Kursa kods PārZ3019
Kredītpunkti 1.50
Zinātnes nozareCitas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas
Zinātnes apakšnozarePārtikas produktu kvalitātes
Kopējais stundu skaits kursā40
Lekciju stundu skaits8
Laboratorijas darbu stundu skaits8
Kursa apstiprinājuma datums12.10.2011
Atbildīgā struktūrvienībaZemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts
Dr. sc. ing.
Studiju kursā studenti iepazīstas ar pārtikas sensoro novērtēšanu, sensoro fizioloģiju, sensorām metodēm un testiem, to pielietošanu pārtikas kvalitātes kontrolē, paraugu sagatavošanu, vērtēšanu, rezultātu analizēšanu.
Zināšanas – par pārtikas kvalitātes sensorās novērtēšanas būtību un metodēm
prasmes – izpildīt sensorās novērtēšanas testus
kompetence – izmantot sensorās novērtēšanas metodes zinātniskajā darbā un pārtikas kvalitātes vērtēšanā
1 Pārtikas produktu sensorās novērtēšanas būtība.
2 Sensorās fizioloģijas pamati: oža (deguns, tā uzbūve, smaržas uztveršana).
3 Sensorās fizioloģijas pamati: garša (garšas pumpuri, garšas kārpiņas, garšas uztveršana, pamatgaršas).
4 Sensorās fizioloģijas pamati: redze, tauste, dzirde, kopleksā sajūta garša+smarža.
5 Jūtīguma slieksnis.
6 1.kontroldarbs. Siekalu nozīme produktu vērtēšanā.
7 Diskriminējošās metodes (trīsstūra tests, divi no trim tests, divi no pieciem tests).
8 Diskriminējošās metodes (pāru salīdzināšanas tests, sarindošanas tests).
9 Raksturojošās metodes: skalu metodes (pakāpju skala, līnijskala, proporciju skala).
10 Raksturojošās metodes: aprakstošās analīzes metodes, laika-intensitātes metodes.
11 Emocionālās (patērētāju) metodes: pāru salīdzināšanas izvēles tests, sarindošanas tests.
12 2.kontroldarbs. Emocionālās metodes: hēdoniskā skala.
13 Emocionālo metožu izmantošana sensoro problēmu risināšanā.
14 Sensoro analīžu rezultātus ietekmējošās psiholoģiskās kļūdas un fizikālie apstākļi.
15 Vērtēšanas paraugu sagatavošana un izsniegšana.
16 3.kontroldarbs - tests.
Jānostrādā laboratorijas darbi un jāiesniedz ziņojumi par laboratorijas darbu rezultātiem, jāuzraksta trīs kontroldarbi.
1. Strautniece E. Pārtikas produktu sensorā novērtēšana. Jelgava: LLU PTF, 2004. 89 lpp.
2. Дуборасова Г. Ю. Сенсорный анализ пищевых продуктов. Изд. Маркетинг, Москва: Изд. Маркетинг, 2001. 180 c.
3. Ogden, L.V. Sensory Evaluation of Dairy Products. In: Dairy Science and Technology Handbook, Vol.1: Principles and Properties. New York: VCH Publishers, Inc., New York, 1993, p.157 - 277.
1. Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition. Edit. by B.Caballero. Amsterdam etc.: Academic Press, 2003. Vol.8.
2. Strautniece E. Pārtikas produktu sensorā novērtēšana. Emocionālo metožu rezultātu izvērtēšana. Metodiskais materiāls. PTF. Jelgava, 2000. 21 lpp.
3. Meilgard M., Civille G.V., Carr B.T. Sensory Evaluation Techniques. Boca Raton,Florida: CRC Press, Inc., 1999. -354 p. . Ir pilns teksts LLU FB datubāzē CRCnetBase .Pieejams: http://www.crcnetbase.com/isbn/978-0-8493-0276-3
1. Journal of Food Quality and Preference Food Quality and Preference. Published by Elsevier Science. ISSN: 0950-3293. Pilni teksti Science Direct datubāzē.
2. Journal of Food Technology ISSN : 1684-8462 (Print) ISSN : 1993-6036 (Online)
3. Journal of Food Science A Publication of the Institute of Food Technologists. Edited by:Daryl B. Lund. Print ISSN: 0022-1147. Online ISSN: 1750-3841
Obligātais studiju kurss PTF profesionālā bakalaura studiju programmā "Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbība" pilna un nepilna laika studijās.