Kursa kods PārZ3070

Kredītpunkti 6

Lauksaimniecības produktu pārstrāde

Zinātnes nozareCitas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas

Zinātnes apakšnozarePārtikas procesi un iekārtas

Kopējais stundu skaits kursā162

Lekciju stundu skaits44

Semināru un praktisko darbu stundu skaits20

Studenta patstāvīgā darba stundu skaits98

Kursa apstiprinājuma datums14.04.2015

Atbildīgā struktūrvienībaZemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts

Kursa izstrādātāji

author

Daina Kārkliņa

Dr. sc. ing.

author asoc. prof.

Jeļena Zagorska

Dr. sc. ing.

author doc.

Ilze Grāmatiņa

Dr. sc. ing.

Priekšzināšanas

Ekon3080, Tirgus analīze un prognozēšana

VadZ2037, Saimniekošanas mācība

Kursa anotācija

Studiju kurss „Lauksaimniecības produktu pārstrāde” dod priekšstatu par augu (graudi, augļi/dārzeņi, kartupeļi, cukurbietes, rapsis u.c.) un dzīvnieku valsts produktu (piens, gaļa, zivis), pārstrādes tehnoloģijām un nosacījumiem mājražošanā kvalitatīvu pārtikas produktu ieguvei.

Kursa rezultāti un to vērtēšana

• zināšanas - teorētiskās zināšanas un izpratne par lauksaimniecības produktu pārstrādes tehnoloģijām un to īpatnībām mājražošanā;
• prasmes – argumentēti pielietot iegūtās zināšanas dzīvnieku un augu valsts izejvielu pārstrādes tehnoloģiju izmaksu aprēķināšanai mājražošanā;
• kompetence - lietpratīgi iegūtās zināšanas izmantot lauksaimniecības produktu pārstrādes procesa ekonomiskam novērtējumam mājražošanā.

Kursa saturs(kalendārs)

1 Piena produktu ražošana mājas apstākļos regulējošā likumdošana un higiēnas prasības.
2 Skābpiena produktu ieguve.
3 Saldējuma ražošanas tehnoloģija.
4 Sviesta ražošanas tehnoloģija.
5 Sieru veidi. Dažādu sieru ražošanas tehnoloģija.
6 Gaļas produktu ražošana mājas apstākļos regulējošā likumdošana un higiēnas prasības.
7 Gaļas un gaļas produktu sālīšanas tehnoloģija.
8 Gaļas un gaļas produktu konservēšana ar dūmgāzēm.
9 Desu izstrādājumu raksturojums. Gaļas desu tehnoloģija.
10 Zivju pārstrādes tehnoloģija.
11 Maizes izgatavošanas tehnoloģija mājas apstākļos.
12 Augļu un dārzeņu pārstrādes tehnoloģijas.
13 Regulējošā likumdošana alkoholisko dzērienu gatavošanai mājražošanā.
14 Jauna pārtikas produkta veidošana – ideju atlase, pamatojums un koncepcija.
15 Jauno pārtikas produktu ražošanas tehnoloģijas parametru, režīmu un tehnoloģiskās shēmas izveide.
16 Gatavās produkcijas sagatavošana realizācijai.

Prasības kredītpunktu iegūšanai

Students iegūst akumulējošā novērtējuma tiesības, ja visi kontroldarbi ir uzrakstīti, nostrādāti visi plānotie laboratorijas/praktiskie darbi, sekmīgi ieskaitīts mājas darbs un nodarbību apmeklējums ir vismaz 85 %.

Obligātā literatūra

1. Ceļvedis mājražošanā. Galv. red. I. Rūtenberga-Bērziņa. Ozolnieki: Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs, 2014. 78 lpp. Pieejams arī: http://www.laukutikls.lv/system/files_force/.../celvedis_majrazosana.pdf
2. Rokasgrāmata. Labas prakses vadlīnijas pārtikas amatniecībā. Rīga, 2011. 36 lpp. [tiešsaiste] [skatīts 2015. gada 18. martā]. Rīga. Pieejams: http://www.llsa.lv/files/gramata%20Labas%20prakses%20rokasgramata.pdf
3. Riekstiņš A., Melnis E. Mājas alus rokasgrāmata iesācējiem. 2012.gada marts [tiešsaiste] [skatīts 2015. gada 18. martā]. Pieejams: http://labsalus.lv/wp-content/uploads/2014/04/alus-rokasgramata131.pdf
4. Davidanova V. Mājas gardumi: kā kļūt par mājražotāju: siers, zivis, gaļa, maize, ievārījumi, saldumi. Rīga: Lauku Avīze, 2013. 64 lpp.

Papildliteratūra

1. Kārkliņa D., Ciproviča I. Pārtikas produktu tehnoloģija. Rīga: Latvijas Universitāte, 2008. 93 lpp.
2. Kunkulberga D., Segliņš V. Maizes ražošanas tehnoloģija. Rīga: RTU Izdevniecība, 2010. 292 lpp.
3. Ozola L., Ciproviča I. Piena pārstrādes tehnoloģija. Jelgava: LLU, 2002. 247 lpp.

Periodika un citi informācijas avoti

1. www.pvd.gov.lv
2. www.zm.gov.lv
3. www.likumi.lv

Piezīmes

Obligātais kurss profesionālās augstākās izglītības bakalaura studiju programmā „Komercdarbība un uzņēmuma vadība” specializācijas virzienam „Lauku sētas uzņēmējdarbība”.