Kursa kods VadZ3051
Kredītpunkti 1.50
Zinātnes nozareEkonomika un uzņēmējdarbība
Zinātnes apakšnozareUzņēmējdarbības vadība
Kopējais stundu skaits kursā40
Kursa apstiprinājuma datums20.05.2015
Atbildīgā struktūrvienībaUzņēmējdarbības un vadībzinātnes institūts
Dr. oec.
PārZ3070, Lauksaimniecības produktu pārstrāde
VadZ2037, Saimniekošanas mācība
VadZ3050, Lauksaimnieciskā ražošana
Iegūst praktiskas iemaņas patstāvīga darba izstrādāšanā, paplašinot un sistematizējot teorētiskās zināšanas un apgūstot prasmi tās pielietot izvēlētās tēmas izpētē, problēmu formulēšanā un pamatotu secinājumu un priekšlikumu izstrādē.
Zināšanas – veidota izpratne par ražošanas funkcijām un procesiem šīs nozares uzņēmumos. Kognitīvas un selektīvas zināšanas par ražošanu, tās īpatnībām mājražošanas uzņēmumā.
Prasmes – prot pielietot teorētiskās zināšanas par ražošanas organizēšanu, noteikt nepieciešamo izejvielu apjomu mājražošanas uzņēmumos
Kompetence – iegūtas zināšanas un praktiskās prasmes, lai nodrošinātu racionālu produkcijas ražošanu.
1. Kursa darba tēmas izvēle un saskaņošana ar mācībspēku.
2. Kursa darba plāna izstrāde.
3. Kursa darba ievada izstrāde.
4. Literatūras izpēte un informācijas apkopošana saskaņā ar darba plānu un nospraustajiem darba uzdevumiem.
5. Literatūras izpēte un informācijas apkopošana saskaņā ar darba plānu un nospraustajiem darba uzdevumiem.
6. Izmantotās literatūras saraksta sastādīšana.
7. Apkopotās informācijas sistematizācija atbilstoši izvēlētās tēmas pamatjautājumiem.
8. Apkopotās informācijas sistematizācija atbilstoši izvēlētās tēmas pamatjautājumiem.
9. Kursa darba teorētiskās diskusijas izstrāde.
10. Kursa darba teorētiskās diskusijas izstrāde.
11. Kursa darba analītiskās daļas izstrāde.
12. Kursa darba analītiskās daļas izstrāde.
13. Kursa darba analītiskās daļas izstrāde.
14. Secinājumu un priekšlikumu izstrāde.
15. Kursa darba noformēšana atbilstoši Metodiskajiem norādījumiem kursa darbu izstrādāšanai un aizstāvēšanai.
16. Kursa darba iesniegšana, prezentācijas sagatavošana un aizstāvēšana.
Kursa darba tematu izvēlas students, ņemot vērā savas zinātniskās un profesionālās intereses un sagatavotības līmeni, datu un literatūras pieejamību. Studējošiem izstrādājot kursa darbu, par pamatu jāņem studiju kursā Lauksaimniecības produktu pārstrāde veiktais pastāvīgais darbs par studenta izdomātu jaunu produktu, jāizvēloties tā pagatavošanai izejvielas, jāizstrādājot jaunā produkta receptūru un tehnoloģisko procesu shēmu, jādefinē minimālās higiēnas prasības produkta ražošanai mājas apstākļos. Kursa darba tematu studentam jāsaskaņo ar kursa darba vadītāju.Pozītīvs vērējums ir 4 balles.
1. Zvirbule-Bērziņa A., Mihejeva L., Auziņa A. Plānošana un ražošanas procesa organizēšanas pamatprincipi. Rīga: BA Turība, 2004. 143 lpp.
2. Ceļvedis mājražošanā. Galv. red. I. Rūtenberga-Bērziņa. Ozolnieki: Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs, 2014. 78 lpp. Pieejams arī: http://www.laukutikls.lv/system/files_force/.../celvedis_majrazosana.pdf
3. Rurāne M. Uzņēmējdarbības organizācija un plānošana. Rīga, BA Turība, 2002. 330 lpp.
4. Гинзбург А.И. Экономический анализ. Санкт-Петербург: Питер Пресс,2008. 528 с.
1. Lielā konservēšanas grāmata. Sastādītāja: Sp. Lindberga. Rīga: Latvijas ekoloģiskās izglītības apgāds "Vieda", 2013. 381 lpp.
2. Cepam maizi. Tulkoj. I. Galēja. Rīga: Jāņa Rozes apgāds, 2013. 208 lpp.
3. Labas prakses vadlīnijas pārtikas amatniecībā. Rokasgrāmata. [Tiešsaiste] [skatīts 2015. gada 18. martā]. Rīga, 2011. Pieejams: http://www.llsa.lv/files/gramata%20Labas%20prakses%20rokasgramata.pdf
1. Kokars V. Alus un augļu-ogu vīna pagatavošana mājas apstākļos. Rīga: Akopeks, 2007. 302 lpp.
2. Kapitāls: biznesa un ekonomikas žurnāls. Rīga: Izdevniecība IKK, 1999. ISBN 14072505
3. Davidanova V. Mājas gardumi: kā kļūt par mājražotāju: siers, zivis, gaļa, maize, ievārījumi, saldumi. Rīga: Lauku Avīze, 2013. 64 lpp.
Nozares profesionālās specializācijas kurss (B3 daļa) profesionālās augstākās izglītības bakalaura studiju programmas „Komercdarbība un uzņēmuma vadība” specializācijas virzienam „Lauku sētas uzņēmējdarbība” pilna un nepilna laika studentiem.