Kursa kods PārZ5006
Kredītpunkti 4.50
Zinātnes nozarePārtikas zinātne (nav zn)
Kopējais stundu skaits kursā120
Lekciju stundu skaits34
Semināru un praktisko darbu stundu skaits14
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits72
Kursa apstiprinājuma datums30.03.2021
Atbildīgā struktūrvienībaPārtikas institūts
PārZM008 [GPARM008] Pārtikas ķīmija
Kursa mērķis: nodrošināt iespējas studentiem apgūt zināšanas molekulārā līmenī par pārtikas produktu pamatsastāvdaļām (proteīniem, ogļhidrātiem, lipīdiem) un to uzturvērtību; par pārtikas bioloģiski aktīvām sastāvdaļām (vitamīniem, minerālvielām, fenola savienojumiem u.c.), to ķīmisko uzbūvi, izplatību augu un dzīvnieku valsts pārtikas produktos; par pārtikas sastāvdaļu pārvērtībām pārstrādes un uzglabāšanas laikā un par mūsdienu pārtikas laboratoriju iespējām produktu kvalitatīvā un kvantitatīvā sastāva izvērtēšanā.
Kursa uzdevumi:
1) vicināt padziļinātu zināšanu apguvi par pārtikas produktu sastāvdaļām un to pārvērtībām pārtikas produktu izejvielu pārstrādes procesos un uzglabāšanas laikā;
2) sekmēt padziļinātu zināšanu apguvi par pārtikas produktu sastāvdaļu galvenajām noteikšanas metodēm 21. gadsimtā.
Zināšanas:
1) izprot pārtikas produktu sastāvu un pārtikas produktu sastāvdaļu ķīmiskās pārvērtības pārtikas produktu pārstrādē, uzglabāšanā un lietošanā;
2) izprot pārtikas produktu sastāvdaļu noteikšanas metodes: instrumentālās un hromatogrāfiskās analīzes metodes pārtikas jomā.
Prasmes:
3) patstāvīgi izvērtē un klasificē pārtikas sastāvā ietilpstošos ķīmiskos savienojumus un prognozē pārtikas produktu pārstrādes, uzglabāšanas un lietošanas procesos notiekošās ķīmiskās sastāva izmaiņas;
4) patstāvīgi izvērtē un argumentēti izvēlas neorganisko savienojumu analīzes iespējas ar instrumentālajām analīzes metodēm un organisko savienojumu identifikācijas metodes ar augsti efektīvo šķidruma hromatogrāfiju; ievēro metožu darbības principus un veic identifikācijas uzdevumus, atbilstoši metodes aprakstam.
Kompetences:
5) individuāli vai komandā paredz un izskaidro pārtikas pārstrādes, uzglabāšanas un lietošanas procesos notiekošās pārtikas produktu sastāvdaļu ķīmiskās pārvērtības un izvēlas radušos savienojumu identificēšanas metodes.
Lekcijas:
1. Pārtikas ķīmijas teorētiskie pamati. L4
2. Pārtikas produkti un to sastāvdaļas. L2
3. Lipīdi. L2
4. Proteīni. L4
5. Ogļhidrāti. L4
6. Pārtikas piedevas. L4
7. Uztura bagātinātāji. L2
8. Pārtikas piesārņojums. L2, S2
9. Mūsdienu laboratorijas iespējas pārtikas produktu kvalitatīvā un kvantitatīvā sastāva izvērtēšanā. L8 Ld8
Laboratorijas darbi/semināri:
1. seminārs. Lipīdi, olbaltumvielas un ogļhidrāti. S2
2. seminārs. Pārtikas piedevas, uztura bagātinātāji, pārtikas piesārņojums. S2
3. laboratorijas darbs. Neorganisko analītu analīzes iespējas ar instrumentālām analīzes metodēm. Ld4
4. laboratorijas darbs. Iepazīšanās ar augsti efektīvās šķidruma hromatogrāfijas metodi. Organisko savienojumu identifikācija pārtikas produktos ar augsti efektīvo šķidruma hromatogrāfiju, atbilstoši metodes aprakstam. Ld4
Semināru un praktisko darbu apmeklējums ir obligāts.
Studentu studiju kursā sasniegto rezultātu kopvērtējumu veido:
1) sekmīgi nokārtots starppārbaudījums – rakstisks tests (par olbaltumvielām, taukiem, ogļhidrātiem): 30% un tā rezultātu apspriešana;
2) sekmīgi nokārtots starppārbaudījums – rakstisks tests (par pārtikas piedevām un pārtikas piesārņojumu): 10% un tā rezultātu apspriešana;
3) 2 prezentācijas: pārtikas piedevas; uztura bagātinātāji (20%);
4) 2 laboratorijas darbi (instrumentālās un hromatogrāfiskās analīzes metodes) (20%);
5) rakstisks eksāmens – tests (pārtikas produktu sastāvdaļu pārvērtības): 20%.
Studējošo patstāvīgais darbs tiek organizēts individuāli un/vai darba grupās, uzdodot šādus uzdevumus: patstāvīgi gatavoties semināru nodarbībām, laboratorijas darbiem un starppārbaudījumiem, gala pārbaudījumam; sagatavot prezentāciju par pārtikas piedevām un uztura bagātinātājiem; studēt ar kursa tēmām saistītu zinātnisko literatūru.
Studentu studiju kursā sasniegto rezultātu kopvērtējumu veido:
1) sekmīgi nokārtots starppārbaudījums – rakstisks tests (par olbaltumvielām, taukiem, ogļhidrātiem): 30% un tā rezultātu apspriešana;
2) sekmīgi nokārtots starppārbaudījums – rakstisks tests (par pārtikas piedevām un pārtikas piesārņojumu): 10% un tā rezultātu apspriešana;
3) 2 prezentācijas: pārtikas piedevas; uztura bagātinātāji (20%);
4) 2 laboratorijas darbi (instrumentālās un hromatogrāfiskās analīzes metodes) (20%);
5) rakstisks eksāmens – tests (pārtikas produktu sastāvdaļu pārvērtības): 20%.
1. Baltess, W. (1998) Pārtikas ķīmija. Latvijas Universitāte.
2. Belitz, H.D., Grosch, W., Schieberle, P. (2008) Food chemistry. 4th ed. Springer.
3. Matiseks, R., Šnēpels, F.M., Šteinerte, G. (1998) Pārtikas analītiskā ķīmija: pamati, metodes, lietošana. Latvijas Universitāte.
4. Morozovs, A., Jākobsone, I., Mekšs, p. (2008) Pārtikas ķīmija. LU Akadēmiskais apgāds.
5. Mekšs, P. (2005) Hromatogrāfija. Lekciju kurss. ĶF datorklase.
6. Skoog, D.A., Holler, F.J., Nieman, T.A. (1998) Principles of instrumental analysis. 5th edit. Sounders College Publishing.
1. Coultate, T.P. (2002) Food: the chemistry of its components. 4th ed. Royal Society of Chemistry.
2. Socaciu, C. (2008) Food colorants: chemical and functional properties. CRC Press/Taylor & Francis Group.
3. Sikorski, Z.E. (2007) Chemical and functional properties of food components. 3rd ed. CRC Press.
4. Food analysis (2010) Edit. S.S. Nielsen. 4th ed. Springer.
5. Methods of analysis of food components and additives. Edit. Otles S. Taylor & Francis.
6. Szefer, P., Nriagu, J.O. (2007) Mineral components in foods. CRC Press.
7. Proceedings of the Latvian Academy of sciences. Ed. I.Rashal. Section B: Natural Exact and Applied Science.
1. www.likumi.lv
2. Eiropas Parlamenta Regula Nr. 1333/2008 par pārtikas piedevām
3. Pārtikas aprites uzraudzības likums
4. https://www.zm.gov.lv/partika/
5. https://www.zm.lv/partikas-un-veterinarais-dienests
Obligātais kurss starpaugstskolu maģistra studiju programmas Uzturzinātne maģistrantiem pilna laika studijās.