Kursa kods PārZ3012
Kredītpunkti 3
Zinātnes nozareCitas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas
Zinātnes apakšnozarePārtikas mikrobioloģija
Kopējais stundu skaits kursā81
Lekciju stundu skaits8
Laboratorijas darbu stundu skaits24
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits49
Kursa apstiprinājuma datums11.10.2011
Atbildīgā struktūrvienībaZemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts
Dr. sc. ing.
Studiju kursā apgūst biotehnoloģiskos procesus pārtikas produktu ražošanā. Pārtikas produktu mikrobioloģijas daļā izvērtē mikroorganismu izraisītos svarīgākos bioķīmiskos procesus. Biotehnoloģija apskata aktuālākos pārtikas biotehnoloģijas jautājumus un mikrobiālā sintēzē iegūto organisko savienojumu ražošanas tehnoloģijas.
Pēc kursa studijām studentam būs:
Zināšanas un izpratne par biotehnoloģisko procesu norisēm fermentēto pārtikas produktu ražošanā.
Prasme kontrolēt fermentācijas procesa norisi fermentēto pārtikas produktu ražošanā.
Kompetence izvēlēties atbilstošu fermentācijas procesu fermentētu produktu ražošanā.
1 Biotehnoloģijas loma pārtikas produktu ražošanā.
2 Mikroorganismu vielu maiņas produktu izmantošana pārtikas rūpniecībā.
3 Biotehnoloģiskie procesi alkoholā rūgšanā. L.D.: "Tīrkultūru iegūšanas metodes"
4 Biotehnoloģiskie procesi homofermentatīvā pienskābā rūgšanā.
5 Biotehnoloģiskie procesi heterofermentatīvā pienskābā rūgšanā. L.D. "Pienskābes bakteriju tīrkultūru izvērtēšana".
6 Propionskābā rūgšana. Tās loma pārtikas produktu ieguvē.
7 Zināšanu pārbaude.
8 Fermentētie pārtikas produkti. L.D.: "Tīrkultūru aktivitātes noteikšana".
9 Fermentācijas procesi gaļas un gaļas izstrādājumu ražošanā.
10 Fermentācijas procesi augu valsts izejvielu pārstrādē. L.D.: "Gaļas rūpniecībā lietojamo tīrkultūru izvērtēšana".
11 Zināšanu pārbaude.
12 Organisko skābju ieguve bioprocesos.
13 Vitamīnu ieguve bioprocesos. L.D.: "Tīrkultūru asociāciju un ieraugu izvērtēšana".
14 Olbaltumvielu ieguve bioprocesos.
15 Fermentu ieguve bioprocesos. L.D.: "Tīrkultūru pavairošana un sagatavošana bioprocesiem".
16 Zināšanu pārbaude.
Ieskaite. Studentiem semestra laikā jāraksta kontroldarbi, jāizstrādā un jāaizstāv visi paredzētie laboratorijas darbi.
1. Viesturs U., Kārkliņa D., Ciproviča I. Bioprocessing and bioengineering. LUA, Faculty of Food Technology, Jelgava, 2004 - 60 p.
2. Encyclopedia of industrial biotechnology : bioprocess, bioseparation, and cell technology / edited by Michael C. Flickinger. - Hoboken, New Jersey : Wiley, 2010. - 7 sēj.
3. Biotechnology of lactic acid bacteria : novel applications / editors, Fernanda Mozzi, Raúl R. Raya, Graciela M. Vignolo. Ames, Iowa : Wiley-Blackwell, 2010. xiii, 393 lpp.
4. Organisko skābju biotehnoloģija = Biotechnologie den organischen Sauren = Biotechnology of organic acids / R. Kārkliņš, L. Lemba, G. Liepiņš ; Rīgas Tehniskā universitāte, Latvijas Zinātņu akadēmija. Rīga : "Stampa informserviss", 2002, 214 lpp.
1. Taylor & Francis Group CRCnetBASE e-grāmatas. [tiešsaiste]. [Skatīts 24.11.2011.] Pieejams LLU tīklā: http://www.crcnetbase.com/search/advanced
Obligātais studiju kurss Pārtikas tehnoloģijas fakultātes akadēmiskas studiju programmas "Pārtikas zinības" studentiem.