Kursa kods PārZ5028

Kredītpunkti 2

Alternatīvie procesi

Zinātnes nozareZinātnes apakšnozareKopējais stundu skaits kursāLekciju stundu skaitsSemināru un praktisko darbu stundu skaitsKursa apstiprinājuma datumsAtbildīgā struktūrvienība
Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijasPārtikas procesi un iekārtas32161616/02/2016Pārtikas tehnoloģijas katedra

Kursa izstrādātāji

author prof.

Tatjana Ķince

Inženierzinātņu doktors pārtikas zinātnē

author prof.

Ruta Galoburda

Inženierzinātņu doktors

Priekšzināšanas

PārZ5021, Pārtikas likumdošana

PārZ5023, Pārtikas produktu nekaitīgums I

PārZ6016, Bioķīmisko procesu regulācija

Papildliteratūra

1. Balasubramaniam V.M., Barbosa-Cánovas G. V., Lelieveld H. L.M. (2016) High Pressure Processing of Food: Principles, Technology and Applications. New York, NY: Springer Verlag, 762 p.
2. Food Science and Technology (2017) Ed. by G. Campbell-Platt. Hoboken, NJ: Wiley-Blackwell, 564 p.
3. Toledo R. T., Singh R. K., Kong F. (2018) Fundamentals of Food Process Engineering. Cham: Springer International Publishing. 449 p.

Periodika un citi informācijas avoti

1. Science Direct datubāze (www.sciencedirect.com)
2. Wiley Online Journals datubāze

Piezīmes

Obligātais studiju kurss PTF maģistrantūras studiju programmas “Pārtikas zinātne”.

Kursa anotācija

Studenti apgūst alternatīvo metožu pamatprincipus un lietošanas iespējas pārtikas nekaitīguma nodrošināšanai. Produktu apstrāde augstā spiedienā. Pārtikas produktu apstarošana. Augstsprieguma strāvas impulsu lietošanas iespējas. Procesi pārtikas produktu virsmas apstrādei – intensīvs gaismas, ultravioletais vai infrasarkanais starojums. Produktu apstrāde tiešā elektromagnētiskajā laukā. Membrānu procesi.

Kursa rezultāti un to vērtēšana

Zināšanas par alternatīvo procesu pamatprincipiem, to nozīmi pārtikas produktu nekaitīguma nodrošināšanā. Kontroldarbs.
Prasmes kritiski analizēt procesa pielietošanas iespējas, sagatavot un prezentēt informatīvu materiālu par alternatīvām pārtikas produktu apstrādes metodēm. Prezentācija par eksperimentālā darba plānu un tā realizēšana.
Kompetences - argumentēt un izskaidrot dažādu metožu priekšrocības un trūkumus. Zinātniskā raksta manuskripts un recenzija.

Kursa plāns

Lekcijas
1. Jaunu tehnoloģiju attīstības virzieni pārtikas nozarē. Jaunās tehnoloģijas no likumdošanas un higiēnas viedokļa. (2 h)
2. Produktu apstrāde augstā spiedienā - tehnoloģijas būtība un iekārtas, ietekme uz produktiem, mikroorganismiem un fermentiem. (2 h)
3. Pārtikas produktu apstarošana. Saistītā likumdošana. Pārtikas produktu apstarošanas ietekme uz produktu uzturvērtību. Augstsprieguma strāvas impulsu pielietošanas iespējas pārtikas produktu ražošanā. (2 h)
4. Procesi pārtikas produktu virsmas apstrādei – intensīvs gaismas, ultravioletais vai infrasarkanais starojums. (2 h)
5. Produktu apstrāde tiešā elektromagnētiskā lauka iedarbībā – dielektriskā sildīšana, mikroviļņi, ultraskaņa. (2 h)
6. Jaunas membrānu procesu pielietošanas iespējas. Osmozes izmantošana produktu atūdeņošanai. (2 h)
7. Mūsdienīgas kaltēšanas metodes. Jaunākās tehnoloģijas dzesēšanas un saldēšanas procesu intensifikācijai. (2 h)
8. Alternatīvās tehnoloģijas pārtikas produktu uzglabāšanas laika pagarināšanai. Jaunākie sasniegumi pārtikas produktu alternatīvajā apstrādē. Kontroldarbs (2 h)
Semināri
1. Seminārs – prezentācija par pētījuma eksperimentālo plānu (izvēlētās apstrādes metodes raksturojums, novērtēšanas kritēriju atlase un metožu raksturojums, pētījuma shēma). (2 h)
2. Seminārs – prezentācija par eksperimentālā darba rezultātiem. (4 h)
Laboratorijas darbi
Eksperimentālais darbs laboratorijā. (10 h)

Prasības kredītpunktu iegūšanai

Akumulējoša eksāmena vērtējuma ieguvei studentam jāpiedalās praktiskajās nodarbībās, sekmīgi jāuzraksta teorijas kontroldarbs, jāsagatavo un publiski jāaizstāv prezentācijas par eksperimentālā darba plānu un darba rezultātiem, jāiesniedz zinātniskā raksta manuskripts un recenzija.

Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums

Jāsagatavo eksperimentālā darba plāns, jāveic eksperimentālais darbs laboratorijā, jāsagatavo un jāprezentē zinātniskā raksta manuskripts.

Pamatliteratūra

1. Galoburda R., Rakčejeva T. Pārtikas apstrādes alternatīvie procesi. Jelgava: LLU, 2008. – 92 lpp.
2. Emerging Technologies for Food Processing. Ed. by Da-Wen Sun. Elsevier, 2005, 771 p.
3. Fellows P.J. Food Processing Technology: Principles and practice. Woodhead Publishing, CRC Press, 2009. – 913 p.