Kursa kods PārZ5007

Kredītpunkti 3

Pārtikas un uztura kvalitāte

Zinātnes nozarePārtikas zinātne (nav zn)

Kopējais stundu skaits kursā81

Lekciju stundu skaits20

Semināru un praktisko darbu stundu skaits4

Studenta patstāvīgā darba stundu skaits57

Kursa apstiprinājuma datums12.01.2024

Atbildīgā struktūrvienībaPārtikas institūts

Kursa izstrādātājs

author asoc. prof.

Anita Blija

Dr. sc. ing.

Kursa anotācija

Kursa mērķis: nodrošināt iespējas studentiem apgūt zināšanas par pārtikas produktu un uztura kvalitāti, tās kritērijiem un atkarību no dažādiem pārtikas piesārņojuma veidiem.
Kursa uzdevumi:
1) veicināt apgūt padziļinātas zināšanas un izpratni par pārtikas produktu kvalitātes vadības principiem, metodēm un sistēmām;
2) sekmēt teorētisko un praktisko pamatzināšanu par risku vadības nozīmību potenciālo apdraudējumu identificēšanā apguvi;

3) sekmēt apgūt padziļināt zināšanas par pārtikas produktu mikrobioloģisko un ķīmisko piesārņojumu un kaitīgo vielu veidošanas tehnoloģiskajos procesos.

Kursa rezultāti un to vērtēšana

Zināšanas:
1) Izprot un skaidro pārtikas un uztura kvalitāti ietekmējošos faktorus, piesārņojuma veidus un pārtikas kvalitātes vadības pamatprincipus.
Prasmes:
2) izprot risku identifikācijas un vadības metodes;
3) izprot pārtikas drošības sistēmas nozīmību nekaitīguma principu realizēšanā.
Kompetences:
4) spēj parādīt zinātnisku pieeju ar pārtikas un uztura kvalitāti saistīto problēmu risināšanā;
5) prot patstāvīgi izvēlēties un pielietot praksē pārtikas un uztura kvalitātes vadības teorijas un metodes un prasmes veikt zinātniskos pētījumus potenciālo pārtikas un uztura apdraudējumu identifikācijā un to radīto risku izvērtējumā.

Kursa saturs(kalendārs)

Lekcijas:
1. Pārtikas produktu kvalitātes jēdziens. Kvalitātes kritēriji. L2
2. Pārtikas produktu kvalitātes vadība un politika. Kvalitātes vadības modeļi pasaulē, Eiropā un Latvijā. Kvalitātes vadības shēma. L2, S2
3. Risks, riska analīze. HACCP sistēmas pielietojums. L2, P2
4. Pārtikas produktu piesārņojuma veidi, to raksturojums. L2, P2
5. Pārtikas infekcijas, to cēloņi. L4
6. Pārtikas produktu ķīmiskais piesārņojums. L4
7. Pārtikas produktos esošās vielas un to bīstamība cilvēkiem. L2
8. Kaitīgo vielu veidošanās tehnoloģiskajos procesos. L2, S2
9. Pārtikas produktu viltošana. L4
Praktiskie darbi/semināri:
1. seminārs. Pārtikas produktu kvalitātes vadība un politika. S2
2. praktiskais darbs. HACCP sistēmas pielietojums. P2
3. praktiskais darbs. Pārtikas produktu piesārņojuma veidi, to raksturojums

4. seminārs. Kaitīgo vielu veidošanās tehnoloģiskajos procesos. S2

Prasības kredītpunktu iegūšanai

Semināru un praktisko darbu apmeklējums ir obligāts.
Studentu studiju kursā sasniegto rezultātu kopvērtējumu veido:
1) sekmīgi nokārtots starppārbaudījums – rakstisks tests (pārtikas produktu kvalitātes kritēriji, vadības modeļi, riska analīze): 20% un tā rezultātu apspriešana;
2) sekmīgi nokārtots starppārbaudījums – rakstisks tests (pārtikas produktu piesārņojuma veidi, pārtikas infekcijas): 20% un tā rezultātu apspriešana;
3) prezentācija: pārtikas un uztura apdraudējumu analīze (20%);
4) 2 praktiskie darbi (HACCP pētījums, potenciālo apdraudējumu analīze) (20%);

5) rakstisks eksāmens – tests (kaitīgo vielu veidošanās tehnoloģiskajos procesos, pārtikas viltošana): 20%.

Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums

Studējošo patstāvīgais darbs tiek organizēts individuāli un/vai darba grupās, uzdodot šādus uzdevumus: patstāvīgi gatavoties semināru nodarbībām, praktiskiem darbiem un starppārbaudījumiem, gala pārbaudījumam; sagatavot prezentāciju par pārtikas un uztura apdraudējumu analīzi; studēt ar kursa tēmām saistītu zinātnisko literatūru.

Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji

Studentu studiju kursā sasniegto rezultātu kopvērtējumu veido:
1) sekmīgi nokārtots starppārbaudījums – rakstisks tests (pārtikas produktu kvalitātes kritēriji, vadības modeļi, riska analīze): 20% un tā rezultātu apspriešana;
2) sekmīgi nokārtots starppārbaudījums – rakstisks tests (pārtikas produktu piesārņojuma veidi, pārtikas infekcijas): 20% un tā rezultātu apspriešana;
3) prezentācija: pārtikas un uztura apdraudējumu analīze (20%);
4) 2 praktiskie darbi (HACCP pētījums, potenciālo apdraudējumu analīze) (20%);

5) rakstisks eksāmens – tests (kaitīgo vielu veidošanās tehnoloģiskajos procesos, pārtikas viltošana): 20%.

Obligātā literatūra

1. Caballero, B., Finglas, P., Toldrá F. (2016) Encyclopaedia of food and health. Elsevier Academic Press.
2. Motarjemi, Y., Moy, G., Todd, E.C.D. (2014) Encyclopaedia of food safety. Elsevier Academic Press, vol.3, vol. 4.
3. Wallace, C.A. (2011) Food safety for the 21st century: managing HACCP and food safety throughout the global supply chain. Wiley-Blackwell.

4. Quality management in food chains (2007) Edited by Ludwig Theuvsen.et al. Wageningen Academic Publishers.

Papildliteratūra

1. Ades, G., Leith, K., Leith, P. (2016) Food Safety: a roadmap to success. Elsevier Academic Press.
2. Food Hygiene and Toxicology in Ready-to-Eat Foods (2016) Edited by P.Kotzekidou. Academic Press.
3. Ioannis, S.A. (2009) HACCP and ISO 22000: Application to Foods of Animal Origin. Wiley-Blackwell.
4. Theuvsen, L. (ed.) (2007) Quality Management in Food Chains. Wageningen Academic Publishers.
5. Luning, P.A., Devlieghere, F. and R. Verhé (eds.) (2007) Safety in the Agri-food Chain. Wageningen Academic Publishers.

6. Food safety risk analysis: a guide for national food safety authorities (2006). Food and Agriculture Organization of the United Nations, World Health Organization. FAO/WHO.

Periodika un citi informācijas avoti

1. International Journal of Food Safety, Nutrition and Public Health.
2. Journal of Food Protection.
3. Journal of Food Quality.

4. International Journal of Food Contamination.

Piezīmes

Obligātais kurss starpaugstskolu maģistra studiju programmas Uzturzinātne maģistrantiem pilna laika studijās.