Kursa kods PārZ4063
Kredītpunkti 6
Zinātnes nozarePārtikas zinātne (nav zn)
Kopējais stundu skaits kursā162
Lekciju stundu skaits16
Semināru un praktisko darbu stundu skaits24
Laboratorijas darbu stundu skaits24
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits98
Kursa apstiprinājuma datums11.09.2019
Atbildīgā struktūrvienībaPārtikas institūts
Dr. sc. ing.
Ener4040, Siltumtehnika
Fizi3005, Fizika inženieriem III
Ķīmi3019, Ķīmija
MašZ3039, Hidraulika un pneimatika IB
Mate3027, Inženiermatemātika III
Studiju kursa mērķis ir apgūt pārtikas tehnoloģijas un iekārtu teorētiskos pamatus. Pētīt likumsakarības un aprēķinu metodes, kas pamatojas uz mehānikas, fizikas, termodinamikas u.c. likumiem. Laboratorijas darbos apgūt konkrētu tehnoloģisko iekārtu konstrukcijas, konstruktīvās atšķirības, izmantošanu atbilstoši tehnoloģiskajam uzdevumam, īpašu uzmanību veltot higiēnas prasībām darbā ar biosistēmām.
Pēc studiju kursa apgūšanas studenti iegūs:
zināšanas par pārtikas produktiem kā biosistēmām, to izmaiņām apstrādes laikā, kā arī pārtikas ražošanai nepieciešamo iekārtu darbības pamatprincipiem, plūsmas līniju veidošanu (4 kontroldarbi un projekta darba istrāde);
prasmes veikt dažādu procesu un iekārtu aprēķinus, izvēlēties atbilstošas iekārtas un režīmus; formulēt un analītiski aprakstīt informāciju, problēmas un risinājumus, izskaidrot un argumentēti diskutēt par izvēlēto iekārtu atbilstību higiēnas prasībām, kas ir saistītas ar produktu bioloģisko dabu (praktisko un laboratorijas darbu izpilde);
kompetence – pamatot nepieciešamo energoresursu un materiālu daudzumu, vērtēt procesu tehniski-ekonomiskos rādītājus un to ietekmi uz vidi, prot komunicēt ar darba biedriem un strādāt komandā (laboratorijas darbu un grupas projekta izstrāde un aizstāvēšana).
1. Pārtikas produkti kā biosistēmas, to īpašības un izmaiņas apstrādes laikā. Pārtikas tehnoloģijas procesu pamatlikumi. Pārtikas produktu uzglabāšanas apstākļi.
2. Pārtikas produktu ražošanas plūsmas līniju izveides pamatprincipi. Prasības iekārtu izvietošanai uzņēmumā.
3. Iekārtu izvēles kritēriji kvalitatīvu un nekaitīgu produktu ražošanai, ņemot vērā pārtikas produktu bioloģisko dabu. Iekārtu noslogojuma grafika izveide un izmantošana.
4. Līdzības teorija un tās izmantošana aprēķinos.
(Tēmas 1-4: lekcijas – 4 h; praktiskie darbi– 12 h; 1. kontroldarbs).
5. Pārtikas ražošanas iekārtu klasifikācija. Materiāli, svari, tvertnes, uzņēmuma iekšējā transporta iekārtas, to konstrukcijas. CIP sistēmas.
6. Siltuma apmainītāji - vispārīgie principi, klasifikācija. Energoresursu ekonomiska lietošana. Pārtikas produktu ražošanas siltuma iekārtu aprēķinu pamatprincipi.
7. Iekārtas pārtikas produktu pasterizēšanai, sterilizēšanai. Termiskās apstrādes iekārtas ar plašu pielietojumu.
8. Aukstuma iekārtas: dzesētāji, saldēšanas iekārtas, aukstuma kameras produktu uzglabāšanai.
(Tēmas 5–8: lekcijas – 4 h; praktiskie darbi – 3 h; laboratorijas darbi – 9 h; 2. kontroldarbs)
9. Ietvaices, kondensācijas, masas apmaiņas procesu raksturojums, aprēķinu metodes.
10. Iekārtas šķīdumu koncentrēšanai – ietvaices, membrānu filtrācijas un kriokoncentrēšanas iekārtas.
11. Masas apmaiņas procesa raksturojums. Kaltēšanas procesa izpēte un aprēķini. Kalšu klasifikācija, konstrukcijas un izmantošanas iespējas.
12. Pārtvaices process un iekārtas tā realizēšanai.
(Tēmas 9–12: lekcijas – 4 h; praktiskie darbi – 6 h, laboratorijas darbi – 6 h; 3. kontroldarbs)
13. Produktu mehāniskās apstrādes iekārtas: šķirotāji, smalcinātāji, homogenizatori; filtri, maisītāji.
14. Neviendabīgu sistēmu sadalīšana. Pārtikas produktu hidromehāniskās apstrādes iekārtas - separatori, centrifūgas, nostādinātāji.
15. Specializētas iekārtas dažādu pārtikas produktu ražošanai. Pārtikas produktu iepakošanas pamatprincipi.
(Tēmas 13–15: lekcijas – 4 h; laboratorijas darbi – 9 h; 4. kontroldarbs)
16. Projekta prezentācija un aizstāvēšana.
(Praktiskais darbs– 3 h; ieskaite par projektu).
Sekmīgi nokārtots rakstisks eksāmens.
Izstrādāts un aizstāvēts projekta darbs.
Nostrādāti visi laboratorijas un praktiskie darbi.
Sekmīgi uzrakstīti visi kontroldarbi.
Teorētisko zināšanu apguve, lai sagatavotos kontroldarbiem.
Informācijas apkopošana un analīze, gatavojoties semināru nodarbībām.
Grupas projekta sagatavošana, kas ietver informācijas analīzi, projekta izstrādi un aizstāvēšanu.
Eksāmens sastāv no divām daļām – rakstiskā daļa par teoriju (veido 50% no kopējā eksāmena vērtējuma), grupas projekta prezentācija (30% no kopējā eksāmena vērtējuma).
Lai varētu kārtot eksāmenu, sekmīgi jānokārto visi kontroldarbi, praktiskie un laboratorijas darbi (kvalitatīvi un termiņā izpildīti darbi dod 20% no kopējā eksāmena vērtējuma).
1. Fellows P.J. Food Processing Technology: Principles and practice. Cambridge: Woodhead Publishing, CRC Press, 2009. 913 p.
2. Toledo R. T., Singh R. K., Kong F. Fundamentals of Food Process Engineering. Cham: Springer International Publishing, 2018. 449 p.
3. Innovative Food Processing Technologies: extraction, separation, component modification, and process intensification. Eds. K. Knoerzer, P. Juliano, G. Smithers. Duxford: 2016. 481 p.
4. Neoh T. L., Adachi S., Furuta T. Introduction to Food Manufacturing Engineering. Singapore: Springer Science+Business Media Singapore, 2016. 179 p.
5. Saravacos G., Kostaropoulos A. E. Handbook of Food Processing Equipment. Cham: Springer International Publishing Switzerland, 2016. 775 p.
6. Food Science and Technology. Ed. by G. Campbell-Platt. Hoboken, NJ: Wiley-Blackwell, 2017. 564 p.
7. Pārtikas rūpniecības tehnoloģiskās iekārtas / L. Dukaļskas redakcijā. – Jelgava: LLU PTF, 2000, 514 lpp.
8. Dukaļska L., Galoburda R. Pārtikas tehnoloģijas procesi un aparāti. Jelgava: LLU, 1999. 288 lpp.
9. Galoburda R., Muižniece-Brasava S., Ķince T. (2021) Pārtikas rūpniecības tehnoloģiskās iekārtas. Digitālais mācību līdzeklis: PDF mācību materiāls; e-kursa mācību materiāls. Rīga: Valsts izglītības satura centrs, 417 lpp.
10. Ciproviča I., Kunkulberga D., Grāmatiņa I., Kampuse S., Kārkliņa D. (2021) Digitālais mācību līdzeklis: Pārtikas produktu ražošanas tehnoloģijas. Rīga: Valsts izglītības satura centrs, 372 lpp.
1. Galoburda R., Rakčejeva T. Gaisa, ūdens un dažādu pārtikas produktu raksturlielumi: tabulas inženiertehnisko studiju priekšmetu kursam. Jelgava: LLU PTF, 2009. 40 lpp.
2. Holdsworth D.S., Simpson R. Thermal processing of packaged foods. 3rd edition. Cham: Springer International Publishing Switzerland, 2016. 516 p.
3. Dairy Processing Handbook. Tetra Pak, 2019. Available at: https://dairyprocessinghandbook.com/
4. Walstra P. Wouters J.T.M., Geurts T.J. Dairy science and technology. Boca Raton: CRC/Taylor & Francis, 2006. 782 p. [tiešsaiste] [04.10.2019.]
Pieejams: https://www.taylorfrancis.com/books/9780429116148
5. Sinha P. Fish processing and preservation. New Delhi: A.P.H. Publishing Corporation, 2011. 261 p.
6. Bread making: improving quality. Ed. by S.P. Cauvain. Cambridge, England: Woodhead Publ., 2003. 589 p.
7. Developing Food Products for Consumers with Specific Dietary Needs. Edited by S. Osborn, W. Morley. Duxford: Woodhead Publishing, 2016. 1 tiešsaistes resurss. 278 p. E-grāmata
Pieejams: https://ebookcentral.proquest.com/lib/lulst-ebooks/detail.action?docID=4529546
8. Lawrie's Meat Science. Edited by F. Toldrá. 8th edition. Duxford: Woodhead Publishing is an imprint of Elsevier, 2017. 713 p.
1. Science Direct database www.sciencedirect.com
2. Wiley Online Journals database https://onlinelibrary.wiley.com
3. Taylor & Francis books database https://www.taylorfrancis.com/
Obligātās izvēles kurss akadēmiskās izglītības bakalaura studiju programmas “Biosistēmu mašinērija un tehnoloģijas” Tehniskās fakultātes studentiem 4. semestrī.