Kursa kods VadZ3053

Kredītpunkti 4.50

Mājražošanas tiesiskais regulējums

Zinātnes nozareVadībzinātne (nav zn)

Kopējais stundu skaits kursā120

Lekciju stundu skaits32

Semināru un praktisko darbu stundu skaits16

Kursa apstiprinājuma datums09.02.2016

Atbildīgā struktūrvienībaUzņēmējdarbības un vadībzinātnes institūts

Kursa izstrādātājs

author prof.

Anita Auziņa

Dr. oec.

Priekšzināšanas

JurZ2026, Tiesību pamati

VadZ3050, Lauksaimnieciskā ražošana

Kursa anotācija

Studenti apgūst teorētiskās zināšanas par lauksaimnieciskās ražošanas nozares tiesisko regulējumu lauksaimniecības uzņēmumā, izprot ES un LR normatīvo aktu saturu un prot pielietot praktiskajā darbībā, kā arī zina mājražošanu kontrolējošās valsts pārvaldes iestādes, to funkcijas, tiesības un pienākumus.

Kursa rezultāti un to vērtēšana

Pēc kursa studijām studentam būs:
• zināšanas – par mājražošanas tiesiskā regulējuma būtību, darbības tiesisko pamatu, veidota izpratne par darbību kontrolējošo institūciju funkcijām, tiesībām un pienākumiem;
• prasmes – pielietot teorētiskās zināšanas, orientēties mājražošanas nozari regulējošajā normatīvajā bāzē, kontrolējošo institūciju darbībā;
• kompetence – iegūtas zināšanas, lai nodrošinātu normatīvajiem aktiem atbilstošu produkcijas ražošanu.

Kursa saturs(kalendārs)

1 Ievads tiesiskajā regulējumā.
2 Vispārīgie tiesiskie akti I.
3 Vispārīgie tiesiskie akti II.
4 Mājražošanas vieta un loma lauksaimniecībā.
5 Mājražošana, amatniecība.
6 Mājražošanas uzņēmuma dibināšana un reģistrācija.
7 Pārtikas aprites uzraudzība, preču un pakalpojumu drošība, higiēnas prasības.
8 Pārtikas produktu iepakošana, derīguma termiņi.
9 Pārtikas produktu marķēšana.
10 Preču zīmju, zīmolu izmantošana uz iepakojuma.
11 Specifiskās pārtikas aprites prasības.
12 Biškopības produkcijas ražošana.
13 Amatniecības tiesiskais regulējums.
14 Produkcijas realizācija, tās organizācija.
15 Mājražotāju darbību kontrolējošās un uzraugošās iestādes I.
16 Mājražotāju darbību kontrolējošās un uzraugošās iestādes II.

Prasības kredītpunktu iegūšanai

Studiju kursa vērtējumu ieskaite ar atzīmi veido akumulējošais vidējais vērtējums no:
- sekmīgi uzrakstītiem diviem kontroldarbiem, kuras raksta pēc attiecīgo tēmu apguves, docētāja noteiktajā laikā;
- sekmīgi izpildītiem praktiskajiem darbiem;
- sekmīgi sagatavota un prezentēta referāta.
Studentam ir tiesības individuāli gala vērtējumu uzlabot, kārtojot ieskaiti atkārtoti par visām studiju kursā iekļautajām tēmām.

Obligātā literatūra

1. Ceļvedis mājražošanā. Galv. red. I. Rūtenberga-Bērziņa. Ozolnieki: Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs, 2014. 78 lpp. Pieejams arī: http://www.laukutikls.lv/system/files_force/.../celvedis_majrazosana.pdf
2. Davidanova V. Mājas gardumi: kā kļūt par mājražotāju: siers, zivis, gaļa, maize, ievārījumi, saldumi. Rīga: Lauku Avīze, 2013. 64 lpp.
3. Skrīvele u.c. Intensīvas augļkopības rokasgrāmata. Dobele, 2000, 205. 233. lpp.
4. Rokasgrāmata. Labas prakses vadlīnijas pārtikas amatniecībā. Rīga: [Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome], 2011 36 lpp. [tiešsaiste]. Pieejams: http://www.llsa.lv/files/gramata%20Labas%20prakses%20rokasgramata.pdf

Papildliteratūra

1. Komerclikums [tiešsaiste]. Pieejams: http://likumi.lv/doc.php?id=5490
2. LR tiesību aktu mājas lapa // www.likumi.lv
3. Pirmie soļi topošajiem uzņēmējiem [tiešsaiste]. Pieejams: https://www.vid.gov.lv/default.aspx?tabid=11&id=7555&hl=1

Periodika un citi informācijas avoti

1. Dienas Bizness: nedēļas laikraksts: Latvijas Biznesa avīze. Rīga: Diena: DagensIndustri, 1992. ISSN 1407-2041
2. Kapitāls: žurnāls lietišķiem cilvēkiem: krāsains biznesa un ekonomikas žurnāls. Rīga: Lietišķās informācijas dienests, 1998. ISSN 1407-2041
3. Latvijas Vēstnesis. Latvijas Republikas oficiālais izdevums [tiešsaiste]. Pieejams: https://www.vestnesis.lv/ [Skatīts 25.12.2015.]

Piezīmes

Nozares profesionālās specializācijas kurss (B2 daļa) profesionālās augstākās izglītības bakalaura studiju programmas „Komercdarbība un uzņēmuma vadība” specializācijas virzienam „Lauku sētas uzņēmējdarbība” pilna un nepilna laika studijās.