Kursa kods Citi3066

Kredītpunkti 6

Pārtikas produktu ražošana

Zinātnes nozareCiti

Kopējais stundu skaits kursā162

Lekciju stundu skaits25

Laboratorijas darbu stundu skaits39

Studenta patstāvīgā darba stundu skaits98

Kursa apstiprinājuma datums20.06.2023

Atbildīgā struktūrvienībaPārtikas institūts

Kursa izstrādātāji

author prof.

Evita Straumīte

Dr. sc. ing.

author asoc. prof.

Jeļena Zagorska

Dr. sc. ing.

author doc.

Liene Ozola

Ph.D.

author doc.

Ilze Grāmatiņa

Dr. sc. ing.

author prof. (tenūra)

Zanda Krūma

Dr. sc. ing.

author

Daiga Kunkulberga

Dr. sc. ing.

Priekšzināšanas

Ķīmi3021, Pārtikas bioķīmija

Medi2004, Uztura zinības

PārZ3100, Higiēnas pārvaldība viesmīlības uzņēmumos

Kursa anotācija

Studiju kursa mērķis ir padziļināt zināšanas par pārtikas produktu ražošanu, ietverot izejvielu, tehnoloģiju raksturojumu un kvalitāti ietekmējošos faktorus. Iegūst zināšanas par graudu, gaļas, piena un dārzeņu pārstrādes produktu ražošanu, alkoholisko un bezalkoholisko dzērienu ražošanas tehnoloģijām. Laboratorijas darbos studenti iegūst praktiskas iemaņas pārtikas produktu gatavošanā un kvalitātes rādītāju izvērtēšanā.

Kursa rezultāti un to vērtēšana

Studiju kursa beigās studenti iegūs:
Teorētiskas un praktiskas zināšanas par pārtikas produktu ražošanas tehnoloģijām un kvalitātes rādītājiem – lekcijas, laboratorijas darbi, 1. un 2. kontroldarbs.
pārzina sensorās novērtēšanas fizioloģijas pamatus un pārtikas sensorās novērtēšanas metodes – 3. kontroldarbs un laboratorijas darbi.
Prasmes analizēt un izskaidrot galvenos pārtikas produktu tehnoloģiskos posmus un izvērtēt kvalitātes rādītājus atbilstoši viesmīlības jomai – laboratorijas darbi.
Saprot sensorās novērtēšanas testu nozīmi pārtikas produktu kvalitātes vērtēšanā un prot parādīt zinātnisku pieeju un analītiski aprakstīt informāciju, problēmas iespējamos risinājumus – laboratorijas darbi.
Spēj patstāvīgi iegūt, atlasīt un izvērtēt informāciju par pārtikas produktu sastāvu, kvalitātes rādītājiem, lai varētu veikt atlasi viesmīlības uzņēmumā – patstāvīgais darbs.

Kursa saturs(kalendārs)

Pilna laika klātienes studijās:
Ievadlekcija par pārtikas ražošanu Latvijā. Lekcija – 1h
Ieskats pārtikas likumdošanā – kvalitātes rādītāju regulējums, pārtikas produktu marķējums Lekcija – 1h
Vispārīga informācija par sensoro novērtēšanu. Sensorās fizioloģijas pamati. Lekcijas – 3h. Smaržu atpazīšanas, pamatgaršu, krāsu un struktūras testi, jutīguma sliekšņa noteikšana pamatgaršām. Laboratorijas darbi – 4h.
Sensorajā novērtēšanā izmantotās metodes. Lekcijas – 2h. Diskriminējošo, Raksturojošo un Emocionālo metožu izmantošana dažādiem produktiem. Laboratorijas darbi – 6h.
Sensorās novērtēšanas organizēšana. Sensorais mārketings viesmīlībā. Lekcija – 1h.
Dzērienu ražošanas tehnoloģijas. Bezalkoholisko dzērienu veidi, tehnoloģiskais process, novērtēšana. Lekcija – 1h, laboratorijas darbs – 2h
Alus veidi, tehnoloģiskais process, novērtēšana, saistība ar ēdienu. Lekcija – 2h, laboratorijas darbs – 2h.
Vīna veidi, tehnoloģiskais process, novērtēšana, saistība ar ēdienu. Lekcija – 1h, laboratorijas darbs – 3h.
Stiprie alkoholiskie dzērieni, tehnoloģija, novērtēšana, saistība ar ēdienu. Lekcija – 1h, laboratorijas darbs – 2h.
Piens un piena produkti. Lekcijas – 4h, laboratorijas darbs Piena separēšana, krējuma un vājpiena pasterizācija. Jāņu siera gatavošana – 4 h.
Graudi un maize. Lekcijas – 4 h, laboratorijas darbs Dažādu kviešu maizes veidu cepšana, kvalitātes izvērtējums – 4 h.
Augļi un dārzeņi. Lekcijas – 4 h, laboratorijas darbs Augļu un dārzeņu produktu kvalitātes izvērtējums – 4 h.
Gaļa un gaļas produkti. Lekcijas – 4 h, laboratorijas darbs Gaļas svaiguma izvērtējums, desu gatavošana un kvalitātes izvērtējums – 4 h.
Patstāvīgais darbs – Pārtikas produkti un to ražošana

Nepilna laika neklātienes studijās:
Ievadlekcija par pārtikas ražošanu Latvijā. Ieskats pārtikas likumdošanā – kvalitātes rādītāju regulējums, pārtikas produktu marķējums. Lekcija – 1h
Kvalitātes kontroles sastāvdaļa – pārtikas sensorā novērtēšana. Sensorās fizioloģijas pamati. Sensorās novērtēšanas metodes. Sensorās novērtēšanas organizēšana. Lekcija – 3h, laboratorijas darbi – 5h.
Dzērienu ražošanas tehnoloģijas. Bezalkoholisko dzērienu veidi, tehnoloģiskais process, novērtēšana. Lekcija – 1h, laboratorijas darbs – 1h
Alus veidi, tehnoloģiskais process, novērtēšana, saistība ar ēdienu. Lekcija – 1h, laboratorijas darbs – 1h.
Vīna veidi, stiprie alkoholiskie dzērieni, tehnoloģiskais process, novērtēšana, saistība ar ēdienu. Lekcija – 1h, laboratorijas darbs – 2h.
Piens un piena produkti. Lekcijas – 2h, laboratorijas darbs Piena separēšana, krējuma un vājpiena pasterizācija. Jāņu siera gatavošana – 2h.
Graudi un maize. Lekcijas – 2h, laboratorijas darbs Dažādu kviešu maizes veidu cepšana, kvalitātes izvērtējums – 2h.
Augļi un dārzeņi. Lekcijas – 2h, laboratorijas darbs Augļu un dārzeņu produktu kvalitātes izvērtējums – 2h.
Gaļa un gaļas produkti. Lekcijas – 2h, laboratorijas darbs Gaļas svaiguma izvērtējums, desu gatavošana un kvalitātes izvērtējums – 2h.
Patstāvīgais darbs – Pārtikas produkti un to ražošana

Nepilna laika neklātiene
Tiek īstenotas visas tēmas, kas norādītas pilna laika klātienei, bet kontaktstundu skaits ir 1/2 no norādīto stundu skaita

Prasības kredītpunktu iegūšanai

Studiju kursa eksāmena vērtējums ir atkarīgs no eksāmena uzdevuma vērtējuma un studiju kursa kontroldarbu, praktisko, laboratorijas un mājas darbu akumulatīvā vērtējuma ar atzīmi.
Students sekmīgu atzīmi par kontroldarba un eksāmena testu var iegūt, ja vismaz 50% testa jautājumu atbildēti pareizi.
Visiem 3. kontroldarbiem jābūt ieskaitītiem (vērtējums vismaz 4 balles).
Jābūt nostrādātiem un aizstāvētiem visiem laboratorijas darbiem.
Izstrādāts un aizstāvēts viens patstāvīgais darbs

Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums

Patstāvīgā darba mērķis - izvēlēties viesmīlības uzņēmumam atbilstošus pārtikas produktus. Studiju kursa sākumā tiek izvēlēts viesmīlības pasākums (kāzu, dzimšanas dienas bankets, pusdienas, brokastis viesnīcā u.c.), un studiju kursa dalībniekiem jāizvēlas atbilstoši trīs komerciāli produkti (grupas ietvaros jāizvēlas produkti no dažādām kategorijām – piens, augļi, dārzeņi, maize, dzērieni utml.). Jāizvērtē attiecīgās produktu grupas sortiments, piedāvājums, cenu amplitūda, sastāvdaļas, atbilstība produkta definīcijai. Darbs jāiesniedz prezentācijas veidā un jāaizstāv. Prezentācijā jābūt ietvertai: produktu uzturvērtībai, sastāvdaļām, cenai, derīguma termiņam iepakojumam un jāveic sensorā vērtēšana. Darbu izstrādā grupā 2-3 cilvēki

Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji

Apmeklēti, izstrādāti un aizstāvēti visi laboratorijas darbi.
Sekmīgi uzrakstīti teorētiskie kontroldarbi.
Iesniegts un sekmīgi aizstāvēts patstāvīgais darbs.

Obligātā literatūra

Latvijas likumdošana - http://www.likumi.lv
Eiropas Savienības likumdošana - http://eur-lex.europa.eu/homepage.html
Ciproviča I., Kunkulberga D., Grāmatiņa I., Kampuse S., Kārkliņa D. Pārtikas produktu ražošanas tehnoloģijas: digitālais mācību līdzeklis. Valsts izglītības satura centrs. , 2021. pPieejams: www.visc.gov.lv.
Galoburda R., Muižniece-Brasava S., Ķince T. Pārtikas rūpniecības tehnoloģiskās iekārtas: digitālais mācību līdzeklis. Valsts izglītības satura centrs. , 2021. pPieejams: www.visc.gov.lv.
Strautniece E. (2004) Pārtikas produktu sensorā novērtēšana. Jelgava, LLU PTF, 2004. 89 lpp.
Sensory analysis for food and beverage quality control: A practical guide. eEdited by David Kilcast. Cambridge: Woodhead Publishing ;Boca Raton: CRC Press, 2010. 373 p. Tiešsaistes resurss pieejams tiešsaistē LBTU datortīklā un ārpus LBTU ar LBTU IS lietotājkontu: https://ebookcentral.proquest.com/lib/lulst-ebooks/detail.action?docID=1584737 )
Feiner G. Meat products handbook. England: Woodhead publishing limited, 2006. 648 p

Papildliteratūra

Papildliteratūra Meilgard M.,Civille G.V.,Carr B.T. Sensory Evaluation Techniques. Boca Raton, Florida, CRC Press, Inc., 2007. 464 p.
Meilgard M. Sensory evaluation techniques. 3rd ed. Boca Raton, Fla.: CRC Press, 1987. 176 p. Tiešsaistes resurss pieejams tiešsaistē LBTU datortīklā un ārpus LBTU ar LBTU IS lietotājkontu: https://doi.org/10.1201/9780429291852
Innovative Technologies in Beverage Processing. Ed. I. Aguiló-Aguayo, L. Plaza. Hoboken, New Jersey: Wiley-Blackwell, 2017. 314 p.
Boulton C. Encyclopaedia of brewing. Hoboken: Wiley-Blackwell, 2013. 707 p.
Handbook of Brewing. Edited: G. G. Stewart, I. Russell, A. Anstruther. 3rd Edition. Location Boca Raton: CRC Press, 2017. 797 p.
Tiešsaistes resurss pieejams tiešsaistē LBTU datortīklā un ārpus LBTU ar LBTU IS lietotājkontu: https://doi.org/10.1201/9781351228336
Toldra F. Handbook of meat processing. USA: Publishing by Wiley-Blackwell. 2010. 566 p.

Periodika un citi informācijas avoti

Labelling and nutrition https://food.ec.europa.eu/safety/labelling-and-nutrition_en
https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/labelling_legislation/alcohol_en
Wine in EU https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/plants-and-plant-products/plant-products/wine_en
Spirit drinks https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/plants-and-plant-products/plant-products/spirits_en

Piezīmes

Obligāts kurss profesionālās augstākās izglītības bakalaura studiju programmā “Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbība”