Kursa kods PārZ3019

Kredītpunkti 1.50

Kvalitātes vadības pamati I

Zinātnes nozareCitas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas

Zinātnes apakšnozarePārtikas produktu kvalitātes

Kopējais stundu skaits kursā40

Lekciju stundu skaits8

Laboratorijas darbu stundu skaits8

Kursa apstiprinājuma datums12.10.2011

Atbildīgā struktūrvienībaZemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts

Kursa izstrādātājs

author

Envija Velga Strautniece

Dr. sc. ing.

Kursa anotācija

Studiju kursā studenti iepazīstas ar pārtikas sensoro novērtēšanu, sensoro fizioloģiju, sensorām metodēm un testiem, to pielietošanu pārtikas kvalitātes kontrolē, paraugu sagatavošanu, vērtēšanu, rezultātu analizēšanu.

Kursa rezultāti un to vērtēšana

Zināšanas – par pārtikas kvalitātes sensorās novērtēšanas būtību un metodēm
prasmes – izpildīt sensorās novērtēšanas testus
kompetence – izmantot sensorās novērtēšanas metodes zinātniskajā darbā un pārtikas kvalitātes vērtēšanā

Kursa saturs(kalendārs)

1 Pārtikas produktu sensorās novērtēšanas būtība.
2 Sensorās fizioloģijas pamati: oža (deguns, tā uzbūve, smaržas uztveršana).
3 Sensorās fizioloģijas pamati: garša (garšas pumpuri, garšas kārpiņas, garšas uztveršana, pamatgaršas).
4 Sensorās fizioloģijas pamati: redze, tauste, dzirde, kopleksā sajūta garša+smarža.
5 Jūtīguma slieksnis.
6 1.kontroldarbs. Siekalu nozīme produktu vērtēšanā.
7 Diskriminējošās metodes (trīsstūra tests, divi no trim tests, divi no pieciem tests).
8 Diskriminējošās metodes (pāru salīdzināšanas tests, sarindošanas tests).
9 Raksturojošās metodes: skalu metodes (pakāpju skala, līnijskala, proporciju skala).
10 Raksturojošās metodes: aprakstošās analīzes metodes, laika-intensitātes metodes.
11 Emocionālās (patērētāju) metodes: pāru salīdzināšanas izvēles tests, sarindošanas tests.
12 2.kontroldarbs. Emocionālās metodes: hēdoniskā skala.
13 Emocionālo metožu izmantošana sensoro problēmu risināšanā.
14 Sensoro analīžu rezultātus ietekmējošās psiholoģiskās kļūdas un fizikālie apstākļi.
15 Vērtēšanas paraugu sagatavošana un izsniegšana.
16 3.kontroldarbs - tests.

Prasības kredītpunktu iegūšanai

Jānostrādā laboratorijas darbi un jāiesniedz ziņojumi par laboratorijas darbu rezultātiem, jāuzraksta trīs kontroldarbi.

Obligātā literatūra

1. Strautniece E. Pārtikas produktu sensorā novērtēšana. Jelgava: LLU PTF, 2004. 89 lpp.
2. Дуборасова Г. Ю. Сенсорный анализ пищевых продуктов. Изд. Маркетинг, Москва: Изд. Маркетинг, 2001. 180 c.
3. Ogden, L.V. Sensory Evaluation of Dairy Products. In: Dairy Science and Technology Handbook, Vol.1: Principles and Properties. New York: VCH Publishers, Inc., New York, 1993, p.157 - 277.

Papildliteratūra

1. Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition. Edit. by B.Caballero. Amsterdam etc.: Academic Press, 2003. Vol.8.
2. Strautniece E. Pārtikas produktu sensorā novērtēšana. Emocionālo metožu rezultātu izvērtēšana. Metodiskais materiāls. PTF. Jelgava, 2000. 21 lpp.
3. Meilgard M., Civille G.V., Carr B.T. Sensory Evaluation Techniques. Boca Raton,Florida: CRC Press, Inc., 1999. -354 p. . Ir pilns teksts LLU FB datubāzē CRCnetBase .Pieejams: http://www.crcnetbase.com/isbn/978-0-8493-0276-3

Periodika un citi informācijas avoti

1. Journal of Food Quality and Preference Food Quality and Preference. Published by Elsevier Science. ISSN: 0950-3293. Pilni teksti Science Direct datubāzē.
2. Journal of Food Technology ISSN : 1684-8462 (Print) ISSN : 1993-6036 (Online)
3. Journal of Food Science A Publication of the Institute of Food Technologists. Edited by:Daryl B. Lund. Print ISSN: 0022-1147. Online ISSN: 1750-3841

Piezīmes

Obligātais studiju kurss PTF profesionālā bakalaura studiju programmā "Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbība" pilna un nepilna laika studijās.