Kursa kods Valo1039

Kredītpunkti 2.25

Profesionālā vācu valoda I

Zinātnes nozareValodniecība un literatūrzinātne

Zinātnes apakšnozareLietišķā valodniecība

Kopējais stundu skaits kursā60

Semināru un praktisko darbu stundu skaits24

Kursa apstiprinājuma datums26.04.2011

Atbildīgā struktūrvienībaValodu centrs

Kursa izstrādātājs

author pasn.

Oksana Mališeva

Mg. philol.

Aizstātie kursi

Valo1035 [GVAL1035] Profesionālā vācu valoda I

ValoP273 [GVALP273] Profesionālā vācu valoda I

Kursa anotācija

Studiju kursa ietvaros paredzēts apgūt būtiskākās zināšanas un prasmes svešvalodā, lai tās kalpotu par līdzekli sekmīgai profesionālai darbībai, profesionālās kvalifikācijas pilnveidei un saziņai ar ārzemju studentiem un speciālistiem. Studiju kurss paredz pilnveidot studentu prasmes dažādos komunikāciju veidos un līmeņos, akcentējot ar pārtikas produktu tehnoloģiju saistītu terminoloģiju.

Kursa rezultāti un to vērtēšana

Zināšanas – nozares terminoloģija: ar pārtikas produktu tehnoloģiju saistīta terminoloģija, sistematizētā un konceptualizētā profesionālā informācija angļu valodā, zināšanas par valodas sistēmu un to lietojumu profesionālajā jomā.
Prasmes –studenti spēj izmantot zināšanas un komunikatīvās prasmes, kas ietver lasīšanas, runas, klausīšanās un rakstīšanas prasmes, profesionālajā jomā, piedaloties diskusijās, veidojot dialogus, uzstājoties ar prezentāciju. Studenti spēj izmantot profesionālo terminoloģiju dažādās komunikatīvās situācijās (telefonsaruna, darba intervija, lietišķā sarakste, elektroniskie dokumenti u.c). Spēj atrast sev nepieciešamo informāciju svešvalodā internetā, strukturēt, klasificēt to, strādāt ar terminu un nozaru vārdnīcām.
Kompetences – studentiem ir pilnveidota profesionālās svešvalodas kompetence, lai radoši lietotu svešvalodu mutvārdu un rakstveida komunikācijā un profesionālajā darbībā, studentu mobilitātē un akadēmiskajā vidē.

Kursa saturs(kalendārs)

1 Pārtikas produktu tehnoloģijas attīstības posmi, ievērojamo pētnieku atklājumi (Nicolas Appert, Louis Pasteur u.c.).
2 Pareizs uzturs. Enerģijas patēriņš cilvēka organismā. Uztura sastāvs, režīms.
3 Uzturvielu iedalījums.Olbaltumvielas, ogļhidrāti, lipīdi, vitamīni, krāsvielas, ūdens, minerālvielas.
4 Kontroldarbs I.
5 Piens, etimoloģija, piena sastāvs (olbaltumvielas, laktoze, vitamīni), piena īpašības, pārstrāde, pasterizēts piens.
6 Siers, etimoloģija, vēsture (izcelsme, siers Antīkā Grieķijā un Romā), siera ražošana, uzturvērtība.
7 Siera iedalījums (saldpiena, skābpiena, kausētie). Siera klasifikācija, sortiments. Siera nozīme cilvēka uzturā.
8 Gaļa, etimoloģija, vēsture (ģenētika, vide). Gaļas sastāvs, fizikālās īpašības, balta un sarkana gaļa, tās uzturvērtība.
9 Gaļas nozīmē cilvēka uzturā. Gaļas patēriņš un ar to saistītas problēmas (veselība, ētika). Veģetārisms.
10 Zivis, zivju klasifikācija, jūras produkti, to uzturvērtība un nozīme cilvēka diētā.
11 Kontroldarbs II.
12 Maize,etimoloģija, vēsture, maizes kultūras un politiskā nozīmība. Maizes sortiments, novērtēšana.
13 Maizes ražošanas izejvielas, rūgšanas, cepšanas process. Maizes kvalitāte.
14 Maizes pasniegšana (servēšana), uzglabāšana. Maize dažādu kultūru kontekstā.
15 Ģenētiski modificēti organismi (metode, attīstība, GM organismu izmantošana lauksaimniecībā un medicīnā .
16 Individuāli sagatavotas prezentācijas.

Prasības kredītpunktu iegūšanai

Sekmīgi uzrakstīti pārbaudes darbi, aktīva piedalīšanās nodarbībās, izstrādāti individuālie darbi (mājas lasīšana 20 000 rakstu zīmes un sagatavota mutvārdu prezentācija par izvēlēto tēmu). Kavēto nodarbību skaits nepārsniedz 20% no kopējā auditoriju nodarbību skaita. Noslēgumā ieskaite.

Obligātā literatūra

1. Müller, G., Holzapfel, W., Weber, H.: Lebensmittel pflanzlicher Herkunft. 2. Aufl. Behrs Verlag, 2007. 600 S.
2. Schlett, S.: Die 100 wichtigsten Lebensmittel. 1. Auflage. Verlag Holland@Josenhans, Zabert Sandmann, 2006. 248 S.
3. Toledo, T. R.: Verfahrenstechnische Grundlage der Lebensmittelproduktion. Behrs Verlag,2004. 384 S.
4. Watzl, B., Leitzmann, C.: Bioaktive Substanzen in Lebensmitteln. 3. Aufl. Hippokrates – Verlag, 2005. 254 S.

Papildliteratūra

1. Blachnik, C., Josst, G., Schenker, D.: Lebensmittelführer. 3. Aufl. Wiley VCH Verlag GmbH, 2007. 637 S.
2. Elmadfa, I., Fritzsche, D.: Unsere Lebensmittel. Tabellen mit Vitaminen und Mineralstoffen, essentiellen Fettsäuren, Kalorien, Eiweißs, Fett und Kohlenhydraten. Ulmer Eugen Verlag, 2005. 208 S.
3. Schulz, L., Dettmer, H.: Lebensmittel A – Z. 1. Aufl. Verlag Holland + Josenhans CmbH, 2006. 240 S.

Periodika un citi informācijas avoti

1. Lebensmittel-Wissenschaft und-Technologie. ISSN 0023-6438 līdz 2002. gadam.
Tagad ir Food Science & Technology : International Journal for Food Chemistry, Biochemistry, Microbiology, Technology, Engineering and Nutrition = Lebensmittel-Wissenschaft & Technologie. -1997- London : Academic Press, ISSN 0023-6438 – raksti angļu valodā
LWT - Food Science and Technology .[Tiešsaiste] [skatīts 24.05.2011.] Pieejams ScienceDirect journals http://www.sciencedirect.com/science/journal/00236438
2. Ernährungs-Umschau (Ernährungsumschau) : Forschung & Praxis. Deutsche Gesellschaft für Ernährung. - Frankfurt, M. : Umschau-Zeitschriftenverl., 2001- Print ISSN: 0174-0008.
3. BVL-Reporte-Berichte zur Lebensmittelsicherheit. PRINT ISSN: 1662-131X. ISSN 1662-1352 (electronic)

Piezīmes

Kurss iekļauts PTF akadēmiskās augstākās izglītības studiju programmas "Pārtikas zinības" obligātajā daļā.