Kursa kods VadZ3050

Kredītpunkti 4.50

Lauksaimnieciskā ražošana

Zinātnes nozareEkonomika un uzņēmējdarbība

Zinātnes apakšnozareUzņēmējdarbības vadība

Kopējais stundu skaits kursā120

Lekciju stundu skaits32

Semināru un praktisko darbu stundu skaits16

Kursa apstiprinājuma datums20.05.2015

Atbildīgā struktūrvienībaUzņēmējdarbības un vadībzinātnes institūts

Kursa izstrādātājs

author pasn.

Linda Siliņa

Dr. oec.

Priekšzināšanas

VadZ2037, Saimniekošanas mācība

Kursa anotācija

Studenti apgūst teorētiskās zināšanas par lauksaimnieciskās ražošanas būtību, nozīmi, īpatnībām lauksaimniecības uzņēmumā, noskaidro lauksaimniecības kā vienas no tautsaimniecības nozarēm nozīmīgumu, nosaka ražošanas resursu un faktoru nepieciešamību lauksaimniecības uzņēmumā, kā arī prot noteikt nepieciešamo resursu apjomu augkopības, lopkopības un citu lauksaimnieciskās ražošanas sfēru uzņēmumos.

Kursa rezultāti un to vērtēšana

Zināšanas – Par ražošanas plānošanas un organizācijas būtību lauksaimniecības uzņēmumā. Veidota izpratne par ražošanas funkcijām un procesiem šīs nozares uzņēmumos. Kognitīvas un selektīvas zināšanas par ražošanu, tās īpatnībām lauksaimniecības uzņēmumā.
Prasmes – Prot pielietot teorētiskās zināšanas par ražošanas organizēšanu, noteikt nepieciešamo izejvielu apjomu uzņēmumos, kuri ražo lauksaimniecisko produkciju.
Kompetence – Iegūtas zināšanas un praktiskās prasmes, lai nodrošinātu racionālu lauksaimnieciskās produkcijas ražošanu.

Kursa saturs(kalendārs)

1. Lauksaimniecības nozīme, loma, specifika tautsaimniecībā
2. Labas lauksaimnieciskās prakses nosacījumi.
3. Lauksaimniecības uzņēmuma būtība, tā pazīmes un īpatnības.
4. Lauksaimniecības uzņēmumu darbību reglamentējošā normatīvā bāze.
5. Lauksaimniecības uzņēmumu darbību reglamentējošā institucionālā sistēma
6. Ražošanas nozares un sistēmas lauksaimniecībā.
7. Ražošanas plānošana lauksaimniecības uzņēmumā
8. Ražošanas resursu un līdzekļu plānošana augkopības uzņēmumos.
9. Augsnes apstrādes tehnoloģijas augkopības uzņēmumos, to raksturojums.
10. Ražošanas resursu sagāde lopkopības uzņēmumos.
11. Netradicionālās lauksaimniecības nozares
12. Dārzkopība un dārzeņkopība.
13. Atbalsta maksājumi lauksaimniecībā.
14. Ražošanas kooperācija lauksaimniecības uzņēmumos.
15. Vides un lauksaimniecības nozares mijiedarbība.
16. Vides un lauksaimniecības nozares mijiedarbība.

Prasības kredītpunktu iegūšanai

Zināšanu kontrole tiek veikta pēc akumulējošās metodes, kur novērtējums sastāv no vairākiem pārbaudījumiem ar noteiktu punktu skaitu katram pārbaudījuma veidam: Eksāmens – 50 punkti, Pārbaudes darbi (2) – 30 punkti, Semināri un referāts – 20 punkti (10 punkti referāts, 10 punkti prezentācija), 10 punkti veido eksāmena 1 balli. Zemākā sekmīgā atzīme – 4 balles.Eksāmens jāpilda e-studiju vidē.

Obligātā literatūra

1. Augkopība. A.Ružas red. Jelgava: LLU, 2004. 374 lpp.
2. Laurs A., Priekulis J. Mūsdienīga piena ražošana.Rīga: LLU Ulbrokas ZC, 2001. 344 lpp.
3. Intensīvas augļkopības rokasgrāmata. Skrīvele M. u.c. Dobele, 2000. 205. 233. lpp.
4. Ilsters A. Aprīkojums un izmaksas cūkkopībā. Rīga: LLU Ulbrokas ZC 2001. 171 lpp.

Papildliteratūra

1. Gronskis J. Augļkopība. Jelgava: LLU, 1996. 17 lpp.
2. Latvijas lauksaimniecības zinātniskie pamati. Galv. red.: V. Strīķis. Jelgava: LLU, 1999. 179 lpp.
3. Osītis U. Gaļas liellopu ēdināšana. Jelgava: LLU, 2000. 47 lpp.

Periodika un citi informācijas avoti

1. Agrotops. Lauksaimniecības žurnāls.Rīga, 1997, ISSN 1407-5164.
2. Kapitāls: biznesa un ekonomikas žurnāls. Rīga: Izdevniecība IKK, 1999. ISBN 14072505
3. Saimnieks LV. Rīga, 2004- ISSN 1691-1598.

Piezīmes

Nozares profesionālās specializācijas kurss (B3 daļa) profesionālās augstākās izglītības bakalaura studiju programmas „Komercdarbība un uzņēmuma vadība” specializācijas virzienam „Lauku sētas uzņēmējdarbība” pilna un nepilna laika studentiem.