Kursa kods PārZ4056
Kredītpunkti 3
Zinātnes nozareCitas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas
Zinātnes apakšnozarePārtikas mikrobioloģija
Kopējais stundu skaits kursā81
Lekciju stundu skaits8
Laboratorijas darbu stundu skaits24
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits49
Kursa apstiprinājuma datums17.01.2017
Atbildīgā struktūrvienībaZemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts
Dr. sc. ing.
Studiju priekšmetā studenti iepazīstas ar gēnu inženērijas mikrobiāliem aspektiem un to nozīmi jaunu pārtikas produktu ražošanā. Apgūst bioreaktoru konstrukcijas un aprīkojumu, kā arī fermentācijas veidus un tehniku. Iepazīstas ar kvalitātes prasībām mikrobiālā sintēzē iegūtiem produktiem.
• Zināšanas un izpratne par mikroorganismu tīrkultūru un ieraugu pielietojumu un to lomu bioprocesos.
• Prasme vadīt un kontrolēt fermentācijas procesa norisi biofermetātorā, kā arī izvērtēt analītiski iegūto produktu.
• Kompetence biotehnoloģisko procesu pielietošanā jaunu produktu ieguvē.
1 Biotehnoloģijā mikroorganismu kultivēšanai pielietojamo barotņu raksturojums.
2 Kultivēšanas metodes.
3 Kultivēšanas metodes un to raksturojums. L.D.: "Barotnes sagatavošana raugu kultivēšanai"
4 Šķidras fāzes fermentācijas metode.
5 Jauktās fāzes fermentācijas metode.
6 Cietās fāzes fermentācijas metode. L.D.: "Rauga šūnu pavairošana".
7 Zināšanu pārbaude.
8 Bioreaktora ar mehānisko maisītāju uzbūve, galvenie konstrukcijas elementi.
9 Bioreaktora tehnoloģiskais aprīkojums. L.D.: "Rauga šūnu biomasas iegūve. Pielējuma metode".
10 Bioreaktora tehnoloģisko procesu kontroles aprīkojums. L.D.: "Rauga šūnu biomasas iegūve. Pielējuma metode".
11 Zināšanu pārbaude.
12 Masas apmaiņas principiālā shēma fermentācijas sistēmās. L.D.: "Rauga šūnu biomasas iegūve. Pielējuma metode".
13 Biotehnoloģijas produktu universālā shēma. L.D.: "Rauga šūnu biomasas iegūve. Pielējuma metode".
14 Iegūto gala produktu izdalīšanas tehnoloģijas.
15 Iegūto gala produktu pārstrāde.
16 Zināšanu pārbaude.
Eksāmens. Studentiem semestra laikā jāraksta kontroldarbi, jāizstrādā un jāaizstāv visi paredzētie laboratorijas darbi.
1. Viesturs U., Kārkliņa D., Ciproviča I. Bioprocessing and bioengineering. LUA, Faculty of Food Technology. Jelgava, 2004. 60 p.
2. Encyclopedia of industrial biotechnology: bioprocess, bioseparation and cell technology. Edited by M. C. Flickinger. Hoboken, New Jersey: Wiley, 2010.
3. Biotechnology of lactic acid bacteria: novel applications. Editors: F. Mozzi, R. R. Raya, G. M. Vignolo. Ames, Iowa: Wiley-Blackwell, 2010. 393 p.
4. Organisko skābju biotehnoloģija = Biotechnologie den organischen Sauren = Biotechnology of organic acids. R. Kārkliņš, L. Lemba, G. Liepiņš; Rīgas Tehniskā universitāte, Latvijas Zinātņu akadēmija. Rīga: "Stampa informserviss", 2002. 214 p.
1. Taylor & Francis Group CRCnetBASE e-grāmatas
2. Hutkins R.W. Mikcrobiology and technology of fermented foods. Ames, Iowa: Wiley-Blackwell, 2006. 473 p. E-grāmata pieejama datubāzē "eBook Academic Collection (EBSCOhost)„ ar LLU IS lietotājkontu http://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&db=e000xww&AN=244368&site=ehost-live&scope=site
Obligātais kurss PTF akadēmiskās studiju programmas "Pārtikas zinības" pilna laika studijās.