Kursa kods VeteP007
Kredītpunkti 6
Zinātnes nozareVeterinārmedicīna zinātne
Zinātnes apakšnozarePārtikas higiēna
Kopējais stundu skaits kursā162
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits162
Kursa apstiprinājuma datums17.12.2014
Atbildīgā struktūrvienībaPārtikas un vides higiēnas institūts
Dr. med. vet.
Praksē studenti iepazīstas ar Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārvalžu darbību, pārtikas inspektoru un veterināro ekspertu funkcijām, pienākumiem un atbildību nekaitīgas pārtikas aprites nodrošināšanā. Prakses laikā studenti veic veterināro ekspertīzi kautuvēs, kā arī piedalās pārtikas apritē iesaistīto uzņēmumu inspekcijās PVD ekspertu un inspektoru uzraudzībā.
• Zināšanas - izpratne par pārtikas higiēnas pamatjautājumiem un par dzīvnieku izcelsmes pārtikas aprites uzraudzības oficiālo kontroli, kā arī uzraudzības organizāciju pārtikas apritē iesaistītajos uzņēmumos;
• prasmes - veikt pārtikas aprites iesaistīto uzņēmumu inspekciju, kā arī dzīvnieku kautproduktu veterināro ekspertīzi, aizpildīt specifisko dokumentāciju, noņemt paraugus laboratoriskajai izmeklēšanai, un izvērtēt iegūtos rezultātus;
• kompetence - pieņemt lēmumu par higiēnas noteikumu neievērošanu vai ievērošanu pārtikas uzņēmumos, pieņemt lēmumu par kautproduktu un pārtikas derīgumu cilvēka patēriņam, izvērtēt produkta laboratoriskās testēšanas laikā iegūtos rezultātus, kā arī argumentēti pamatot konkrētā gadījumā piemērotā lēmuma nepieciešamību speciālistiem un nespeciālistiem.
1 Iepazīšanās ar prakses vietu. PVD uzraudzībā esošo pārtikas ražošanas un pārstrādes uzņēmumu inspekcijas.
2 PVD uzraudzībā esošo pārtikas ražošanas un pārstrādes uzņēmumu inspekcijas.
3 Veterinārās ekspertīzes veikšana kautuvēs.
4 Veterinārās ekspertīzes veikšana kautuvēs. Prakses dokumentu sagatavošana.
Prakses laikā studenti veiktos darbus reģistrē prakses dienasgrāmatā un uzraksta prakses pārskatu. Prakses dokumentāciju un prakses kvalitāti novērtē Pārtikas un vides higiēnas institūta prakses vadītājs pēc studentu prakses dienasgrāmatas un pārskata iesniegšanas. Praksi ieskaita, ja students to ir aizstāvējis. Ieskaite ar atzīmi.
1. Forsythe S.J., Hayes P.R. Food hygiene, microbiology nad HACCP. 3d ed. Aspen Publications, 2000. 449 p. 1998.g. Pieejams: http://www.free-ebooks.com/author/P.R.-Hayes,-S.J.-Forsythe
2. Lelieveld H.L.M., Mostert M.A. Handbook of hygiene control in the food industry. CRC Press, 2005. 744 p. Pieejams: http://firatozel.files.wordpress.com/2011/08/handbook_of_hygiene_control_in_the_food_industry.pdf
3. Gracey J., Collins D.S., Huey R. Meat hygiene. WB Saunders, 1999. 549 p. Pieejams: http://www.gobookee.net/meat-hygiene-gracy/
1. Grandin T. Livestock Handling and Transport. Oxon: CAB Publishing, 2000. 449 p.
Prakse iekļauta VMF otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas Veterinārmedicīna obligātajā daļā.