. Rīga: RTU izdevniecība, 2010. 289 lpp. ISBN 9789984322339
2. Ауэрман Л. Я. Технология хлебопекарного производства. 9-е изд., перераб. и доп. Москва: Пищевая промышленность, 2003. 416 c.
3. Handbook of cereal science and technology / edited by Karel Kulp, Joseph G. Ponte, Jr. New York :Basel : Marcel Dekker, 2000. IX, 790 p. : ill. Food science and technology ; 99 . ISBN 0824782941
4.Augkopība. Ruža A. red. Jelgava: Latvijas Lauksaimniecības universitāte, 2004. 374 lpp. ISBN 9984596729
5.Breadmaking : improving quality / edited by Stanley P. Cauvain. 2nd ed. Cambridge ;Philadelphia, PA : Woodhead Pub., 2012. xxviii, 802 lpp. : il., tab., diagr. ; 24 cm. Woodhead publishing series in food science, technology and nutrition ; no. 229 . ISBN 9780857090607
1. Kunkulberga D., Ruža A. Kviešu un rudzu graudu uzturvērtība un izmantošana maizes ražošanā. Jelgava: Latvijas Lauksaimniecības universitāte, 2008. 55 lpp. ISBN 9789984784380.
2. Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition. Editor-in-chief B.Caballero; L.C.Trugo editors , P.M. Finglas 2nd ed. Amsterdam, etc.: Academic Press, 2003. 10 vol. ISBN 012227055X.
3. Frozen and Refrigerated Doughs and Batters. Edited by K.Kulp, K.Lorenz, J. Bruemmer. St.Paul, Minnesota: American Association of Cereal Chemists, 1995. 280 p. ISBN 0913250880
4. Khalil Khan, Wheat Wheat: Chemistry and Technology, 4th Edition , St.Paul, Minnesota: American Association of Cereal Chemists 2009
eBook ISBN: 9780128104545
5. Peter R Shewry Steven E Ullrich, Barley: Chemistry and Technology, St.Paul, Minnesota: American Association of Cereal Chemists, 2016
eBook ISBN: 9780128123690
6. Francis Webster Oats: Chemistry and Technology
2nd Edition, St.Paul, Minnesota: American Association of Cereal Chemists 2011
eBook ISBN: 9780128104521
7. Kaisa Poutanen Per Åman Rye and Health
1st Edition, St.Paul, Minnesota: American Association of Cereal Chemists 2016
eBook ISBN: 9780128122884
8. Weibiao Zhou, Y. H. Hui Bakery Products Science and Technology, 2nd Edition , John Wiley & Sons, Ltd. 2014
ISBN: 978-1-118-79207-0
Online ISBN:9781118792001
9. B R Hamaker Technology of Functional Cereal Products 1st Edition, Woodhead Publishing, 2007, 568p.
Hardcover ISBN: 9781845691776
eBook ISBN: 9781845693886
10. Wang, Jing, Sun, Baoguo, Cao, RongTsao (Eds.)Bioactive Factors and Processing Technology for Cereal Foods, Springer Singapore, 2019, 259p.
ISBN 978-981-13-6167-8
eBook ISBN 978-981-13-6167-8
1. AS Rīgas dzirnavnieks
https://rigas-dzirnavnieks.lv/
2. AS Dobeles dzirnavnieks
https://dzirnavnieks.lv/
https://www.youtube.com/channel/UCySwb_NzELSZGoctkuV5NTA
3. Latvijas maiznieku biedrība
https://www.youtube.com/channel/UCSNPktXItMnHub8MT6XXo1Q/featured
4. Ltd Buhler group
https://www.buhlergroup.com/content/buhlergroup/global/en/homepage.html
https://www.youtube.com/user/BuhlerGroup
5. Ltd Puratos
https://www.puratos.com/
https://www.youtube.com/user/PuratosGroup
Pirmā cikla profesionālā studiju programma “Pārtikas produktu tehnoloģija”