Kursa kods ĶīmiB005
Kredītpunkti 2
Zinātnes nozareĶīmija
Zinātnes apakšnozareFizikālā ķīmija
Kopējais stundu skaits kursā60
Lekciju stundu skaits6
Semināru un praktisko darbu stundu skaits5
Laboratorijas darbu stundu skaits11
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits32
Kursa apstiprinājuma datums28.11.2023
Atbildīgā struktūrvienībaPārtikas institūts
Dr. sc. ing.
Ķīmi2004, Fizikālā un koloidālā ķīmija I
Ķīmi3002 [GKIM3002] Fizikālā un koloidālā ķīmija II
Studenti iepazīstas ar “Koloidālās ķīmijas” teorētiskajiem pamatiem, fizikāli – ķīmiskajām analīžu metodēm un to izmantošanas iespējām produktu kvalitātes novērtēšanā un izstrādē.. Apgūst iegūto datu izmantošanu dažādos aprēķinos un iegūto rezultātu analīzi.
Studenti spēj parādīt teorētiskas zināšanas par koloidālo un lielmolekulāru šķīdumu īpašībām un prasmes praktisko aprēķinu izpildē. Spēj analizēt informāciju un risināt zinātniskas problēmas, izmantojot doto informāciju – lekcijas un kontroldarbs.
Studenti spēj patstāvīgi veikt praktiskos darbus un izdarīt secinājumus, izmantojot apgūtās koloidālās un fizikālās ķīmijas zināšanas - patstāvīgie darbi un laboratorijas darbu aizstāvēšana.
Kompetence apgūto teorētisko zināšanu un prasmju izmantošanā, lai plānotu dažādu fizikāli – ķīmisko analīžu metožu izmantošanu pārtikas kvalitātes izvērtēšanā, izstrādē, analīzē un secinājumu veikšanā – patstāvīgie darbi un laboratorijas darbu aizstāvēšana.
1. Ievads koloidālajā ķīmijā. Virsmas parādības. Virsmas spraigums. (Lekcija – 1h). Adsorbcija uz robežvirsmas šķidrums - cieta viela. (Laboratorijas darbs – 2h).
2. Adsorbcijas veidi. Hromatogrāfija. (Lekcija – 1h). Adsorbcija uz robežvirsmas šķidrums - gāze (Laboratorijas darbs – 2h)
3. Koloidālo sistēmu iegūšana un attīrīšana un stabilitāte. (Lekcija – 1h). Koloidālo šķīdumu iegūšana un to īpašības (Laboratorijas darbs – 2h)
4. Koloidālo sistēmu molekulāri - kinētiskās un optiskās īpašības. Koagulācijas slieksnis (Lekcija – 1h). Putas (Laboratorijas darbs – 1h). Uzbriešana (Laboratorijas darbs – 1h). Sarecēšana (Laboratorijas darbs – 2h). Emulsijas (Laboratorijas darbs – 1h)
5. Koloidālo sistēmu elektrokinētiskās īpašības. Micellas uzbūve. (Lekcija – 1h). Šķīdumu viskozitāte (Laboratorijas darbs – 2h) Izoelektriskā punkta noteikšana (Laboratorijas darbs – 2h).
6. Jēdziens par dispersās sistēmām (Lekcija – 1h).
7. Kontroldarbs par koloidālo un LMV šķīdumu īpašībām. (Laboratorijas darbi – 1h).
Gala vērtējumu var iegūt izpildot sekojošus kritērijus:
• Sekmīgi (vismaz 4 balles) uzrakstītam kontroldarbam.
• Nostrādāti un sekmīgi aizstāvēti (vismaz 4 balles) visi laboratorijas darbi.
Patstāvīga sagatavošanās kontroldarbiem. Laboratorijas darbu protokolu noformēšana un gatavošanās laboratorijas darbu aizstāvēšanai.
Iegūto rezultātu matemātiskā apstrāde. Secinājumu veikšana, izmantojot iegūtos laboratorijas darbu rezultātus.
Studiju kursa eksāmena vērtējums sastāv no Fizikālās un koloidālās ķīmijas I un II uzrakstīto kontroldarbu vērtējumiem un Fizikālās un koloidālās ķīmijas I un II aizstāvēto laboratorijas darbu vērtējumiem.
Studentam jāiegūst sekmīgs vērtējums (vismaz 4 balles) par katru uzrakstīto kontroldarbu un aizstāvēto laboratorijas darbu.
Katra no iepriekšminētajām kursa aktivitātēm veido noteiktu procentu daļu no kopējās atzīmes:
• kontroldarbi 30%;
• •aizstāvētie laboratorijas darbi 50%;
• •laboratorijas darbu protokoli 20%.
Pēc studiju kursa pabeigšanas jākārto eksāmens, ja vidējā atzīme par visiem kontroldarbiem un atbildētajiem laboratorijas darbiem ir zemāka par 7. Iegūtais kopējais vērtējums par Fizikālās un Koloidālās ķīmijas I un II daļām sastāda kopējo kursa vērtējumu.
1.Kolasinski, Kurt W. Physical Chemistry: how chemistry works. Chichester, West Sussex: Wiley, 2017, 726 p.
2.Engel T., Reid P. Physical Chemistry. San Francisco etc.: Pearson Education, Inc., 2014. 1040 p.
3.Kūka P. Koloidālā ķīmija. Metodiskie norādījumi un laboratorijas darbu apraksti. Jelgava: LLU, 2008. 89 lpp.
4.Atkins P. W. Physikalische Chemie. Weinheim etc.: VCH, 1996. 1106 p.
5.Alksnis U., Kļaviņš Z., Kūka P., Ruplis A. Fizikālā un koloidālā ķīmija. Rīga: Zvaigzne, 1990. 424 lpp.
1. Petrucci R., Herring G., Madura J., Bissonnete C. General Chemistry. Principes and modern Applications. Toronto: Pearson, 2016. 1325 p.
2. Zumdahl S. Chemistry. Belmont: Brooks Cole, 2014. 1085.
3. Food Emulsions. Edited by Friberg S., Larsson K., Sjoblom J. New York: Marcel Dekker, 2004. 640 p. Tiešsaistes piekļuve CRCPress. Pieejams: https://www.taylorfrancis.com/books/9780203913222 4. Engel T., Reid P. Physical Chemistry. Boston: Pearson, 2013. 1103 p.
1. Food Quality and Preference. Published by Elsevier Science. ISSN: 0950-3293. Pilni teksti Science Direct datubāzē.
2. Food Science and Technology International. Published by Sage Publications. ISSN (printed): 1082-0132. ISSN (electronic): 1532-1738.
3. Zinātnisko rakstu meklētājs "Google Scholar Beta" http://scholar.google.lv
Obligāts kurss otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas „Pārtikas produktu tehnoloģija” studentiem.