Kursa kods Vete4127

Kredītpunkti 1.50

Valsts eksāmens I

Zinātnes nozareVeterinārmedicīna zinātne

Kopējais stundu skaits kursā40

Studenta patstāvīgā darba stundu skaits40

Kursa apstiprinājuma datums20.04.2022

Atbildīgā struktūrvienībaPārtikas un vides higiēnas institūts

Kursa izstrādātāji

author prof.

Kaspars Kovaļenko

Dr. med. vet.

author pasn.

Lelde Tītmane

Otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības(līm.)

Priekšzināšanas

Vete4125, Diplomdarbs III

Kursa anotācija

Studentam jāsagatavo informācija par valsts eksāmenā ietvertajām tēmām, kas formulētas konkrētos valsts eksāmena jautājumos. Eksāmena laikā tiek pārbaudīts studentu teorētiskās sagatavotības līmenis un spēja savas zināšanas izmantot, domājot par dzīvnieku kā vienotu organismu.

Kursa rezultāti un to vērtēšana

Zina par sievišķās un vīrišķās kārtas dzīvnieku dzimumorgānu neirohumorālo regulāciju, apaugļošanos, grūsnības, dzemdību un pēcdzemdību perioda norisēm, dzīvnieku mītnes mikroklimata fizikālajām un bioloģiskajām īpašībām, klimata un tehnoloģiju ietekmi, ūdens un lopbarības kvalitāti, pārtikas infekcijām, toksikozēm, higiēnas un inspekcijas nosacījumiem, infekcijas un invāziju slimību izpratni un to ierobežošanas, apkarošanas normatīvo bāzi. Prot plānot un veikt savu profesionālo darbu saskaņā ar Eiropas Savienības institūciju, Zemkopības ministrijas, Pārtikas un veterinārā dienesta un veselības organizāciju izstrādātajiem un ieviestiem cilvēku, dzīvnieku aizsardzības normatīvajiem dokumentiem, infekcijas un invāzijas slimību apkarošanas kārtību. Spēj novērtēt un rast risinājumu dažādu infekcijas slimību, invāzijas slimību, toksikožu ārstēšanā, profilaktisko pasākumu veikšanā, veselīgas pārtikas ražošanā, novērtēt un atrisināt dzīvnieku veselības un labturības un dzīvnieku neauglības problēmas. Vērtēšanas metode – daudzizvēļu tests un gadījumu analīze.

Kursa saturs(kalendārs)

Valsts eksāmena jomas/studiju kursi:
• Parazitoloģija
• Infekcijas slimības, imunoloģija un mikrobioloģija
• Pārtikas uzraudzība (higiēna un inspekcija, infekcijas, toksikoloģija, aprite)
• Dzīvnieku labturība, vides higiēna
• Veterinārā darba organizācija
• Lauksaimniecības dzīvnieku reprodukcija
• Sīkdzīvnieku slimības

Prasības kredītpunktu iegūšanai

Iepriekš jābūt apgūtām un sekmīgi nokārtotām visām studiju programmā paredzētām prasībām; Valsts eksāmens kombinētā veidā: tests ar 100 teorētiskiem jautājumiem un mutiska atbilde par dotā gadījuma vai situācijas analīzi.

Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums

Atkārtot iepriekš apgūto vielu saistībā ar eksāmenā ietvertiem jautājumiem.

Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji

1)Rakstiskā daļa – tests ar 100 jautājumiem, uz kuriem jāsniedz ne mazāk kā 65% pareizu atbilžu un 2) mutiskā daļa – situācijas analīze, kas jāatbild pie Valsts pārbaudījuma komisijas. Abas daļas jānokārto ar sekmīgu vērtējumu. Eksāmena atzīme tiek rēķināta, kā aritmētiskais vidējais no testā un situācijas analīzē iegūtajām atzīmēm, decimāldaļas noapaļojot testa atzīmes virzienā. Valsts eksāmena atzīme ir vērtējums 10 ballu skalā atbilstoši LLU Studiju nolikumam. Valsts eksāmena rezultātus apstiprina Valsts eksāmena komisija.

Obligātā literatūra

1.Keidāns P., Krūklīte A., Keidāne D. Mājdzīvnieku parazitāro slimību diagnostika un profilakse. Jelgava: LLU, 2008. 136 lpp.
2.Trubka R. Mājdzīvnieku infekcijas slimības. 1 daļa. Jelgava: LLU, 2001. 127 lpp.
3.Trubka R. Mājdzīvnieku infekcijas slimības. 2. daļa. Jelgava: LLU, 2001. 214 lpp.
4. Higiēna. A. Audere, A. Avots, A. Bērziņa, Z. Lindberga .Rīga: Zvaigzne, 1991. 355 lpp.
5.Zālītis L. Zoohigiēna. Rīga: Zvaigzne, 1976. 327 lpp.
6.Luning P.A., Marcelis W.J., Jongen W.M.F. Food quality management. Wageningen: Wageningen pers., 2002. 323 p.
7.Deshpande S.S. Handbook of Food Toxicology. California: Idetek Inc, 2002. 920 p. 
8.Forsythe S.J., Hayes P.R. Food Hygiene, microbiology and HACCP. 3d ed. Aspen Publications, 1998. 449 p. Materiālus var atrast par maksu: http://www.free-ebooks.com/author/P.R.-Hayes,-S.J.-Forsythe
9.Lelieveld H.L.M., Mostert M.A. Handbook of hygiene control in the food industry. CRC Press, 2005. 744 p. Pieejams:
https://enpab.it/images/2018/BIBLIOTECA_DIGITALE/AAVV_Handbook_of_Hygiene_Control_in_the_Food_Industry.pdf
10. Foodborne Disease Handbook. Ed.:,.H. Hui, M.D. Pierson, J.R. Gorham. 2nd edition. Vol 1: Bacterial Pathogens. New York; Basel: Marcel Dekker, Inc., 2001.
11. Afanasjevs I. Veterinārā dzemdniecība un ginekoloģija. Rīga: Zvaigzne, 1983. 360 lpp.
12.Brūveris Z., Baumane S., Dūrītis I. Mājdzīvnieku praktiskā anatomija. Rīga: Medicīnas apgāds, 2018, 350. 379. lpp.
13.Senger P. L. Pathways to Pregnancy and Parturition. USA: Current Conceptions, Inc., 2003. 368 pp. LLU Veterinārmedicīnas fakultātes Informācijas centrs .
14.Brūveris Z. Veterinārās histoloģijas pamati. Rīga: Medicīnas apgāds, 2015. 333.-377.; 387.-398.lpp.
15. Moderna piena ražošanas ferma: tehnoloģija, tehnika, apsaimniekošana. J.Priekuļa red., Jelgava: LLU, 2013. 240 lpp. 10. – 19. lpp. 2013.g. -
16. Chenoweth Steven P. Lorton S. P. Animal Andrology: Theories and Applications. United Kingdom: CAB International, 2014. 568 pp.

Papildliteratūra

1.Jones A.L., Dargan P.I. Churchill's Pocketbook of Toxicology. Edinburgh: Churchill Livingstone, 2001.
2.Day M.J., Schultz R.D. Veterinary Immunology: principles and practice. Manson Publishing Ltd, 2011. 256 p. 
3.Gracey J., Collins D.S., Huey R. Meat hygiene. 10th edition. WB Saunders. 1999.
Gracey's meat hygiene. Edited by D. S. Collins, R. J. Huey. 11th edition. Chichester, West Sussex, UK: John Wiley & Sons Inc., 2015. 329 p.
4. Greene C.E. Infectious diseases of the dog and cat. St. Louis, Missouri: Saunders Elsevier, 2006. 1387 p.
5. Jay J.M. Modern Food Microbiology. 6th Edition. New York: Aspen Publication. Maryland. 2000. 679 p. Pieejams: https://muhammadsubchi.files.wordpress.com/2010/04/modern-food-microbiology-7th-ed-springer-2005.pdf
6. Kļaviņš M., Roska A. Toksiskās vielas vidē. Rīga: Latvijas Universitāte, 1998. 159 lpp.
7. Liguts V. Toksikoloģijas rokasgrāmata. Rīga: Nacionālais medicīnas apgāds, 2002. 1070 lpp.
8. Lindberga Z. Higiēna. A. Audere, A. Avots, A. Bērziņa, Z. Lindberga. Rīga: Zvaigzne, 1991. 367 lpp.
9. Timoney J.F., Gillespie J.H., Scott F.WW., Barlough J.E. Hagan and Bruner`s Microbiology and Infectious Diseases of Domestic Animals. 8-th ed. 1988. 951 p.
10. Veterinary Reproduction and Obstetrics. WB G.H.Arthur, D.E.Noakes, H.Pearson, T.J. Parkinson. London: Saunders Company Limited, 1996. 726 p.
11. Noakes D. E. et all. Veterinary Reproduction and Obstetrics. United Kingdom: Saunders Elsevier,2009. 950 pp.
12. The Merck Veterinary Manual (2010) 10th Ed. Merck * Co., Inc. Rahway. N.J., V.S.A. 2010. 1832 p.
The Merck veterinary manual. Editor-in-chief: Susan E. Aiello. Eleventh edition. Kenilworth: Merck Sharp & Dohme, 2016. 3325 p.

Periodika un citi informācijas avoti

1.International Journal of Food Microbiology. Published by Elsevier Science. ISSN 0168-1605. Pieejams ScienceDirect datubāzē LLU tīklā http://sciencedirect.com/journal/international-journal-of-food-microbiology
2.Veterinary Research - A Journal on Animal Infection. EDP Sciences. ISSN: 1297-9716. ISSN 0928-4249. Pieejams: http://www.veterinaryresearch.org/ 3.Food Control. Published by Elsevier Science. ISSN 0956-7135. Pieejams ScienceDirect datubāzē LLU tīklā: https://www.sciencedirect.com/journal/food-control

Piezīmes

Otrā līmeņa profesionālā programma “Veterinārmedicīna”