Kursa kods ĶīmiB008
Kredītpunkti 7
Zinātnes nozareĶīmija
Zinātnes apakšnozareOrganiskā ķīmija
Kopējais stundu skaits kursā180
Lekciju stundu skaits58
Semināru un praktisko darbu stundu skaits0
Laboratorijas darbu stundu skaits18
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits113
Kursa apstiprinājuma datums30.01.2024
Atbildīgā struktūrvienībaPārtikas institūts
Dr.chem.
Ķīmi2016, Neorganiskā un analītiskā ķīmija I
Ķīmi2012 [GKIM2012] Organiskā ķīmija
Studiju kursa „Organiskās ķīmija” mērķis ir iegūt zināšanas par pārtikā izplatīto organisko savienojumu – spirtu, fenolu, aldehīdu, ketonu, amīnu, karbonskābju un polifunkcionālo savienojumu uzbūvi, īpašībām un izplatību dabas un pārtikas produktos; pārtikas produktu pamatkomponenti - proteīni, ogļhidrāti un lipīdi ir komplicētas dabas vielas. Tās var būt gan vielas ar vairākām funkcionālajām grupām, gan salikti, gan polimēri savienojumi; apgūstot savienojumu ķīmisko īpašību pierādīšanu.
Pēc kursa studijām studentam būs:
padziļinātas zināšanas par pārtikas produktus veidojošo karbonskābju, hidroksiskābju, aminoskābju, tauku, ogļhidrātu un proteīnu uzbūvi un īpašībām, kā arī organisko savienojumu noteikšanas un attīrīšanas metodēm – lekcijas un kontroldarbi;
prasmes noteikt un attīrīt atsevišķus organiskos savienojumus – laboratorijas darbi;
kompetence – spēja patstāvīgi iegūtās zināšanas un prasmes izmantot dažādu procesu skaidrošanai, saistībā ar organiskām vielām – patstāvīgie un laboratorijas darbi.
1. Lipīdi un taukskābes - (L 4h). Ievads laboratorijas darbos.
2. Tauki un eļļas – (L 4h). Lipīdi – (Lab. darbs 2h). Mājas darbs – risināt 1. kontroldarba uzdevumus.
3. Polārie lipīdi un sterīni – (L 4h). Taukskābes, tauki un eļļas – 1. kontroldarbs
4. Monosaharīdi – (L 4h). Mājas darbs – risināt 2. kontroldarba uzdevumus.
5. Monosaharīdu atvasinājumi – (L 4h). Citi lipīdi – 2. kontroldarbs.
6. Disaharīdi – (L 4h). Monosaharīdi – (Lab. darbs 2h). Mājas darbs – risināt 3. kontroldarba uzdevumus
7. Glikozīdi – (L 4h). Monosaharīdi – 3. kontroldarbs
8. Rezerves polisaharīdi – (L 4h). Disaharīdi – (Lab. darbs 2h). Mājas darbs – risināt 4. kontroldarba uzdevumus
9. Struktūr polisaharīdi – (L 4h). Disaharīdi – 4. kontroldarbs. Mājas darbs – risināt 5. kontroldarba uzdevumus
10. Heterocikliskie savienojumi (pieclocekļu) – (L 4h). Polisaharīdi – (Lab. darbs 2h).. Polisaharīdi - 5. kontroldarbs
11. Pārējie heterocikliskie savienojumi – (L 2h). Kristalizācija – (Lab. darbs 2h)
12. Nukleīnskābes – (L 2h). Mājas darbs – risināt 6. kontroldarba uzdevumus.
13. Aminoskābes - (L 4h). Heterocikli un nukleīnskābes – 6. kontroldarbs
14.Polipeptīdi – (L 4h). Ekstrakcija – (Lab. darbs 4h)
15. Proteīni- (L 4h). Destilācija – (Lab. darbs 4h). Mājas darbs – risināt 7. kontroldarba uzdevumus.
16. Kopsavilkums par lipīdiem, ogļhidrātiem un proteīniem pārtikā - (L 2h). Aminoskābes un proteīni – 7.kontroldarbs.
Eksāmenu var kārtot, ja:
• izstrādāti un aizstāvēti visi laboratorijas darbi (50%)
• sekmīgi (vismaz 4 balles) uzrakstīti visi kontroldarbi (50%).
1. Studējošais patstāvīgi sagatavojas septiņiem kontroldarbiem, risinot uzdevumus.
2. Studējošais patstāvīgi sagatavo astoņus laboratorijas darbu protokolus un pēc darba izstrādes, tos pabeidz, lai to aizstāvētu.
Eksāmenu var kārtot tad, kad sekmīgi (vismaz 4 balles) uzrakstīti septiņi kontroldarbi un aizstāvēti visi laboratorijas darbi. Ja kontroldarbu vidējā atzīme ir 8 balles un augstāk, tad studentam ir iespējams saņemt akumulējošā eksāmena vērtējumu.
1. Baltess V. Pārtikas ķīmija. - Rīga: Latvijas Universitāte, 1998. - 478 lpp.
2. Kreicbergs V. Organiskās un pārtikas ķīmijas pamati. Mācību līdzeklis. – Rīga: Drukātava, 2008. - 228 lpp.
3. Kūka M. Organisko savienojumu nomenklatūra. Mācību līdzeklis. – Rīga: Drukātava, 2007. - 72 lpp.
4. Kūka M. Ogļhidrāti. Mācību līdzeklis organiskajā ķīmijā. – Rīga: Drukātava,
2007. - 58 lpp.
5. Kūka M. Lipīdi. Mācību līdzeklis organiskajā ķīmijā. – Rīga: Drukātava,
2007. - 46 lpp
6. I. Meirovics. Organiskā ķīmija. - R: Zvaigzne 1992. - 526 lpp.
1. Belitz H.-D., W. Grosch, Scheiberle P. Lehrbuch der Lebenmittelchemie, 6. Aufgabe. Berlin etc: Springer – Verlag, 2008. - 1118 S.
2. Bülle J., Hüttermann A. Das Basiswissen der organischen Chemie. Stuttgart, New York: Georg Thieme, 2000. - 466 p.
3. Clayden J., Greeves N., Warren S., WothersP. Organic Chemistry. New York: OXFORD, 2007. - 1512 p.
4. König B., Butenschön H. Organische Chemie: Kurz und Bündig für die Bachelor – Prüfung. Weinheim: WILEY-VCH, 2007. - 445 S.
5. McMurry J. Organic Chemistry, 7th Editition. – Belmont: Thomson Learning, Inc., 2008 - 1191 p.
6. Sorrell T.N. Organic Chemistry, 2nd Edition. Califfornia: University Science Books, 2006. - 988 p.
7. Valters R. Organiskā ķīmija (pamatkurss), - Rīga , RTU izdevniecība, 2007. - 187 lpp.
8. Vollhardt K.P.C., Shore N.E. Organic Chemistry: Structure and Funktion, 5th Editition. – New York: W.H. Freeman and Company, 2006. - 1254 p
9. Под ред. Ивина Б.А. и Пиотровского Л.Б. Opганическая химия: в вопросах и ответах. Caнкт-Петербург: Наука, 2002. - 510 c.
1. Food Science and Technology International.[tiešsaiste]. eISSN: 1532-1738. ISSN: 1082-0132. [skatīts 07.12..2011.] Pieejams Sage datubāzē: http:// http://fst.sagepub.com/
2. Food Quality and Preference. [tiešsaiste]. Published by Elsevier Science. ISSN: 0950-3293. [skatīts 24.05.2011.] Pieejams Science Direct datubāzē: http://www.sciencedirect.com/science/journal/09503293
Obligāts kurss pirmā cikla profesionālās studiju programmas “Pārtikas produktu tehnoloģija” nepilna laika studentiem.