Kursa kods Valo2043

Kredītpunkti 2.25

Profesionālā vācu valoda II

Zinātnes nozareValodniecība un literatūrzinātne

Zinātnes apakšnozareLietišķā valodniecība

Kopējais stundu skaits kursā60

Semināru un praktisko darbu stundu skaits24

Studenta patstāvīgā darba stundu skaits36

Kursa apstiprinājuma datums25.01.2021

Atbildīgā struktūrvienībaValodu centrs

Kursa izstrādātāji

author doc.

Ina Gode

Dr. paed.

author pasn.

Oksana Mališeva

Mg. philol.

Priekšzināšanas

Valo1035, Profesionālā vācu valoda I

Kursa anotācija

Studiju kurss paredz studējošo profesionālās vācu valodas zināšanu un prasmju pilnveidi, lai būtu iespējams to praktiski pielietot gan ikdienā, gan zinātniskajā un gan profesionālajā dzīvē. Studiju kursā galvenokārt apskatītas tēmas, kas saistītas ar graudu pārstrādes, gaļas un zivju pārstrādes produktiem, kā arī ar pārtikas ražošanas procesa nodrošināšanu.

Kursa rezultāti un to vērtēšana

Zināšanas – studenti pilnveido savas profesionālās vācu valodas zināšanas dažādās ar pārtiku saistītās ražošanas nozarēs.– praktiskie darbi, 1. kolokvijs (mājas darbs) un kontroldarbs.
Prasmes – studenti spēj patstāvīgi formulēt jēdzienus, atlasīt profesionālo informāciju, skaidrot procedūras saistībā ar pārtikas ražošanu un pārstrādi, pielietojot profesionālo terminoloģiju un komunikatīvās prasmes – praktiskie darbi.
Kompetence – studentiem ir pilnveidota vācu speciālā lietojuma valodas kompetence, lai radoši lietotu vācu valodu mutvārdu un rakstveida komunikācijā starptautiskā vidē, studentu mobilitātē un profesionālā darbībā – praktiskie darbi, 2. kolokvijs (mājas darbs) un terminu tests.

Kursa saturs(kalendārs)

1. Studiju kursa prasības. Angļu valodas terminoloģija pārtikas ražošanas nozarē. Terminu vārdnīcas veidošana dažādās pārtikas ražošanas un ar to saistītajās nozarēs. (Praktiskais darbs – 1h)
2. Angļu valodas terminoloģija, kas saistīta ar graudu un to pārstrādes produktiem – maize, alus, spirts. (Praktiskais darbs – 4 h)
3. Angļu valodas terminoloģija, kas saistīta ar gaļas un zivju produktiem. 1. mājas darba prezentācija. Kontroldarbs. (Praktiskais darbs – 5h)
4. Terminoloģija, kas saistīta ar pārtikas atkritumu apsaimniekošanu; izejvielu un gatavās produkcijas uzglabāšanu; darbinieku personīgo higiēnu un higiēnas nodrošināšanu pārtikas ražotnē. Pārtikas drošība un ģenētiski modificēta pārtika. (Praktiskais darbs – 5h).
5. Terminoloģija, kas saistīta ar pārtikas ražošanas iekārtām un papildus aprīkojumu ražošanas nodrošināšanai (saldēšana, atkausēšana, cepšana, kaltēšana u.c.). Ūdens apgāde. (Praktiskais darbs – 3h).
6. Angļu valodas terminoloģija, kas saistīta ar produktu pārdošanu – iepakojums, dizains un reklāma. (Praktiskais darbs – 3h).
7. Pārtikas ražošanā lietoto angļu valodas terminu tests. 2. mājas darba prezentācija par patstāvīgā darba tēmu. (Praktiskais darbs – 3h)

Prasības kredītpunktu iegūšanai

Eksāmena uzdevumu un vērtējumu veido:
-pārtikas ražošanā lietoto vācu valodas terminu tests (50%),
-divu mājas darbu prezentācija (50%).
Students var kārtot eksāmenu, ja ir:
-sekmīgi uzrakstīti divi kontroldarbi;
- sastādīta semestra laikā apgūto pārtikas ražošanā lietoto terminu vārdnīca;
-savlaicīgi iesniegti mājas darbi. Kavēto nodarbību skaits nepārsniedz 20%.

Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums

Izstrādāts patstāvīgais darbs:
1. patstāvīgi izvēlēts teksts profesionālās jomas kontekstā (apjoms – 10 000 rakstu zīmes);
2. sagatavota PPoint prezentācija un sniegta 5 – 10 minūšu gara prezentācija par izvēlēto pārtikas ražošanas nozari;
3. iesniegts glosārijs (terminu vārdnīca) ar 30 profesionālās jomas terminu tulkojumu un 20 terminu skaidrojumu.

Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji

Eksāmena atzīmi aprēķina kā vidējo aritmētisko no eksāmena uzdevumiem un abu semestru mājas darba vērtējumiem.
Students sekmīgu atzīmi eksāmenā var iegūt, ja terminu testā vismaz 70% atbilžu ir pareizas.

Obligātā literatūra

1.Schwekendiek, A., Pils, J. (2015): Zwiebeln@Knoblauch. Die heimlichen Helden der Küche. 1. Aufl. Hädecke Verlag GmbH. 176 Seiten. ISBN:978-3-7750-0678-1
2.(Hrsg.) Heiss, R. (2012): Lebensmitteltechnologie. Biotechnologische, chemische, mechanische und thermische Verfahren der Lebensmittelverarbeitung. 6. Aufl. Verlag Springer. 595 Seiten. ISBN:978-3-642-62447-6
3.Oberdieck, J.G.C. (2011): Deutschlands beste Obst-Sorten. 1. Aufl. Verlag Ghost Press. 476 Seiten. ISBN:97801-4474-3316-3
4.Kurzhals, H.-A. (2007): Kühlen und Gefrieren von Lebensmitteln. Lebensmitteltechnologie in der Praxis, Band 1. Behrs Verlag. 200 Seiten, ISBN-10:3-89947-357-4
5.Toledo T. R. (2004): Verfahrenstechnische Grundlage der Lebensmittelproduktion. Behrs Verlag. 384 Seiten. ISBN-10:3-86022-975-3

Papildliteratūra

1.Kunz, B. (2012): Lexikon der Lebensmitteltechnologie. 1. Aufl. Verlag Springer. 327 Seiten. ISBN:978-3-642-48055-3
2.Lehnert, S. (2010): Vocabular Wortschatz-Bilder: Obst, Gemüse, Lebensmittel. Bildtafeln und Kopievorlagen. 1. Aufl. Verlag Schubi Lernmedien. 84 Seiten. ISBN:978-3-86723-231-9
3.Ternes, W., Tunger, L. (2007): Lexikon der Lebensmittel und der Lebensmittelchemie. 4. Aufl.Verlag Wissenschaftliche. 2134 Seiten, ISBN-10:3-8047-2275-X
4.Schulz, L., Dettmer, H. (2006): Lebensmittel A – Z. 1. Aufl. Verlag Holland + Josenhans CmbH. 240 Seiten, ISBN-10:3-7782-7280-2
5.Blachnik, C., Josst, G., Schenker, D. (2007): Lebensmittelführer. 3. Aufl. Wiley VCH Verlag GmbH. 637 Seiten, ISBN-10:3-527-31797-X

Periodika un citi informācijas avoti

1.Ernährung im Fokus. [tiešsaiste] (skatīts 05.01.2021.) http://onlinestreet.de/547048-ernaehrung-im-fokus
2.Lebensmitteltechnologie. [tiešsaiste] (skatīts 05.01.2021.) http://www.lebensmittel-technologie.ch
3.Lebensmittelpraxis. [tiešsaiste] (skatīts 05.01.2021.) http://lebensmittelpraxis.de

Piezīmes

Obligāts kurss otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas „Pārtikas produktu tehnoloģija” studentiem.