Kursa kods PārZP028

Kredītpunkti 4.50

Pārtikas iekārtas

Zinātnes nozarePārtikas zinātne (nav zn)

Kopējais stundu skaits kursā120

Studenta patstāvīgā darba stundu skaits120

Kursa apstiprinājuma datums13.04.2021

Atbildīgā struktūrvienībaPārtikas institūts

Kursa izstrādātāji

author prof.

Tatjana Ķince

Dr. sc. ing.

author prof.

Sandra Muižniece-Brasava

Dr. sc. ing.

Priekšzināšanas

PārZ2004, Pārtikas procesi un iekārtas I

Aizstātais kurss

PārZR004 [GPARR004] Pārtikas iekārtas

Kursa anotācija

Mācību prakses „Pārtikas iekārtas” laikā studenti iegūst praktiskās iemaņas pārtikas produktu ražošanā un tehnoloģisko iekārtu ekspluatācijā, iepazīstas ar pārtikas ražošanas uzņēmumu darbības specifiku un tehnoloģisko procesu norisi, nostiprinot studiju procesā iegūtās teorētiskās zināšanas, par tehnoloģisko procesu nodrošināšanai nepieciešamo tehnoloģisko iekārtu uzbūvi un darbības principiem, izprotot tajās notiekošos procesus.

Kursa rezultāti un to vērtēšana

• Students iegūst zināšanas un izpratni par konkrētā pārtikas produkta ražošanas tehnoloģisko shēmu un procesa nodrošināšanai nepieciešamo tehnoloģisko iekārtu uzbūvi un darbības principiem – prakses pārskata sagatavošana;
• students prot analizēt ražošanas procesa nodrošināšanai nepieciešamo tehnoloģisko iekārtu tehnoloģiskos uzdevumus un darbības principu – prakses pārskata sagatavošana;
• students spēj patstāvīgi veikt uzņēmumā uzticētos darba pienākumus, apkopot prakses laikā iegūto informāciju – prakses pārskata sagatavošana;

• prot atrast pārtikas produktu ražošanas tehnoloģisko etapu nodrošināšanai atbilstošās tehnoloģiskās iekārtas – prakses atskaites aizstāvēšana.

Kursa saturs(kalendārs)

1. Vispārīgās ziņas par uzņēmumu: nosaukums, uzņēmējdarbības veids, atrašanās vieta, specializācija, īss ražotās produkcijas raksturojums, tās apjomi un tirgus situācijas raksturojums.
2. Izvēlēto produktu tehnoloģiskās shēmas, galvenie ražošanas parametri, to kontrole. Pēc izvēles jādod divu produktu veidu (piemēram, pasterizēts piens un jogurts; vārītās desas un kūpinātas gaļas; kviešu un rudzu maize) tehnoloģiskās shēmas un ražošanas parametri, ja uzņēmumā ir ļoti plašs ražotās produkcijas sortiments ar dažādiem tehnoloģiskajiem risinājumiem.
3. Ražošanas iecirknī pielietoto iekārtu izmantošanas mērķi, to vispārīgā uzbūve un darbības princips. Transportiekārtu raksturojums un tehnoloģiskā nozīme.
4. Ražošanas uzņēmumā izmantoto iekārtu lietderība un noslogojums.
5. Ražošanas telpu plāns ar tehnoloģisko iekārtu izvietojumu.

6. Praktikanta secinājumi un priekšlikumi.

Prasības kredītpunktu iegūšanai

Izieta instruktāža par darba drošību. Prakses laikā studenti gatavo prakses pārskatu, atgriežoties no prakses publiski to aizstāv. Pēc aizstāvēšanas saņem prakses novērtējumu - ieskaite bez atzīmes.

Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums

Students saskaņā ar prakses nolikumu sagatavo prakses pārskatu.

Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji

Students saņem ieskati:
• ja vismaz 70% no prakses uzdevumiem ir izpildīti un atspoguļoti prakses atskaitē;

• prakses atskaite ir iesniegta un publiski aizstāvēta.

Obligātā literatūra

S.Kampuse, D.Kļava, T.Ķince, Muižniece–Brasava, asoc. E.Straumīte, J.Zagorska Metodiskie norādījumi prakšu īstenošanai pārtikas tehnoloģijas fakultātē Jelgava LLU 2020, 24 lpp.;

LLU Studiju nolikums - www.llu.lv (pieejams elektroniskā veidā LLU mājas lapā sadaļā Studijas – Studijas reglamentējošie dokumenti)

Piezīmes

Obligāta mācību prakse otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmā „Pārtikas produktu tehnoloģija” pilna laika studentiem.