Kursa kods LauZB039

Kredītpunkti 2

Barības ražošana un dzīvnieku ēdināšana I

Zinātnes nozareLauksaimniecības zinātne (nav zn)

Kopējais stundu skaits kursā40

Lekciju stundu skaits12

Semināru un praktisko darbu stundu skaits10

Laboratorijas darbu stundu skaits0

Studenta patstāvīgā darba stundu skaits32

Kursa apstiprinājuma datums30.01.2024

Atbildīgā struktūrvienībaAugsnes un augu zinātņu institūts

Kursa izstrādātāji

author asoc. prof. (Emeritus)

Dzidra Kreišmane

Dr. agr.

author vad.pētn.

Sarmīte Rancāne

Ph.D.

author prof. (Emeritus)

Aleksandrs Adamovičs

Dr. agr.

Priekšzināšanas

Biol1001, Botānika

Aizstātais kurss

LauZ1019 [GLAU1019] Barības ražošana un dzīvnieku ēdināšana I

Kursa anotācija

Lopbarības ražošana kā lauksaimniecības nozare. Daudzgadīgo zālaugu bioloģiskās īpašības, to audzēšana un izmantošanu zālājos ar mērķi apmierināt lauksaimniecības dzīvnieku fizioloģiskās vajadzības pēc kvalitatīvas barības pietiekamā daudzumā vasaras un ziemas periodā. Kultivēto pļavu un ganību ierīkošana, kopšana un izmantošana. Dabisko zālāju nozīme un izmantošanas iespējas ganīšanai un pļaušanai. Siena, skābsiena un skābbarības sagatavošanas tehnoloģijas kvalitatīvas lopbarības nodrošinājumam, ņemot vērā augu ķīmiskā sastāva atšķirības un barotājvērtību. Viengadīgo laukaugu audzēšana un izmantošanas iespējas lauksaimniecības dzīvnieku ēdināšanai, to svarīgākie kvalitātes rādītāji. Kvalitātes izmaiņu riski lopbarības sagatavošanas un uzglabāšanas laikā.

Kursa rezultāti un to vērtēšana

Studiju kursa laikā studenti iegūst zināšanas par daudzgadīgo zālaugu un viengadīgo laukaugu morfoloģiskajām un saimnieciski bioloģiskajām īpašībām, šo kultūraugu izmantošanu kvalitatīvas lopbarības sagatavošanai, zāles lopbarības sagatavošanas tehnoloģijām un riskiem, ar ko jārēķinās lopbarības sagatavošanas un uzglabāšanas laikā.
Studenti iegūst prasmi pazīt un raksturot zāles lopbarības sagatavošanai izmantojamo daudzgadīgo zālaugu sugas, izvēlēties apstākļiem piemērotāko lopbarības sagatavošanas tehnoloģiju, izvērtēt viengadīgo laukaugu izmantošanas iespējas dzīvnieku ēdināšanai, prast analizēt lopbarības kvalitātes rādītājus un atpazīt bojātu lopbarību.
Studenti ir kompetenti novērtēt lopbarības kvalitāti, zālāju piemērotību dzīvnieku ganīšanai un lopbarības gatavošanas tehnoloģiju atbilstību.
Pārzina dabisko un sēto zālāju izmantošanas iespējas lopbarības nodrošinājumam un daudzgadīgo zālaugu morfoloģiskās un saimnieciski bioloģiskās īpašības - 1. kontroldarbs.
Atpazīst lopbarības gatavošanā izmantojamās zālaugu un svarīgākās viengadīgo laukaugu sugas – praktiskais darbs.
Pārzina sēto zālāju un ganību ierīkošanas un izmantošanas principus, un augkopības produkcijas izmantošanas iespējas dažādām lauksaimniecības dzīvnieku sugām – semināra nodarbības ar studentu prezentācijām.
Pārzina lopbarības sagatavošanas veidus, spēj novērtēt lopbarības kvalitāti un argumentēt savu viedokli – 2. kontroldarbs.

Kursa saturs(kalendārs)

1. Lopbarības ražošana kā lauksaimniecības sistēma, lopbarības ražošanas galvenie uzdevumi. Lopbarības kultūraugu, pļavu un ganību platības Latvijā un studentu mītnes zemēs, to produktivitāte. Zālāju apsaimniekošanas galvenie uzdevumi. 0.5 h
2. Pļavu un ganību zālaugu bioloģiskās īpašības. Augu iedalījums saimnieciski botāniskajās grupās – stiebrzālēs un tauriņziežos, šo grupu raksturojums. 1.0 h
3. Lopbarības ražošanā plašāk izmantoto stiebrzāļu sugu raksturojums. 1.0 h
4. Plašāk izmantoto lopbarības tauriņziežu sugu raksturojums. 1.0 h
5. Ekoloģisko faktoru ietekme uz zālaugu augšanu un attīstību. Veģetācijas perioda ilgums, to ietekmējošie faktori, veģetācijas fāzes un zālaugu kvalitātes izmaiņas, zālaugu apēdamība un sagremojamība. Proteīna un enerģijas nodrošinājums zāles lopbarībā. 1.0 h
6. Dabiskie zālāji, to nozīme un aizsardzība. Pļavas jēdziens. Dabisko pļavu un ganību izmantošanas iespējas un nosacījumi ganīšanai un pļaušanai. 0.5 h
7. Sēto zālāju ierīkošana. Zālāju kaļķošana. Organisko un minerālmēslu pielietošana. Sējumu kopšana un zālaugu ataugšana. 1.0 h
1. kontroldarbs par iepriekš apgūtajiem tematiem (1.–7. punkts). Vērtējams ar atzīmi. 0.5 h
8. Kultivēto ganību ierīkošana un racionāla izmantošana. Brīvā, aploku un porciju ganīšanas sistēma. Ganību platības aprēķins dažādām mājdzīvnieku sugām. 0.5 h
9. Ganību kopšana. Ganību sagatavošana ganīšanai pavasarī. Nenoēstās zāles appļaušana. Mājlopu mēslu izkliedēšana. Nosacījumi ganīšanas sākšanai pavasarī un beigšanai rudenī. Riski ganībās. 1.0 h
Seminārs par ganību ierīkošanu un izmantošanu dažādām dzīvnieku sugām. Vērtējams ar atzīmi.
10. Pļavu racionālas izmantošanas teorētiskie pamati. Zāles pļaušana. Optimālie termiņi, biežums un pļaušanas augstums. 0.5 h
11. Siena nozīme, sagatavošanas tehnoloģijas un uzglabāšana, kvalitāti ietekmējošie faktori. 0.5 h
12. Skābsiena un skābbarības nozīme, sagatavošanas tehnoloģijas, uzglabāšana un kvalitāti ietekmējošie faktori. Ķīmisko konservantu un bioloģisko fermentu veidi un lietošana zāles lopbarībai. 1 h
13. Labības. Vasarāju labību (vasaras mieži, vasaras kvieši, auzas) un ziemāju labību (ziemas kvieši, ziemas rudzi, tritikāle, ziemas mieži) audzēšanas tehnoloģijas un izmantošana lopbarībai. 0.5 h
14. Kukurūzas audzēšanas tehnoloģijas un noderība lopbarībai. 0.5 h
15. Sakņaugu (kartupeļi, cukurbietes, lopbarības bietes un burkāni) raksturojums un izmantošanas iespējas lopbarībai. 0.5 h

Seminārs par viengadīgo laukaugu produkcijas izmantošanu lopbarībai dažādām dzīvnieku sugām. Vērtējams ar atzīmi.
2. kontroldarbs par zālaugu un laukaugu izmantošanu lopbarībai, tās kvalitātes atbilstību un piemērotību izēdināšanai dažādu sugu dzīvniekiem (8.–17. punkts). Vērtējams ar atzīmi. 0.5 h

Praktisko darbu un semināru tematika:
1. Stiebrzāļu dzimtas zālaugu morfoloģiskais raksturojums. 2 h
2. Stiebrzāļu dzimtas zālaugu saimnieciski-ekoloģiskais raksturojums. 1 h
3. Tauriņziežu dzimtas zālaugu morfoloģiskais raksturojums. 2 h
4. Tauriņziežu dzimtas zālaugu saimnieciski-ekoloģiskais raksturojums. 1 h

5. Seminārs ar studentu prezentācijām un diskusiju par ganību un viengadīgo laukaugu izmantošanu dažādu sugu lauksaimniecības dzīvniekiem. 4 h

Prasības kredītpunktu iegūšanai

Kredītpunktu iegūšanai jāsaņem vērtējums “Ieskaitīts”.

Ieskaiti veido sekmīgi ("ieskaitīts") nokārtoti uzdevumi:
1. divi kontroldarbi par studiju kursā apgūto teorētisko vielu;
2. praktisko uzdevumu izpilde par studiju kursā apgūtajām tēmām;

3. prezentācija studentu grupā.

Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums

Prezentācija par lauksaimniecības dzīvnieku ganīšanu un dažādu lopbarības veidu izēdināšanu par mācībspēka dotajām vai studenta brīvi izvēlētām tēmām.
Literatūras studijas, praktisko darbu rezultātu apstrāde un noformēšana.
Grupu darbs praktisko nodarbību laikā.

Sagatavošanās kontroldarbiem.

Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji

Ieskaites saņemšanai par studiju kursā apgūto programmu ir jābūt:
1. sekmīgi (“vismaz uz 4 ballēm”) uzrakstītiem 2 (diviem) kontroldarbiem;
2. sekmīgi (“vismaz uz 4 ballēm”) sagatavota un aizstāvēta prezentācija;

3. sekmīgi (“vismaz uz 4 ballēm”) izpildītiem praktiskajiem darbiem saskaņā ar norādījumiem.

Obligātā literatūra

1. Adamovičs A. (2017) Zālāju ierīkošana un izmantošana. Mācību grāmata; otrs, papildinātais izdevums. Jelgava, 140 lpp.
2. Tērauds V. (1972) Pļavas un ganības. Rīga: Zvaigzne. 311 lpp.
3. Augkopība // Rokasgrāmata / A. Ružas redakcijā. Jelgava, 2001. – 324 lpp.
4. Champan G. P. (1996) The biology of grasses. Oxon: CAB International. XIV, 273 p.
5. Cool -season forage grasses (1996) Ed. by L.E. Moser et al.; American Society of Agronomy, Crop Science Society of America, Soil Society of America. Madison, Wiskonsin: USA. 841 p.

Papildliteratūra

1. Ceļvedis daudzgadīgo zālaugu sēklaudzēšanā (2008) grām. Sastādītāja B.Jansone. Grām. Redkolēģija: B.Jansone, S.Rancāne, V.Dzenis, A.Jansons. Skīveri, 265 lpp.
2. Freimanis P., Holms I., Lauva J. (1982) Lopbarības ražošana tīrumos. Rīga: Zvaigzne. 310 lpp.
3. Krūklande M., Priekulis J. (1981) Zālaugu konservēšana hermetizētās glabātavās. Rīga: Avots. 164 lpp.
4. Osītis U. (1998). Barības līdzekļu novērtēšana atgremotāju ēdināšanā. LLKC, 102 lpp.
5. Ramane I., Liberts V. (1987) Lopbarības ķīmiskā konservēšana. Rīga: Zinātne. 58 lpp.
6. David J. Gibson (2009) Grasses and Grassland Ecology. Oxford University Press, USA. 320 p.
7. Grassland Productivity and Ecosystem Services (2011) Ed. by Gilles Lemaire, John Hodgson, Abad Chabbi. CABI. 296 p.
8. Frame J. and Laidlaw A.S. (2014) Improved Grassland management. The Growood Press Ltd, United Kingdom. 352 p.

Periodika un citi informācijas avoti

Zinātniskie žurnāli un rakstu krājumi, kas pieejami LBTU FB abonētajās datu bāzēs, t.sk.:
 Rural Sustainability Research (LBTU Raksti);
 Agronomijas Vēstis;
 Agronomy Research;
 Žemdirbyste-Agriculture;
 Acta Agriculturae Scandinavica, Sec. B Soil and Plant Science;
 LPTF konferenču un semināru Rakstu krājumi utt.
 Populārzinātniskie žurnāli – Saimnieks, AgroTops utt. – atbilstoši tematikai.

Grassland Science in Europe. (The proceedings appear as successive volumes in the EGF series). Pieejams: https://www.europeangrassland.org/en/infos/printed-matter/proceedings.html#

Piezīmes

Obligāts studiju kurss 2. līmeņa profesionālās augstākas izglītības studiju programmas Veterinārmedicīna studentiem pilna laika studijās 2. semestrī.