Kursa kods PārZ5005

Kredītpunkti 3

Pārtikas produktu uzturvērtība

Zinātnes nozarePārtikas zinātne (nav zn)

Kopējais stundu skaits kursā81

Lekciju stundu skaits6

Semināru un praktisko darbu stundu skaits18

Studenta patstāvīgā darba stundu skaits57

Kursa apstiprinājuma datums12.01.2024

Atbildīgā struktūrvienībaPārtikas institūts

Kursa anotācija

Kursa mērķis: nodrošināt iespējas studentiem apgūt zināšanas par pārtikas produktu sastāva (ūdens, pelnu, šķiedrvielu, olbaltumvielu, tauku, minerālvielu, vitamīnu, fenola savienojumu) noteikšanas metodēm, par pārtikas produktu enerģētiskās vērtības un uzturvērtības aprēķināšanas un noteikšanas iespējām.
Kursa uzdevumi:
1) veicināt zināšanu apguvi par pārtikas produktu sastāvdaļām un to uzturvērtību;
2) sekmēt zināšanu apguvi par pārtikas produktu uzturvērtību noteicošo sastāvdaļu noteikšanas metodēm.

Kursa rezultāti un to vērtēšana

Zināšanas:
1) zina pārtikas produktu uzturvērtību un enerģētisko vērtību noteicošās pārtikas sastāvdaļas un izprot to satura noteikšanas metodes pārtikas produktos.
Prasmes:
2) izvēlas piemērotas analīzes metodes pārtikas sastāvdaļu kvantitatīvā satura noteikšanai, izmantojot rokasgrāmatas un uzziņu literatūru;
3) individuāli vai grupā, aprēķina, izskaidro, izvērtē iegūtos analīžu rezultātus un izveido prezentāciju par pārtikas produktu enerģētisko vērtību.
Kompetences:
4) spēj individuāli vai komandā noteikt konkrētam pārtikas produktam enerģētisko vērtību, izvērtējot literatūras datus un kursā iegūtās zināšanas un praktiskās iemaņas, pielietojot atbilstošas metodes un ievērojot darba un vides aizsardzību.

Kursa saturs(kalendārs)

Lekcijas:
1. Pārtikas produkti un to raksturojums. L1
2. Ūdens, pelnu un kokšķiedras saturs pārtikas produktos. L2
3. Tauku saturs pārtikas produktos un tauku raksturojums. L1 Ld3
4. Olbaltumvielu saturs pārtikas produktos. L1 Ld3
5. Ogļhidrātu saturs pārtikas produktos. L1 Ld3
6. Minerālvielu un vitamīnu saturs pārtikas produktos. L4
7. Fenola savienojumi augos un augu valsts izcelsmes produktos. L1 Ld3
8. Pārtikas produktu enerģētiskās vērtības aprēķināšana. S6
Laboratorijas darbi/semināri:
1. seminārs. Pārtikas produktu enerģētiskās vērtības aprēķināšana.
2. laboratorijas darbs. Kopējā tauku satura noteikšana pārtikas produktos.
3. laboratorijas darbs. Olbaltumvielu noteikšana ar Kjeldāla metodi.
4. laboratorijas darbs. Ogļhidrātu noteikšana, tieši reducējošo cukuru un kopējo reducējošo cukuru reducimetriska noteikšana.
5. laboratorijas darbs. Vitamīnu noteikšana pārtikas produktos.
6. laboratorijas darbs. Fenolu savienojumu spektrofotometriskā noteikšana.

Prasības kredītpunktu iegūšanai

Semināru un praktisko darbu apmeklējums ir obligāts.
Studentu studiju kursā sasniegto rezultātu kopvērtējumu veido:
1) nostrādāti laboratorijas darbi un sagatavoti to rezultātu izskaidrojums;
2) prezentācijas par analizētā pārtikas produkta enerģētisko vērtību;
3) rakstisks eksāmens – tests.

Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums

Studējošo patstāvīgais darbs tiek organizēts individuāli un/vai darba grupās, uzdodot šādus uzdevumus: patstāvīgi gatavoties semināru nodarbībām un prezentācijai par analizētā pārtikas produkta enerģētisko vērtību, gala pārbaudījumam; studēt ar kursa tēmām saistītu zinātnisko literatūru.

Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji

Studentu studiju kursā sasniegto rezultātu kopvērtējumu veido:
1) nostrādāti laboratorijas darbi un sagatavoti to rezultātu izskaidrojumi (50%);
2) prezentācijas par analizētā pārtikas produkta enerģētisko vērtību (25%);
3) rakstisks eksāmens – tests (25%).

Obligātā literatūra

1. Matiseks, R., Šnēpels, F.M., Šteinerte, G. (1998) Pārtikas analītiskā ķīmija: pamati, metodes, lietošana. Latvijas Universitāte.
2. Jākobsone, I. (2008) Pārtikas produktu uzturvērtības noteikšana. LU Akadēmiskais apgāds.
3. Skoog, D.A., Holler, F.J., Nieman, T.A. (1998) Principles of instrumental analysis. 5th edit. Sounders College Publishing.
4. Otles, S. (2005) Methods of analysis of food components and additives. Taylor & Francis.

Papildliteratūra

1. Bioloģiski aktīvas vielas pārtikas produktos. Atb.red. E.Straumīte. Monogrāfija. LLU, 2012.
2. Zariņš, Z., Neimane, L., Bodnieks, E. (2015) Uztura mācība. 6. pārstrādātais izdevums. LU Akadēmiskais apgāds.

Periodika un citi informācijas avoti

Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/ALL/?uri=CELEX%3A32011R1169
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/LV/TXT/?uri=celex%3A32011R1169

Piezīmes

Obligātais kurss starpaugstskolu maģistra studiju programmas Uzturzinātne maģistrantiem pilna laika studijās.
Kursa autore - LU Ķīmijas fakultātes asociētā profesore Ida Jākobsone.