Kursa kods PārZ3050

Kredītpunkti 3

Uztura mācība

Zinātnes nozareCitas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas

Zinātnes apakšnozarePārtikas produktu kvalitātes

Kopējais stundu skaits kursā81

Lekciju stundu skaits16

Semināru un praktisko darbu stundu skaits16

Studenta patstāvīgā darba stundu skaits49

Kursa apstiprinājuma datums12.10.2011

Atbildīgā struktūrvienībaZemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts

Kursa izstrādātājs

author

Viesturs Rozenbergs

Dr. sc. ing.

Kursa anotācija

Studenti iegūst zināšanas par veselīga uztura principiem, kas nepieciešamas mājturības un mājsaimniecības priekšmetu skolotājam. Programma sastāv no divām apakšprogrammām – uztura fizioloģijas un preču zinībām.

Kursa rezultāti un to vērtēšana

Zināšanas - pamatzināšanas par uztura fizioloģiju un higiēnu, pārtikas produktu iedalījumu, uzglabāšanas nosacījumiem un kvalitāti. Prasmes - pētīt, analizēt un izmantot informāciju par uzturlīdzekļiem; strādāt ar elektroniskajām tabulām un datubāzēm, ciktāl tas nepieciešams aprēķinu veikšanai. Kompetence - patstāvīgi sastādīt normatīvo aktu prasībām atbilstošas skolēnu ēdienkartes.

Kursa saturs(kalendārs)

1 Studiju kurss, tā saistība ar citiem kursiem. Ievads.
2 Uztura fizioloģijas kurss un tā vieta mājturības skolotāja izglītībā.
3 Elpošanas, asinsrites un vielmaiņas sistēma.
4 Cilvēka gremošanas sistēma.
5 Olbaltumvielu nozīme uzturā.
6 Tauku nozīme uzturā.
7 Ogļhidrātu nozīme uzturā.
8 Vitamīnu nozīme uzturā.
9 Minerālvielu nozīme uzturā.
10 Ēšanas traucējumi un to profilakses iespējas.
11 Augu valsts produkti - to raksturojums, uzglabāšana, ķīmiskais sastāvs.
12 Augu valsts produkti - to raksturojums, uzglabāšana, ķīmiskais sastāvs.
13 Dzīvnieku valsts produkti - to raksturojums, uzglabāšana, ķīmiskais sastāvs.
14 Dzīvnieku valsts produkti - to raksturojums, uzglabāšana, ķīmiskais sastāvs.
15 Garšvielas un garšaugi, pārtikas piedevas, uztura bagātinātāji, sēnes, tējas, farmakoloģiski aktīvās vielas.
16 Ārstnieciskais uzturs, mātes un bērna uzturs.

Prasības kredītpunktu iegūšanai

Jābūt uzrakstītiem visiem kontroldarbiem un izpildītiem praktiskajiem darbiem.

Obligātā literatūra

1. Rozenbergs V. Uztura mācība. Jelgava: LLU, 2008. 136 lpp.
2. Zariņš Z., Neimane L. Uztura mācība. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2009. 464 lpp.

Papildliteratūra

1. Uztura mācība. Rīga: Zvaigzne, 1975. 428 lpp.
2. Modern nutrition in health and disease. Edited by Maurice E. Shils, James A. Olson, Moshe Shike. Vol.2. Baltimore etc.: Williams & Wilkins, 1994.

Periodika un citi informācijas avoti

1. Veselība: populārzinātnisks žurnāls visai ģimenei. Rīga: Aģentūra Agro apgāds. ISSN 1407-804X.

Piezīmes

Obligātais studiju kurss TF profesionālās augstākās izglītības bakalaura studiju programmas „Mājas vide izglītībā”.