Kursa kods PārZB005
Kredītpunkti 5
Zinātnes nozarePārtikas zinātne (nav zn)
Kopējais stundu skaits kursā120
Lekciju stundu skaits16
Semināru un praktisko darbu stundu skaits40
Laboratorijas darbu stundu skaits0
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits79
Kursa apstiprinājuma datums28.11.2023
Atbildīgā struktūrvienībaPārtikas institūts
Dr. sc. ing.
Dr. sc. ing.
PārZ2004 [GPAR2004] Pārtikas procesi un iekārtas I
Mērķis – gūt priekšstatu par pārtikas ražošanas procesiem un to nodrošināšanai izmantotajām iekārtām.
Studiju kursa pirmajā daļā apskata procesus, kas mākslīgi radīti kāda noteikta tehnoloģiska mērķa sasniegšanai un kas ir kopīgi vairākām pārtikas rūpniecības nozarēm. Pēta kopīgās likumsakarības un aprēķinu metodes, kas pamatojas uz mehānikas, fizikas, termodinamikas u.c. likumsakarībām, kā arī to aparātu vispārīgās shēmas, kuros iespējams realizēt atsevišķus procesus. Kurss sastāv no 5 pamatprocesu grupām: hidraulikas pamati, hidromehāniskie procesi, siltuma procesi un aparāti, mehāniskie un masas apmaiņas procesi.
Pēc kursa studijām studentam būs:
• zināšanas par pārtikas ražošanas iekārtu racionālu izmantošanu, procesu vadīšanu ar minimālu materiālu un enerģijas patēriņu un maksimālu iekārtas jaudas izmantošanu – lekcijas un trīs teorijas kontroldarbi;
• prasmes veikt dažādu procesu un iekārtu aprēķinus, izvēlēties atbilstošus iekārtu režīmus – praktisko (aprēķinu) darbu izpilde;
• kompetences – pamatot nepieciešamo energoresursu un materiālu daudzumu pārtikas produktu ražošanai, vērtēt procesu tehniski-ekonomiskos rādītājus – trīs aprēķinu kontroldarbi.
1. Pārtikas tehnoloģijas procesu pamatlikumi, mērvienības, pārvērtības. Pārtikas produktu uzglabāšanas apstākļi. (Lekcijas – 1 h, Praktiskie darbi – 2 h)
2. Pārtikas produktu galveno fizikāli tehnisko īpašību raksturojums. Prasības iekārtu izgatavošanai. (Lekcijas – 1 h, Laboratorijas darbi – 2 h)
3. Līdzības teorija. Kontroldarbs par procesu aprēķiniem. (Lekcijas – 1 h, Praktiskie darbi – 2 h)
4. Hidraulikas pamatlikumi, cauruļvadu aprēķins, sūkņu izvēle. 1. teorijas kontroldarbs. (Lekcijas – 2 h, Praktiskie darbi – 2 h)
5. Siltuma procesi – vadīšana, starošana, konvekcija. Siltuma atdeves koeficienta aprēķina metodes. (Lekcijas – 1 h, Praktiskie darbi – 6 h)
6. Siltuma pārejas aprēķina metodes. Siltummaiņa aprēķinu pamati. (Lekcijas – 1 h, Praktiskie darbi – 4 h)
7. Siltuma apmainītāju konstruktīvie risinājumi. (Lekcijas – 1 h, Praktiskie darbi – 6 h)
8. Ietvaices procesa raksturojums, aprēķinu metodes. (Lekcijas – 1 h, Praktiskie darbi – 4 h)
9. Kondensācijas procesa raksturojums, aprēķinu metodes. (Lekcijas – 1 h, Praktiskie darbi – 2 h)
10. 2. teorijas kontroldarbs. Aprēķinu kontroldarbs. (Lekcijas – 1 h, Praktiskie darbi – 2 h)
11. Masas apmaiņas procesa raksturojums. Kaltēšanas procesa izpēte un aprēķini. (Lekcijas – 1 h, Praktiskie darbi – 4 h)
12. Neviendabīgu sistēmu sadalīšana – gāzveida un šķidrās sistēmas. (Lekcijas – 1 h, Praktiskie darbi – 2 h)
13. Neviendabīgu sistēmu sadalīšana - centrbēdzes spēka laukā. (Lekcijas – 1 h)
14. Pārtvaices process. Maisīšanas procesa raksturojums un aprēķini. (Lekcijas – 1 h)
15. 3. teorijas kontroldarbs. Aprēķinu kontroldarbs. Lekcijas – 1 h, Praktiskie darbi – 2 h)
Nostrādāti visi praktiskie darbi.
Sekmīgi uzrakstīti visi kontroldarbi.
Teorētisko zināšanu apguve, lai sagatavotos kontroldarbiem. Teorētisko zināšanu pielietošana pārtikas procesu un iekārtu aprēķinos, gatavojoties praktiskiem darbiem un aprēķinu kontroldarbiem.
Jābūt sekmīgi (vismaz 4 balles) uzrakstītiem visiem teorijas un aprēķinu kontroldarbiem. Akumulējošā ieskaites atzīme tiek aprēķināta kā vidējā aritmētiskā no visiem vērtējumiem.
1. Pārtikas rūpniecības tehnoloģiskās iekārtas / L. Dukaļskas redakcijā. – Jelgava: LLU PTF, 2000, 514 lpp.
2. Dukaļska L., Galoburda R. Pārtikas tehnoloģijas procesi un aparāti. Jelgava: LLU, 1999. 288 lpp.
3. Galoburda R., Rakčejeva T. Gaisa, ūdens un dažādu pārtikas produktu raksturlielumi: Tabulas inženiertehnisko studiju priekšmetu kursam. Jelgava: LLU PTF, 2009. – 40 lpp.
4. Fellows P. J. Food Processing Technology. Cambridge, England: Woodhead Publishing Ltd., 2000, 575 p.
1. Dairy Processing Handbook. Tetra Pak, 2019. Available at: https://dairyprocessinghandbook.com/
2. Innovative Food Processing Technologies: extraction, separation, component modification, and process intensification (2016) Eds. K. Knoerzer, P. Juliano, G. Smithers. Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition. 481 p.
3. Neoh T. L., Adachi S., Furuta T. (2016) Introduction to Food Manufacturing Engineering. Singapore Springer Science+Business Media Singapore. 179 p.
4. Saravacos G., Kostaropoulos A. E. (2016) Handbook of Food Processing Equipment. Cham: Springer International Publishing Switzerland. 775 p.
1. Holdsworth, Donald S. (2016) Thermal processing of packaged foods / S. Donald Holdsworth, Ricardo Simpson. Third edition. Cham: Springer International Publishing Switzerland. 516 p.
2. Dairy Processing Handbook. Tetra Pak, 2019. Available at: https://dairyprocessinghandbook.com/
3. Walstra P. Wouters J.T.M., Geurts T.J. (2006) Dairy science and technology Boca Raton: CRC/Taylor & Francis. 782 p.
4. Sinha P. (2011) Fish processing and preservation. New Delhi: A.P.H. Publishing Corporation. – 261 p.
5. Bread making: improving quality / ed. by S.P. Cauvain. Cambridge, England: Woodhead Publ., 2003. – 589 p.
6. Lawrie's Meat Science / edited by F. Toldrá. Eighth edition. Duxford: Woodhead Publishing is an imprint of Elsevier, 2017. – 713 p.
Obligāts kurss otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas "Pārtikas produktu tehnoloģija" studentiem