Kursa kods PārZ4058

Kredītpunkti 5.25

Jaunu pārtikas produktu izstrāde II

Zinātnes nozareCitas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas

Zinātnes apakšnozarePārtikas produktu kvalitātes

Kopējais stundu skaits kursā140

Semināru un praktisko darbu stundu skaits8

Studenta patstāvīgā darba stundu skaits132

Kursa apstiprinājuma datums20.12.2016

Atbildīgā struktūrvienībaPārtikas institūts

Kursa izstrādātāji

author prof.

Tatjana Ķince

Dr. sc. ing.

author asoc. prof.

Dace Kļava

Dr. sc. ing.

author

Daiga Kunkulberga

Dr. sc. ing.

Priekšzināšanas

PārZ2004, Pārtikas procesi un iekārtas I

PārZ3002, Piens, tā pārstrāde I

PārZ3003, Gaļa, tās pārstrāde I

PārZ3008, Pārtikas procesi un iekārtas II

PārZ3018, Augļi, dārzeņi, to pārstrāde I

PārZ3072, Zivis, to pārstrāde

PārZ3074, Jaunu pārtikas produktu izstrāde I

PārZ4006, Graudi, to pārstrāde II

Kursa anotācija

Studiju projekts strukturēts atbilstoši jaunu produktu veidošanas etapiem. Ideju posmā students no vairākām idejām izvēlas vienu, kurai prototipu izstrādes posmā izstrādā izvēlēto un pamato produktu tehnoloģisko operāciju izvēli. Produktu attīstības posmā students nosaka produkta un ražošanas procesa kvalitātes rādītājus, identificē iespējamos apdraudējumus un veic nepieciešamos izejvielu un gatavā produkta aprēķinus un izvēlas atbilstošas iekārtas. Komercializācijas posma pamatā ir pārdošanas plāna izstrāde un projekta ekonomiskā pamatojuma un novērtēšanas metodiskie pamatprincipi.

Kursa rezultāti un to vērtēšana

Pēc studiju projekta izstrādes studentiem būs:
• Zināšanas jaunu produktu izstrādē, ietverot izvēlēto produktu ražošanas tehnoloģiju un iekārtu komplektāciju, atbilstoši plānotajai pārstrādes jaudai, pārtikas nekaitīguma sistēmas principu ievērtēšanu un ekonomisko izmaksu kalkulēšanu uzņēmuma saimnieciskās darbības izvērtēšanā;
• Prasmes studiju procesā gūto atziņu pielietojumam tehnoloģijas/iekārtu/uzņēmējdarbības un ekonomikas jautājumu risināšanai jaunu produktu izstrādē;
• Kompetence jaunu pārtikas produktu izstrādē, kvalitātes uzraudzībā un tehnoloģijas tehniskā risinājuma izvēlē un uzņēmējdarbības problēmu risināšanā.

Kursa saturs(kalendārs)

1 Studiju projekta raksturojums, sadaļas, prasības to izstrādei. Jaunu produktu izstrādes organizēšana un vadīšana.
2 Nozares aktualitāšu un problēmu izvērtējums. Tēmas izvēle un pamatojums.
3 Ideju posms. Ideju atlase. Jauno pārtikas produktu pamatojums, uzturvērtības un kvalitātes rādītāju raksturojums.
4 Prototipu izstrādes posms. Jauno pārtikas produktu ražošanas tehnoloģijas izvēle, parametru un režīmu apkopojums.
5 Produktu attīstības posms. Ražošanas tehnoķīmiskās un mikrobioloģiskās kontroles organizācija uzņēmumā.
6 Potenciālo apdraudējumu identifikācija un to radīto risku izvērtējums.
7 Tehnoloģisko iekārtu izvēle, energoresursu: ūdens, tvaika, elektrības aprēķins. Iekārtu noslodzes grafika izveide.
8 Grafiskā daļa: Tehnoloģisko iekārtu shēma. Iekārtu noslodzes grafika izveide.
9 Gatavās produkcijas sagatvošana realizācijai.
10 Preces pārdošanas dizaina izstrāde.
11 Preces pārdošanas plāns un stratēģija.
12 Preču pārdošanas veicināšanas pasākumu plānošana.
13 Nozīmīgāko ražošanas rādītāju aprēķins, peļņas un zaudējumu diagrammas izveide.
14 Projekta novērtēšana - SVID analīze.
15 Studiju projekta noformēšana.
16 Studiju projekta iesniegšana un aizstāvēšana.

Prasības kredītpunktu iegūšanai

Studiju kursā semestra laikā studenti piedalās semināros, izstrādā un aizstāv studiju projektu.
Studiju kurss noslēdzas ar ieskaiti ar atzīmi.

Obligātā literatūra

1. Ozola L., Ciproviča I. Piena pārstrādes tehnoloģija: māc. grām. Jelgava: LLU, Pārtikas tehnoloģijas fak., 2002. 247 lpp. ISBN 9984596370.
2. Kunkulberga D., Seglinš V. Maizes ražošana. Daugavpils: Daugavpils Universitātes Akadēmiskais apgāds "Saule", 2015. 288 lpp.
3. Pārtikas rūpniecības tehnoloģiskās iekārtas. L. Dukaļskas red. Jelgava: Latvijas Lauksainmiecības universitāte. Pārtikas tehnoloģijas fakultāte, 2000. 524 lpp. ISBN 9984191710.
4. Inovatīvās darbības pamatelementi: rokasgrāmata maziem un vidējiem uzņēmumiem. Latvijas Republikas Ekonomikas ministrija. Rīga: Latvijas Republikas Ekonomikas ministrija, 2005. 248 lpp. ISBN 9984985717

Papildliteratūra

1. Harvard business review on breakthrough thinking. Latviešu val. Inovatīva domāšana. No angļu valodas tulkojusi A. Orupe]. Rīga: Lietišķās informācijas dienests, 2007. 203 lpp. Grāmatu sērija "Harvard business review on" . ISBN 9789984991467.
2. Blija A. Pārtikas un uztura kvalitāte un drošums: starpaugstskolu akadēmiskā maģistra studiju programma "Uzturzinātne": mācību materiāls. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2007. 104 lpp. ISBN 9789984825373.
3. Dukaļska L. Pārtikas produktu iepakošanas tehnoloģija. LLU. Pārtikas tehnoloģijas fakultāte. Jelgava: LLU, 2003. 670 lpp. ISBN 9984596664.

Periodika un citi informācijas avoti

1. New Food Product Development, From Concept to Marketplace. 3rd Edition. Ed.: G. W. Fuller. Boca Raton, London, New York: CRC Press, 2011. Print ISBN: 978-1-4398-1864-0 eBook ISBN: 978-1-4398-1865-7. Pieejams LLU FB un LLU IS ar parolēm e-grāmatu datubāze "CRCnetBase" http://www.crcnetbase.com/doi/book/10.1201/b10521
2. Forbes (Latvijas izd.). Forbes - dibinātājs un izdevējs: "SK Media" SIA. Nr. 1 (jūnijs, 2010)- Rīga: SK Media. ISSN 1691-6018.
3. Innovative Food Science & Emerging Technologies. An official scientific journal of the European Federation of Food Science and Technology (EFFoST), Elsevier. ISSN: 1466-8564

Piezīmes

Obligātais studiju kurss Pārtikas tehnoloģijas fakultātes studiju programmas „Pārtikas zinības”.